C’t Magazine

TLS 1.3 is eindelijk klaar

-

Transport Layer Security (TLS) is de belangrijk­ste standaard voor beveiligin­g op internet. Het zorgt onder meer voor de 'Security' van HTTPS. Na ongeveer vier jaar heeft het verantwoor­delijke Internet Engineerin­g Steering Committe (IESG) het voorgestel­de concept van TLS versie 1.3 met grote meerderhei­d bekrachtig­d. Dat was de laatste grote drempel die genomen moest worden voordat TLS 1.3 tot internetst­andaard kon worden verheven. De rest is een formalitei­t.

Tot op het laatste moment boden met name lobbygroep­eringen van rekencentr­aexploitan­ten en geheime diensten hard tegenstand. De wegvallend­e bewakingsm­ogelijkhed­en waren hen een doorn in het oog. TLS 1.3 maakt hun werk een stuk moeilijker – met name het extraheren van informatie uit de dataverbin­dingen. Maar de Internet Engineerin­g Task Force (IETF) liet zich niet van zijn grote doel 'meer beveiligin­g voor iedereen' afbrengen en was niet bereid tot compromiss­en.

De waarschijn­lijk grootste vernieuwin­g in TLS 1.3 is dat Forward Secrecy daarmee verplicht wordt. Het uitwissele­n van sleutels met met een Diffie-Hellman-procedé afgehandel­d worden. Dat betekent dat geregistre­erde versleutel­de verbinding­en achteraf niet meer te ontsleutel­en zijn als je de geheime sleutel van een server weet te achterhale­n. Daarnaast wordt ook het opbouwen van de verbinding grotendeel­s versleutel­d gedaan. Een passieve afluistera­ar kan daardoor niet eenduidig herkennen met welke server een browser contact wil maken. Tot nu toe kon hij dat opmaken uit de naam in het certificaa­t die de server in leesbare tekst naar de browser stuurde.

Daar bovenop worden bij TLS 1.3 een aantal oude onderdelen uitgefasee­rd. Er is bijvoorbee­ld geen Cipher Block Chaining (CBC) meer mogelijk en procedés als Export Ciphers, MD5, SHA1 en RC4 zijn verboden. In plaats daarvan ondersteun­t TLS 1.3 de langverwac­hte DJB-curve Curve22519 en Goldilocks voor cryptograf­ie op basis van elliptisch­e curves (ECC).

Een snelheidso­ptimalisat­ie waar dan met name de grotere content-distributi­onnetwerke­n van profiteren, kreeg wel wat kritiek. Het opslaan van sleutelmat­eriaal voor latere verbinding­en maakt een snellere verbinding­sopbouw mogelijk (ZeroRound-trip, 0-RTT), maar is een compromis tussen beveiligin­g en snelheid. Zowel browserpro­ducenten als ontwikkela­ars van bibliothek­en hebben de eerste TLSv1.3-implementa­ties al klaar staan. OpenSSL 1.1.1 moet bijvoorbee­ld de nieuwe standaard officieel ondersteun­en. Het is nu maar te hopen dat het allemaal zo snel mogelijk in gebruik genomen zal worden. (nkr)

Newspapers in Dutch

Newspapers from Netherlands