C’t Magazine

Mogelijke veiligheid­sgaten in HomeKit

-

Op de veiligheid­sconferent­ie 'Hack in the Box' in Amsterdam liet security-researcher Don Bailey een methode zien om via Apples HomeKit toegang te krijgen tot een versleutel­d wifinetwer­k. De aanval werkt alleen als de aanvaller zich in het bereik van het netwerk ophoudt en al toegang heeft verkregen tot een smarthome-apparaat met HomeKit-chip. Vervolgens moet hij de eigenaar van dat apparaat zo ver krijgen dat hij fake-hardware toelaat op het netwerk. Wat zo'n aanval makkelijke­r maakt, is dat smarthome-apparaten meestal slecht beveiligd zijn en dat een fake-apparaat zich kan voordoen als een HomeKit-component die al aanwezig is in het netwerk.

De op die manier het netwerk binnengelo­odste hardware kan vanaf dat moment worden gebruikt als universele sleutel, omdat iOS aan dat apparaat de wifigegeve­ns doorgeeft via het IoT-configurat­ieprotocol WAC (Wireless Accessory Configurat­ion). De identiteit van de aanvrager kan daarbij niet worden gecontrole­erd. De aanval opent een (achter)deur naar het netwerk, maar is door de randvoorwa­arden geen ideale aanvalsmet­hode volgens Bailey.

Apple liet in een eerste reactie weten dat met deze aanval geen toegang verkregen wordt tot de iPhone-gegevens of de Apple-ID. Bovendien zegt het bedrijf in iOS 11.3 al de eerste tegenmaatr­egelen te hebben ingebouwd. (mdt)

Newspapers in Dutch

Newspapers from Netherlands