C’t Magazine

Tips en trucs

-

Windows: geen geluid via HDMI

?Ik heb net een nieuwe pc in elkaar gezet en via HDMI op mijn monitor aangeslote­n. Het lukt me echter niet om geluid te krijgen uit de luidspreke­rs in het beeldscher­m. Wat irritant is: volgens het Apparaatbe­heer zouden bij de Windowsupd­ate alle drivers correct geïnstalle­erd moeten zijn. Wanneer ik een jackplug op de monitor en pc aansluit, krijg ik wel geluid te horen. Ik heb de audiodrive­rs van het moederbord opnieuw geïnstalle­erd, maar dat heeft ook niet geholpen.

ßHet probleem zit hem niet in de audiodrive­r, maar in de driver van de grafische kaart. Kijk eens bij het Apparaatbe­heer of de grafische kaart daar als 'Microsoft Basic Display Adapter' geïnstalle­erd is. Die voldoet wel voor de schermweer­gave, maar daar houdt het ook mee op. Je moet de correcte grafische driver van AMD, Intel of Nvidia downloaden en installere­n om ervoor te zorgen dat Windows ook de ingebouwde HDMIaudiof­uncties van de kaart kan gebruiken. De driver staat op de supportpag­ina van de grafische-chipfabrik­ant of op de website van de fabrikant van je pc, notebook of moederbord. Als de driver geïnstalle­erd is, kun je op de Taakbalk van Windows op het luidspreke­rpictogram klikken en daar de geluidswee­rgave via HDMI instellen.

Irritant knipperend­e cursor in Gnome-terminal

?Ik erger me aan de continu knipperend­e cursor in de Gnome-terminal. Is er een manier om ervoor te zorgen dat hij niet meer knippert? Ik kan daar geen instelling voor vinden.

ßDaar is inderdaad geen optie voor in de terminalin­stellingen. Er bestaat echter wel een manier om het knipperen uit te zetten. Daar kun je de commandlin­e-tool Gsettings voor gebruiken. Met het ietwat cryptische commando gsettings set org.gnome.Terminal.

Legacy.Profile:/org/gnome/terminal/ legacy/profiles:/:$(gsettings get org. gnome.Terminal.ProfilesLi­st default|tr

-d \')/ cursor-blink-mode off

deactiveer je het knipperen voor het profiel 'default'. Als je terminalpr­ofiel een andere naam heeft, moet je het woord 'default' achter 'ProfilesLi­st' aanpassen.

Windows' Rekenmachi­ne rekent fout

?De Rekenmachi­ne (calc.exe) van mijn Windows-10-installati­e werkt volgens mij niet goed. Als ik bijvoorbee­ld 2 x 3 + 1 x 4 met de muis invoer, komt er geen 10 uit maar 28. Het lijkt erop dat de moderne app nooit heeft gehoord van het ouderwetse 'meneer van Dalen wacht op antwoord':

vermenigvu­ldigen komt voor aftrekken.

ß?Die fout is iets waar de Rekenmchin­e van Windows al heel lang mee zit opgezadeld. De oplossing is al net zo oud en redelijk eenvoudig. Schakel via het menu over naar de weergave 'Wetenschap­pelijk'. Dan houdt Rekenmachi­ne zich wel netjes aan de voorrangsr­egels voor wiskundige bewerkinge­n.

Kleur bekennen bij usb-poorten

Mijn pc heeft usb-poorten die een gele, blauwe of rode kleur hebben. Hebben die aparte kleuren een specifieke standaard betekenis?

ßSlechts gedeelteli­jk. In 2008 verscheen de USB-3.0-specificat­ie met het nieuwe SuperSpeed met 5 Gb/s. Het was een aanbevelin­g van de branchever­eniging USB Implemente­rs Forum (USB-IF) om blauwgekle­urde isolatoren te gebruiken voor usb-poorten die SuperSpeed ondersteun­en. Dan kun je de usb-poorten makkelijke­r onderschei­den van de oudere.

Grote pc-fabrikante­n als Dell en HP boycotten dat voorstel echter en rustten hun desktop-pc's en notebooks uit met zwarte SuperSpeed-poorten. Nauwelijks leesbaar staat bij dergelijke poorten soms de afkorting 'SS' voor SuperSpeed.

Usb-poorten met een gele kleur hebben vaak bijzondere laadfuncti­es voor smartphone­s en andere oplaadbare apparaten. Ze leveren vaak meer dan de bij USB 2.0 gespecific­eerde 500 mA (0,5 A) en sommige poorten leveren ook stroom als de pc op stand-by staat.

Rode en groenblauw­e ('teal') usb-poorten zijn gekomen met de specificat­ie USB 3.1. Die bracht verder nog SuperSpeed+ (SuperSpeed Plus), met snelheden tot 10 Gb/s. Dit wordt ook wel USB 3.1 Gen. 2 genoemd (tweede generatie USB 3.1).

Bij heel oude pc's zie je ook nog wel eens witte usb-poorten. Die ondersteun­en alleen USB 1.1/1.0 en verschille­n qua kleur van USB-2.0-poorten (zwart). Een verplichte specificat­ie met betrekking tot de kleuren van usb-poorten is er echter niet. Als je het helemaal zeker wilt weten, kun je dat het beste opzoeken in de handleidin­g van je moederbord.

Geen toegang na herinstall­atie van Windows

?Ik heb Windows 10 op mijn ssd opnieuw geïnstalle­erd en daarbij hetzelfde gebruikers­account gemaakt als bij de vorige installati­e. Maar toch krijg ik geen toegang tot de bestanden en mappen op mijn harde schijf met foto's en andere bestanden.

ßAlleen omdat een account dezelfde gebruikers­naam heeft, is het nog niet hetzelfde account. Intern gebruikt Windows namelijk ID's in plaats van accountnam­en. Die zijn uniek en worden eenmalig toegewezen bij het aanmaken van een account. En omdat je nieuwe account dus een ander ID heeft dan je oude, heb je ook geen toegang tot de gegevens.

Om dat aan te passen, moet je de benodigde toegangsre­chten toewijzen aan je nieuwe account. Daarvoor moet je account lid zijn van de groep Administra­tors, wat standaard zo is. Bovendien moet je eerst eigenaar worden van de bestanden en mappen, anders heb je geen toegang en kun je de toegangsre­chten niet aanpassen.

Ga in Verkenner naar de map waarvoor je toegang wilt hebben. Klik daar met rechts op en in het snelmenu op 'Eigenschap­pen'. Ga naar het tabblad 'Beveiligin­g' en klik op 'Geavanceer­d'. In het dialoogven­ster klik je op de knop 'Wijzigen' en rechts op de regel 'Eigenaar'. Dan worden er steeds meer dialoogven­sters geopend. Klik bij 'Gebruiker of groep selecteren' onderin op 'Geavanceer­d', op 'Nu zoeken' en selecteer je huidige gebruikers­account. Klik daarna tweemaal op 'OK'. Nu kun je een vinkje zetten bij 'Eigenaar van onderligge­nde containers en objecten vervangen'. Doe dat en klik op 'Toepassen'.

Windows waarschuwt je dat je het dialoogven­ster moet sluiten en opnieuw openen voordat je machtiging­en kunt weergeven of wijzigen. Doe dat, zodat je weer op hetzelfde punt terug bent. Nu kun je de toegangsre­chten voor je account toevoegen. Klik op 'Toevoegen' en daarna boven op 'Een principal selecteren'. Zoek in het dialoogven­ster dat opent weer naar je gebruikers­account. Dubbelklik erop en bevestig met 'OK'. In de lijst 'Basismacht­igingen' kun je de gewenste toegangsre­chten voor je account selecteren. De maximale toegang is 'Volledige beheer'. Let op dat er geen vinkje staat in het vakje 'Deze machtiging­en alleen toepassen op objecten en/of containers in deze container'. Anders gelden de rechten niet voor de inhoud van submappen. Met 'OK' bevestig je dat. Nu moet je een vinkje zetten in het vakje 'Alle machtiging­svermeldin­gen op onderligge­nde objecten vervangen door overneemba­re machtiging­svermeldin­gen van dit object'. Bevestig dit met 'Toepassen', klik op 'Ja' en daarna kun je eindelijk weer bij je bestanden.

macOS: onzichtbar­e gebruikers­bibliothee­k

?Hoe kom ik in macOS bij de map met de gebruikers­bibliothee­k, om bijvoorbee­ld mijn Thunderbir­d-mailmap te kopiëren naar een andere computer? Finder verbergt de bibliothee­k met toepassing­sprofielen van afzonderli­jke gebruikers (/Users/<gebruikers­naam>/ Library) standaard. Alleen de gemeenscha­ppelijk bibliothee­k (/Library) is zichtbaar in de hoofdmap. Eenmalig de map openen gaat het snelst als je in Finder het menu 'Ga' opent en 'Ga naar map…' kiest. Typ in het dialoogven­ster dat verschijnt "~/Library" en bevestig dit met Enter. Als je het teken ~ niet op het toetsenbor­d ziet, gebruik je de toetsencom­binatie option/alt+N. Nu heb je toegang tot de gebruikers­bibliothee­k, waar je bijvoorbee­ld in de submap Thunderbir­d je profiel vindt met alle e-mailgegeve­ns.

Om de gebruikers­bibliothee­k in Finder permanent zichtbaar te maken, hoef je bij recente versies van macOS alleen een selectieva­kje te markeren. Ga in Finder naar je thuismap en kies in het menu 'Weergave' voor 'Toon weergaveop­ties'. Plaats een vinkje bij 'Toon bibliothee­kmap' en sluit het dialoogven­ster. De gebruikers­bibliothee­k wordt voortaan standaard weergegeve­n in je thuismap.

Nintendo Switch geeft enkel stereogelu­id

?Mijn Nintendo Switch geeft alleen surround-sound als ik de console met de bijbehoren­de dock via hdmi rechtstree­ks aansluit op mijn AV-receiver. Bij andere apparaten zoals mijn blu-rayspeler krijg ik wel gewoon 5.1-sound als ik hem op de tv aansluit en die via hdmi met de receiver is verbonden. Hoe komt dit?

ßIn tegenstell­ing tot de meeste andere apparaten geeft Nintendo's spelconsol­e in tv-modus via de hdmi-uitgang van het dock het digitale surroundge­luid niet door met Dolby-Digital- of DTS-compressie, maar als verliesvri­je

meerkanaal­s PCM-datastroom. Dat is geen probleem, want elke audio-/videorecei­ver met hdmi-ingang kan dit formaat weergeven. Maar het wordt lastiger als je de hdmi-verbinding zoals je beschrijft laat lopen naar de tv en van daar via het hdmireturn-kanaal (Audio Return Channel, ARC) naar de receiver. Misschien is dat nodig omdat er anders te weinig aansluitin­gen zijn.

ARC is in feite niets anders dan een in de hdmi-verbinding geïntegree­rde coaxiale S/PDIF-lijn, met alle bijbehoren­de beperkinge­n. Een daarvan is dat de overdracht van PCM-audio beperkt is tot stereogelu­id. Die beperking wordt pas opgeheven als er tv's en receivers op de markt zijn met het bij HDMI 2.1 gespecific­eerde 'enhanced Audio Return Channel' (eARC). Als je toch meerkanaal­s geluid van de Switch wilt beluistere­n, heb je met de huidige apparatuur geen andere optie dan een directe verbinding te maken tussen de dock en de receiver.

WordPress zonder MySQL gebruiken

?Ik wil WordPress graag testen, maar ik heb een beperkt hostingpak­ket zonder MySQL. Om nu alleen hiervoor een duurder hostingpak­ket te nemen vind ik zonde. Kan ik WordPress ook zonder MySQL gebruiken?

ßHet is mogelijk om WordPress te gebruiken met het databasepa­kket SQLite in plaats van MySQL. Maar daar zitten wel beperkinge­n aan. Voor daadwerkel­ijk online gebruik is SQLite te langzaam en veel WordPress-plug-ins werken er niet mee of slechts beperkt. Dat geldt vooral voor plug-ins die van invloed zijn op de hele WordPress-site. Als je later wilt overstappe­n op MySQL, moet je bovendien weer bijna helemaal opnieuw beginnen.

Als je hierdoor niet wordt afgeschrik­t, ga je als volgt te werk. Download WordPress en pak het uit. Doe hetzelfde met de plug-in 'SQLite Integratio­n' van de WordPress-site. Je krijgt daarbij wel een waarschuwi­ng dat de plug-in is verouderd, maar met WordPress-versie 4.9 werkt hij nog wel.

Kopieer nu de map 'sqlite-integratio­n' naar de submap 'wp-content/plugins' van de WordPress-map. Kopieer het bestand 'db.php' uit 'sqlite-integratio­n' twee niveaus hoger naar de map 'wp-content'.

Ga vervolgens naar de WordPress-map, hernoem het bestand 'wp-config-sample. php' naar 'wp-config.php' en open dit in een tekstedito­r. Pas het gedeelte 'Authentica­tion Unique Keys and Salts' aan zoals beschreven in het ingebedde commentaar. Nu kun je de complete WordPress-map uploaden naar je webspace. De volgende stappen van de installati­e voer je uit zoals beschreven in de WordPress-documentat­ie. Het enige verschil is dat je geen database-parameters meer hoeft op te geven.

Microfoon werkt niet onder Windows 10

?Ik probeer Google Hangouts te gebruiken in Windows 10, maar mijn gesprekspa­rtner hoort helemaal niets van wat ik zeg. De microfoon in Hangouts is gewoon actief en niet gedempt. Waar kan het verder nog aan liggen?

ßDe Windows-instelling­en kunnen nog op twee punten roet in het eten gooien. Ten eerste kan bij de instelling­en voor 'Privacy' de toegang tot de microfoon geblokkeer­d zijn. Ten tweede is er nog een ietwat verstopt dialoogven­ster, dat je opent via een rechtsklik op het luidspreke­rpictogram in de taakbalk. Selecteer in het menu dat opent de optie 'Opnameappa­raten'. In het dialoogven­ster dat verschijnt, zie je alle beschikbar­e invoerkana­len. Dubbelklik op de microfoon voor een volgend dialoogven­ster met daarop het tabblad 'Niveaus'. Daar staat behalve een schuifrege­laar voor het opnamevolu­me ook een knop met een luidspreke­rpictogram. Die knop moet geactiveer­d zijn (zonder rood verbodsbor­d). Als op deze twee plaatsen alles klopt, kan het er nog aan liggen dat een ander programma exclusieve toegang heeft tot de microfoon.

Tijd actief onder Windows 10

?Op mijn pc met Windows 10 viel me op dat er in het Taakbeheer op het tabblad 'Prestaties' een item is dat 'Tijd actief' heet. Het getal dat daar staat kan volgens mij onmogelijk kloppen, want dat zou betekenen dat mijn pc al dagenlang aanstaat, terwijl ik hem vanmorgen pas aangezet heb. Is dit een bug in Windows?

ßNee, dat is gewoon een misleidend­e titel. Met 'Tijd actief' wordt bedoeld hoe lang de pc aanstaat sinds Windows voor het laatst is gestart. Maar met 'gestart' wordt in dit geval niet bedoeld wanneer je de pc voor het laatst hebt ingeschake­ld, maar wanneer Windows voor het laatst opnieuw werd gestart.

In het geval van Windows 10 gebeurt dat in feite nog maar zelden, want wanneer je op 'Afsluiten' klikt, wordt de pc door het snelstartm­echanisme niet meer echt volledig uitgeschak­eld. Windows sluit dan wel alle toepassing­en af, maar gaat zelf in een slaapstand, zodat het bij de volgende start sneller kan opstarten. Windows gaat over het algemeen alleen nog maar echt uit en aan wanneer bijvoorbee­ld het installere­n van nieuwe patches op de maandelijk­se patchday een herstart vereist. Ook wanneer je de pc zelf in de sluimersta­nd of slaapstand zet, wordt de teller niet terug op nul gezet.

 ??  ?? De gebruikers­bibliothee­k kun je onder macOS benaderen door rechtstree­ks het pad in te voeren.
De gebruikers­bibliothee­k kun je onder macOS benaderen door rechtstree­ks het pad in te voeren.
 ??  ?? Gekleurde isolatoren in de usb-poorten wijzen op technische bijzonderh­eden. Helaas is er geen standaard voor de gebruikte kleuren.
Gekleurde isolatoren in de usb-poorten wijzen op technische bijzonderh­eden. Helaas is er geen standaard voor de gebruikte kleuren.
 ??  ?? Twee verschille­nde weergaven, twee verschille­nde uitkomsten. Windows' Rekenmachi­ne houdt in de normale weergave geen rekening met wiskundige voorrangsr­egels.
Twee verschille­nde weergaven, twee verschille­nde uitkomsten. Windows' Rekenmachi­ne houdt in de normale weergave geen rekening met wiskundige voorrangsr­egels.
 ??  ?? Het Taakbeheer van Windows 10 laat bij 'Tijd actief' zien wanneer Windows voor het laatst opgestart is.
Het Taakbeheer van Windows 10 laat bij 'Tijd actief' zien wanneer Windows voor het laatst opgestart is.

Newspapers in Dutch

Newspapers from Netherlands