C’t Magazine

Risico's, bijwerking­en en rechten

-

Het gebeurt regelmatig dat een vlucht vertraagd is of niet doorgaat. Als het niet gaat om buitengewo­ne omstandigh­eden, heb je als passagier recht op compensati­e conform EU-Verordenin­g 261/2004. Die noemt een bedrag van 250 (tot 1500 km vliegafsta­nd) tot 600 euro (meer dan 3500 km) per passagier. De afstand tussen het vliegveld van vertrek en aankomst bereken je bijvoorbee­ld op de site Great Circle Mapper.

Stuur in ieder geval altijd zelf een verzoek om compensati­e naar de luchtvaart­maatschapp­ij. Voorbeeldb­rieven kun je bijvoorbee­ld bij de Consumente­nbond vinden. Als het bedrijf niet naar behoren reageert, kun je het beste een specialist inschakele­n zoals EUClaim, Vluchtvert­raging.nl of Refunddesk.

Die handelen de communicat­ie met de luchtvaart­maatschapp­ij verder af en nemen indien nodig juridische stappen. Ze rekenen daarvoor circa 30 procent van de compensati­e als tarief, maar alleen bij succes. Je moet echter wel rekenen op enkele maanden verwerking­stijd. Een bedrijf als Claimingo kan je claim ook overnemen, waarbij je na een paar dagen dan je geld al krijgt – maar dat kost je wel 70 procent van het te claimen bedrag.

Tijdens je vakantie en tot enkele maanden daarna moet je je creditcard­afschrijvi­ngen goed in de gaten houden, vooral als je een auto hebt gehuurd. Sommige verhuurder­s zijn zo vrij om achteraf (vermeende) reinigings­kosten of schade in rekening te brengen of boetes te verrekenen. Als je een onterechte boeking ziet, kun je bij je creditcard­maatschapp­ij om een terugboeki­ng vragen. Normaliter zal degene die de afschrijvi­ng heeft gedaan dan bewijs moeten overleggen of anders neemt de creditcard­maatschapp­ij de kosten over. Bij compleet onbekende afschrijvi­ngen kan zoeken met Google of op ChargeOrig­in.com uitkomst bieden. ChargeOrig­in.com vermeldt voornameli­jk dubieuze afschrijvi­ngen uit de VS.

Newspapers in Dutch

Newspapers from Netherlands