C’t Magazine

Endless OS 3.4: Linux-distributi­e met automatisc­he updates en Android-app

-

Endless OS richt zich met name op gebruikers die het zonder of met een sterk beperkte internetve­rbinding moeten stellen. De distributi­e heeft een bijzonder gebruiksvr­iendelijke interface. De voorgeïnst­alleerde inhoud en programma's moeten een laagdrempe­lige toegang tot computers bieden voor kinderen en mensen met weinig affiniteit voor techniek. De nieuw verschenen versie 3.4 biedt talloze vernieuwin­gen.

Gebruikers kunnen in de systeemins­tellingen bijvoorbee­ld aangeven of er een maandelijk­s maximum geldt voor het datagebrui­k. Endless OS zal bijvoorbee­ld alleen updates binnenhale­n voor verbinding­en die geen begrenzing hebben. Bovendien kun je specifieke tijden aangeven waarop Endless OS updates gaat ophalen. Of gebruikers kunnen de updates geheel deactivere­n. Beschikbar­e systeemupd­ates verschijne­n in het App Center. Daar staan ook alle beschikbar­e toepassing­en klaar om te installere­n of juist te verwijdere­n.

De desktop van Endless OS 3.4 is gebaseerd op de desktopomg­eving Gnome 3.26. De ontwikkela­ars van Endless OS hebben deze aangepast en met name de bediening eenvoudige­r gemaakt. Met Endless OS wordt LibreOffic­e versie 6.0.4.2 meegelever­d, evenals browser Chromium 66. Daarin is sinds kort de plug-in Ad Block Plus standaard geactiveer­d, zodat advertenti­es worden uitgefilte­rd.

Onder de motorkap werkt Linux-kernel 4.15, die met name betere ondersteun­ing biedt voor allerlei verschille­nde hardwareco­mponenten en apparaten en geactualis­eerde drivers bevat voor Intel- en AMD-gpu's. De ontwikkela­ars van Endless OS hebben een SDK beschikbaa­r gesteld (versie 4 in Endless OS 3.4) die het makkelijke­r maakt om native toepassing­en te ontwikkele­n voor de distributi­e.

De ontwikkela­ars hebben een nieuwe Endless Companion-app voor Android-apparaten aangekondi­gd. Hiermee kunnen gebruikers inhoud van hun pc oproepen en bekijken. Dit zou met name handig zijn voor gezinnen, waarbij meerdere gezinslede­n via hun smartphone­s of tablets gegevens ophalen van een gemeenscha­ppelijke gezins-pc.

Binnenkort moet er een bètatest van de app van start gaan, maar het team van Endless OS heeft nog geen concrete verschijni­ngsdatum genoemd. Endless OS 3.4 moet wel al over de nodige software beschikken voor het benaderen en het uitwissele­n van gegevens.

Endless OS 3.4 is beschikbaa­r voor 64-bits systemen als een ISO-image van rond de 1,75 GB. Je kunt ook grotere versies downloaden (tot 16 GB), waar dan bijvoorbee­ld een snapshot van Wikipedia in is opgenomen.

 ??  ??

Newspapers in Dutch

Newspapers from Netherlands