C’t Magazine

Frostpunk

-

(11 bit studios, € 30)

In Frostpunk is er een alternatie­ve 19e eeuw waarin het zo heftig vriest en sneeuwstor­mt dat een groep overlevend­en uit de stad Londen trekt om op zoek te gaan naar een nieuw thuis. Door middel van een grote generator voor warmte en energie plus het vergaren van grondstoff­en bouw je die plek uit tot een stad. Er zijn meerdere scenario's beschikbaa­r, die je bijvoorbee­ld vrijspeelt door het warm ge- noeg houden van opslagsilo's met zaden van planten en voedsel.

De vrieskou is een belangrijk element in de game. Om de zoveel tijd zakt het kwik nog een stuk lager, dus vooruitpla­nnen is noodzakeli­jk. Je moet zorgen dat de generator kolen blijft stoken en de inwoners warm genoeg blijven. Elk gebouw heeft zijn eigen warmtenive­au, wat bepaalt hoe ver van de generator of warmtebron je het kunt plaatsen. Als je inwoners te veel in de kou zitten, worden ze ziek en moeten ze verzorgd worden. Je kunt de omgeving verkennen met scouts om meer grondstoff­en of overlevend­en te vinden. Op die manier krik je het moreel weer wat op en krijg je er nieuwe inwoners (lees: werklui) bij. Na het onderzoeke­n van nieuwe technologi­eën kun je bijvoorbee­ld het vergaren van grondstoff­en verder overlaten aan robotachti­gen.

In je nieuwe stad zijn wetten nodig, maar het is kiezen tussen twee kwaden: laat je kinderen ook eenvoudige taken uitvoeren met het risico op verwonding­en, of laat je ze kind zijn in aparte opvanghuiz­en als hun ouders werken? Kies verstandig, want je keuzes hebben invloed op de hoop en ontevreden­heid in je stad. Als de ontevreden­heid piekt of de hoop richting nul gaat, word je uit de stad verbannen. De inwoners hebben allemaal een naam, taak en status. Er is vrij ver in te zoomen op je stad, je ziet de sporen die je inwoners maken in de hopen sneeuw en hoe de wind sneeuw verstuift. De game ziet er prachtig uit en is uitdagend, maar ook zwaarmoedi­g, net als This War of Mine van dezelfde makers. sfeervol qua beeld en geluid veel te beheren, maar het blijft overzichte­lijk

 ??  ??

Newspapers in Dutch

Newspapers from Netherlands