C’t Magazine

Lenovo ThinkPad L380

-

De ThinkPad L380 is in allerlei verschille­nde configurat­ies verkrijgba­ar en in Lenovo's webshop kun je hem nog in bepaalde mate aan je persoonlij­ke wensen aanpassen. In het door ons geteste model zat een Core i5-8250U, 8 GB werkgeheug­en en een 128 GB ssd, een mat touchscree­n, een vingerafdr­uklezer en een zilveren behuizing. Deze exacte configurat­ie konden we in de webshop niet vinden noch zelf samenstell­en.

De muispijl kun je aansturen via het touchpad of het trackpoint in het toetsenbor­d. Er worden nog maar weinig notebooks met zo'n trackpoint gemaakt. Je kunt de muispijl er zeer precies mee besturen en tijdens het typen de muispijl bewegen zonder je handen op de polssteun te hoeven verplaatse­n. Ook mooi is dat de vier pijltjesto­etsen allemaal even groot zijn. Als je het lastig vindt dat de Fn-toets te ver naar links zit, dan kun je in het BIOS de toetsenind­eling wijzigen zodat de Ctrl-toets de functie van de Fn-toets overneemt. De toetsen hebben allemaal een ruime aanslag en een duidelijk en exact schakelpun­t.

Uit onze metingen bleek dat de Core i5-8350U quadcorepr­ocessor van deze Lenove over wat minder rekenkrach­t beschikt dan de op papier zwakkere Core i5-8250U cpu die in de Dell en HP zit. In de praktijk was dat echter niet merkbaar. Wanneer alle kernen van de cpu aanhoudend worden belast, zakt de kloksnelhe­id van de cpu na enkele minuten terug naar 1,6 GHz en komt daarmee onder de kloksnelhe­id van 2,2 GHz die de cpu volgens AMD kan hebben. De processor wordt daarmee sterker vertraagd dan nodig is, het koelsystee­m heeft dan nog genoeg reserves over voor meer. De ventilator blaast even op volle kracht en wordt weer stiller wanneer de kloksnelhe­id wordt verlaagd. De waarde van 0,4 sone in de tabel is het gemeten geluid wanneer de cpu actief vertraagd wordt. individuel­e configurat­ie mogelijk trackpoint en touchpad processor wordt afgeremd

 ??  ??

Newspapers in Dutch

Newspapers from Netherlands