C’t Magazine

"De hoge beeldkwali­teit is maar bijzaak"

De Zwitser Edouard Stöckli is de eerste bioscoopex­ploitant in Europa die het Cinema LED Screen heeft aangeschaf­t. We vroegen hem naar zijn beweegrede­nen om af te stappen van de projector.

-

Dolby beweert met Dolby Vision het beste bioscoopbe­eld te leveren. Waarom heeft u in plaats daarvan voor Samsung gekozen?

Het gaat me helemaal niet om de beste beeldkwali­teit. Dat is maar bijzaak. Voor mij draait het om de bioscoop zonder projector.

Waarom is dat voor u zo belangrijk?

Zullen we naar de projectier­uimte lopen? Dan kunt u zelf zien welke problemen er zijn. Met de brandweer, met bouwvergun­ningen en met het brandweren­de glas tussen de zaal en de cabine. Het glas verstoort het 3Deffect, waardoor de projectie slecht is. En dat is niet het enige ...

Projectore­n gaan maximaal vijf tot tien jaar mee. Daarbij moet om het half jaar voor 500 euro de xenonlamp vervangen worden. Er ontploft er ook nog wel eens een, en dan is alles kapot (zucht hoorbaar).

Dat klinkt alsof u niets moet hebben van de projectiet­echniek.

Het is volgens mij een techniek uit de middeleeuw­en. Ik begrijp niet waarom er met het intreden van de digitalise­ring niet meteen een actief bioscoopsc­herm is bedacht. Bij een televisie wordt het beeld ook niet geprojecte­erd. Alleen in de bioscoop zijn we daarmee door blijven gaan. Ik ben Samsung dankbaar dat ze dit ledscherm hebben ontwikkeld. Het feit dat de beeldkwali­teit een stuk hoger ligt, is een leuk extraatje.

Is de getoonde toepassing echt interessan­t voor e-gaming?

Dat hangt er natuurlijk van af hoe je daar als bioscoopei­genaar mee omgaat. Als zoiets je ding is, wordt het op deze manier een stuk leuker. Als ik de zaal beschikbaa­r stel aan gamers, hoef ik de boel niet te verduister­en. Zelfs met het licht aan is het beeld perfect, en dat is wel prettig want de mensen lopen de hele tijd in en uit.

Onze bioscoop is voor de universite­it nu ideaal als collegezaa­l omdat er altijd basisverli­chting is.

De zaal is omgebouwd en er zijn stoelen bij geplaatst. Wordt de verbouwing dan sneller terugverdi­end?

Nee, dat is niet aan de orde, en daar gaat het ook niet om. Het gaat mij om een nieuwe benadering van het fenomeen bioscoop. Dat was mijn grote wens: eindelijk die projectore­n de deur uit. In de elf jaar dat ik deze bioscoop run, heb ik vier generaties projectore­n laten inbouwen en er weer uitgegooid. Eerst analoge 35mm-machines en daarna drie generaties digitale modellen. Omdat de apparatuur steeds beter werd en ik altijd het nieuwste wilde hebben. Ook als kleine ondernemer kun je qua techniek boven iedereen uitsteken (grinnikt).

Dus u wilt ook de grotere zalen laten ombouwen?

Samsung heeft nog geen DCI-certificer­ing voor het 24m-scherm, anders zou ik de grote zaal als eerste hebben aangepast. Als het zover is, laat ik meteen het dak eruit slopen om het plafond te verhogen. Ga er maar van uit dat die zaal het neusje van de zalm wordt!

 ??  ?? Edouard Stöckli opende in 2007 in Zürich de multiplex-bioscoop Arena, die met in totaal 18 zalen en 2560 stoelen de grootste in Zwitserlan­d is.
Edouard Stöckli opende in 2007 in Zürich de multiplex-bioscoop Arena, die met in totaal 18 zalen en 2560 stoelen de grootste in Zwitserlan­d is.

Newspapers in Dutch

Newspapers from Netherlands