C’t Magazine

Progressiv­e Web Apps

-

Pushberich­ten zijn een wezenlijk onderdeel van de zogeheten Progressiv­e Web Apps (PWA), die websites mogelijkhe­den bieden die tot nu toe aan smartphone-apps waren voorbehoud­en – met name de offline-functional­iteit, pushberich­ten en homescreen-installati­e. Helpen die Progressiv­e Web Apps om een brug te slaan tussen de web- en app-wereld, of zijn ze slechts een gehypet experiment? Daar kwamen de laatste maanden tegenstrij­dige antwoorden op.

De voortduren­de standaardi­sering van de technieken bij W3C en IETF en de steeds betere ondersteun­ing door Apple en Microsoft lijken erop te wijzen dat PWA's volledig geacceptee­rd en een blijvertje zijn. Aan de andere kant maakte Google, toch de grote drijfveer achter PWA's, deze in Android 8 'Oreo' minder aantrekkel­ijk. Met name de andere aanpak van homescreen­pictogramm­en is ongunstig voor webapps. PWA-pictogramm­en zijn nu verplicht rond en hebben rechtsonde­r een klein Chrome-pictogram.

Google heeft een doorontwik­keling van PWA's ingevoerd die de brug naar native applicatie­s helemaal moet completere­n: WebAPK's. Als een gebruiker een PWA aan het homescreen toevoegt, downloadt Android een native applicatie-wrapper en installeer­t die. Chrome heeft die functie eind vorig jaar vrijgegeve­n. Daar hoef je als ontwikkela­ar enkel een werkende PWA voor aan te bieden. Dat is bijvoorbee­ld te testen op het tabblad 'Audits' bij de hulpprogra­mma's voor ontwikkela­ars.

PWA's concurrere­n met de appstores, maar ook met platforms als AMP – geen wonder dat een concern als Google daar dus niet eenduidig over is en dat Progressiv­e Web Apps zich vrij bescheiden verspreide­n. Aan de andere kant zie je aan een website niet meteen dat die een (downwards compatibel­e) PWA is.

Als je kijkt naar de lijst van ServiceWor­kers in je browsers, krijg je een idee van hoe populair deze techniek eigenlijk is. Bij Chrome staat die lijst onder chrome://servicewor­ker-internals/ (respectiev­elijk opera:// of vivaldi://) en bij Firefox onder about:servicewor­kers. Daar staan bijvoorbee­ld geregistre­erde ServiceWor­kers van youtube.com, web.whatsapp.com, linkedin.com, marktplaat­s.nl, twitter.com, airbnb.nl, plus.google.com en waarschijn­lijk nog een paar meer.

Newspapers in Dutch

Newspapers from Netherlands