C’t Magazine

Exit AirPort

-

Apple stopt met het uitbrengen van AirPortpro­ducten. Daaronder vallen de AirPort Express en AirPort Extreme-routers en de AirPort Time Capsule. Dat komt niet als een verrassing. De routerprod­ucten van Apple hebben al enige tijd geen grote hardwareup­dates meer gehad. De huidige voorraden worden nog verkocht. Ook al is de hardware niet helemaal up-to-date, de prijzen zijn dat wel: voor de AirPort Extreme vraagt Apple 220 euro, de AirPort Time Capsule kost 330 euro (2 TB) of 430 euro (3 TB) en de AirPort Express blijft over de toonbank gaan voor 110 euro. De AirPort-serie biedt wel specifieke features die je niet terugvindt in routers van andere merken.

De AirPort Express biedt bijvoorbee­ld een audio-aansluitin­g om erop aangeslote­n speakers via AirPlay aan te sturen. De nieuwste versie dateert al weer uit 2014. Apple biedt tegenwoord­ig zelf speakers met ingebouwde AirPlay, net als tal van andere (speaker)fabrikante­n. Een nieuwe versie van AirPlay schijnt in aantocht te zijn, maar de kans is erg klein dat die nog wordt toegevoegd aan de Express. De AirPort Extreme kan via usb een externe schijf of printer in het netwerk beschikbaa­r maken. Om de back-upfunctie 'Time Machine' voor Macs in een netwerk te gebruiken, zijn er tegenwoord­ig ook alternatie­ven voor de AirPort Time Capsule: veel NAS-fabrikante­n zoals Synology en QNAP ondersteun­en de functie op talloze NAS-modellen.

Apple heeft recent nog wel softwareup­dates uitgebrach­t voor de AirPort-reeks, bijvoorbee­ld voor KRACK en Broadpwn. Of en hoe lang het bedrijf daar nog mee doorgaat is onbekend. Of Apple zich helemaal terugtrekt uit de routermark­t is ook niet zeker. In een supportdoc­ument van Apple geeft het bedrijf wel tips voor het kiezen van een router van een andere partij en raadt het mesh-systemen aan. Eerder leek het er ook op dat het bedrijf stopt met het maken van beeldscher­men, maar er wordt gewerkt aan een nieuw scherm dat (in 2019) samen met de nieuwe Mac Pro gepresente­erd gaat worden. (mdt)

 ??  ?? Apple stopt met de AirPort-routers. Qua hardware was die ook al tijden niet meer geüpdatet.
Apple stopt met de AirPort-routers. Qua hardware was die ook al tijden niet meer geüpdatet.

Newspapers in Dutch

Newspapers from Netherlands