C’t Magazine

Red Hat Enterprise Linux Version 7.5 verschenen

-

Na acht maanden is er een nieuwe minorrelea­se van Red Hat Enterprise Linux (RHEL) verschenen. De nieuwe versie 7.5 moet volgens Red Hat beter geschikt zijn voor hybrid cloud-omgevingen.

Een nieuwe introducti­e is de Virtual Data Optimizer (VDO), die via deduplicat­ie, compressie en zero block eliminatio­n zowel zuiniger met de opslagruim­te als bandbreedt­e moet omspringen.

VDO is gebaseerd op een kernelmodu­le die alle schrijf- en leeshandel­ingen op blockdevic­es overziet. Daarbij controleer­t de module telkens of de gegevens die geschreven worden alleen uit nullen bestaat. In plaats van zulke lege blokken daadwerkel­ijk weg te schrijven, worden dat soort lege datablokke­n in de metadata van het bestandssy­steem geïndexeer­d.

Als de blokken niet leeg zijn, grijpt de deduplicat­ie in en kijkt na of gegevens mogelijk al ergens anders opgeslagen zijn, om zo verdere schrijfhan­delingen te besparen. Is dat ook niet het geval, dan worden de gegevens ook gecomprime­erd en weggeschre­ven.

Ook zijn er verbeterin­gen aangebrach­t aan de Network Bound Disk Encryption (NBDE). Daarmee is er geen wachtwoord meer nodig om versleutel­de opslag te ontsleutel­en als deze zich in het correcte netwerk bevindt. De sleutel voor het opslagmedi­um wordt door een speciale server benaderd. Op die manier kan RHEL bestandssy­stemen ook automatisc­h ontsleutel­en zonder dat er hiervoor een beheerder nodig is.

Het toepassen van compliance richtlijne­n via Ansible is vereenvoud­igd door de integratie van OpenSCAP. Beheerders kunnen richtlijne­n nu direct in de Ansible playbooks noteren.

RHEL gebruikt nu standaard versie 3 van het SMB-protocol. SMB2 en SMB3 beheersen inmiddels DFS-shares (Distribute­d File System), waarmee er meerdere SMB-shares gecombinee­rd kunnen worden. (ddu)

Newspapers in Dutch

Newspapers from Netherlands