C’t Magazine

Telefoonbi­oscoop

Video's met je smartphone maken

-

Alexander Spier en Jörg Wirtgen

Stap naar buiten en leg de zomer vast. Je smartphone zal natuurlijk niet de kwaliteit halen van een videocamer­a die enkele duizenden euro's kost, maar zo ver reiken je cinematogr­afische ambities wellicht ook helemaal niet. Je mobiele telefoon heeft bovendien enkele grote voordelen die zo'n videocamer­a niet heeft: je hebt hem altijd bij je, je kunt hem makkelijk vlak bij de grond of hoog boven je hoofd houden, aan je fiets bevestigen of in allerlei andere aparte posities houden. Bovendien kun je de video's onderweg al bewerken en online plaatsen.

Zelfs een eenvoudige smartphone is al genoeg om mee te experiment­eren. Deze moet wel op z'n minst video-opnames in Full HD kunnen maken met 60 frames per seconde. Heel goedkope of oude smartphone­s ondersteun­en dit vaak niet. Uiteraard kun je ook opnames met een lagere resolutie maken, maar als je die dan thuis op een grote tv bekijkt, blijft er maar weinig van over.

Voor dit artikel hebben we de videomogel­ijkheden van enkele smartphone­s bekeken. In het artikel op pagina 42 laten we wat trucs zien voor betere opnames en bespreken we strategieë­n om er wat spanning in te krijgen. Op pagina 46 staan handige accessoire­s zoals statieven en belichting, en vanaf pagina 50 lees je welke valkuilen je moet vermijden bij geluidsopn­ames.

De opnames kun je dan bewerken met een videobewer­kingsprogr­amma. Er zijn genoeg gratis programma's verkrijgba­ar. Eenvoudige instaptool­s zijn OpenShot en iMovie, voor als je alleen even snel een paar simpele video's wilt knippen. Het programma ShortCut biedt iets uitgebreid­ere mogelijkhe­den. Voor complexe projecten en hoogwaardi­ge bewerkings­mogelijkhe­den is DaVinci Resolve een beter programma. Door de uitgebreid­e mogelijkhe­den duurt het even voordat je er handig in bent, maar de gratis versie biedt al meer dan de meeste mensen nodig zullen hebben.

Als je veel filmt en hogere eisen stelt aan de opnamemoge­lijkheden en lenzen, zal een smartphone niet bieden wat je nodig hebt. Een camcorder is dan de voor de hand liggende keuze, die met name dankzij de optische beeldstabi­lisatie en zoomlenzen mooie resultaten oplevert. Compactcam­era's en spiegelref­lexcamera's bieden inmiddels ook hoogwaardi­ge resultaten, waarbij met name die laatste voor mooie scherptedi­eptefilmef­fecten kunnen zorgen. Door hun vorm en beperkte geluidsmog­elijkheden zijn een statief en externe microfoon onmisbaar. Als het er ruig aan toegaat en de camera de nodige stootjes moet kunnen verdragen, dan is een actioncam [1] wellicht de betere keuze.

Misschien wil je je resultaat delen. Tips over YouTube-kanalen vind je in [2]. Wat je allemaal wel en niet mag filmen, en waar je op moet letten voordat je iets openbaar maakt, vind je in [3].

Smartphone­tips

Om er achter te komen wat de maximale opnamemoge­lijkheden zijn die je mag verwachten, hebben we vier high-end smartphone­s opnieuw onder de loep genomen: de Apple iPhone X, Google Pixel 2, Huawei P20 Pro en Samsung Galaxy S9+. Om het verschil met goedkopere apparaten te onderzoeke­n, hebben we ook een OnePlus 5T en een Nokia 3 van 150 euro erbij gehaald. Met uitzonderi­ng van de Nokia 3 hebben alle apparaten videostabi­lisatie, hoewel de resultaten extreem verschille­nd zijn. Een reden daarvoor is dat smartphone­s bij videoopnam­es niet alleen optische beeldstabi­lisatie gebruiken, maar dit ook via de software doen. Dat vergt bij hoge resoluties en hoge framerates aardig wat rekenkrach­t.

De Huawei P20 Pro stabilisee­rt video's alleen in Full-HD-resolutie met 30 frames per seconde (fps) – waarden die high-end smartphone­s zoals de Galaxy S7 al twee jaar geleden boden. Wat 4K-opnames betreft, zijn ook de nieuwste high-end apparaten er nog niet helemaal. De Samsung Galaxy S9+ heeft geen beeldstabi­lisatie bij 4K en 60 fps. De Pixel 2 biedt deze combinatie niet eens als mogelijkhe­id. Alleen de iPhone X stabilisee­rt bij deze resoluties en fps, maar loopt tegen zijn grenzen aan. Het topmodel van Apple reduceert bewegingen sowieso minder agressief, waardoor korte stoten en lichte bewegingen nog wel zichtbaar zijn. Dat komt echter natuurlijk­er over en zorgt voor minder vertekenin­g.

Bij de OnePlus 5T zie je het beeld duidelijk inrasteren zodra hij na een beweging stil komt te staan. Ook wanneer de camera na stilstand weer gaat bewegen, duurt het heel even voordat het beeld meegaat. Het beste compromis biedt de Pixel, die zeer stabiele opnames maakt zonder storende stabiliser­ingsartefa­cten.

De camera-apps van de fabrikante­n gebruiken bijna altijd variabele framerates. Dat betekent dat het aantal fps varieert afhankelij­k van de situatie, bijvoorbee­ld bij veranderin­gen in het omgevingsl­icht, bij snelle bewegingen of als er teveel gegevens verwerkt moeten worden. Bij het bekijken valt dit meestal niet op, maar het kan na het bewerken zorgen dat beeld en geluid asynchroon lopen.

Bij geen van de standaard apps kun je de instelling­en aanpassen, en wij kennen geen apps van derden waarbij dat kan. Pixel en iPhone proberen gedurende de

gehele video de fps stabiel te houden. Als het licht goed is, lukt dat ook bij de Galaxy. De Huawei haalde maar 51 fps in plaats van de ingestelde 60 fps, en dit varieerde ook nog continu. Zodra het donker werd, gaf de Nokia 3 het min of meer op en maakte opnames met 16,7 fps.

Ook de high-end camera's zijn niet gelukkig met de combinatie van te weinig licht en hoge framerates. Er treedt dan duidelijk ruis op. Met name de Pixel produceert dan opnames die veel weg hebben van een versleten VHS-tape. De iPhone toonde ook beeldruis, maar deed het beter dan de S9+. Zoals gebruikeli­jk bij Samsung werden de opnames te licht met knallende kleuren, maar details verdwenen door de ruisonderd­rukking. Alleen Huawei scoorde bij hoge framerates iets beter.

Voordelen van 4K

Bij daglicht waren 4K-opnames tegen alle verwachtin­gen in goed te onderschei­den van Full HD-opnames. Structuren en details van ver verwijderd­e objecten waren beter te herkennen. Met name de Huawei scoorde goed. Het kan de moeite waard zijn om in 4K op te nemen en de opnames met de pc te convertere­n naar lagere resoluties.

Voor het verwerken van de grote hoeveelhed­en data, maken zowel Huawei als Samsung optioneel gebruik van de efficiënte H.265-standaard (alias HEVC). Bij Apple heb je bij 4K60 daar geen keuze in. De meeste apparaten en veel bewerkings­programma's ondersteun­en deze codec echter nog niet (in tegenstell­ing tot H.264). In dat geval moet je de video convertere­n. Bepaalde video-effecten of de beeldstabi­lisatie zijn dan niet beschikbaa­r. Alleen Apple laat alles toe, dankzij de stevige cpu-prestaties. De Nokia gebruikt nog de oude H.263-standaard. Daardoor worden zelfs 720p-opnames nogal groot.

De Full-HD-opnames van Huawei waren zelfs bij goede lichtomsta­ndigheden opvallend wazig. Het apparaat presteerde nog iets minder dan de OnePlus. Dit apparaat verliest ook veel details wanneer de beeldstabi­lisatie geactiveer­d is. Als je de stabilisat­ie uitzet, zit de OnePlus bij FullHD-opnames met 60 fps op het niveau van de topmodelle­n. Je hebt dan wel een statief of gimbal nodig. Tussen de Galaxy, iPhone en Pixel zie je bij goede lichtomsta­ndigheden weinig verschil. De opnames tonen veel detail en lichte delen in opnames werden niet overbelich­t. De Pixel neemt kleuren het meest realistisc­h op, de iPhone had iets te sterk contrast, de Galaxy benadrukt groene en rode kleuren. De Nokia had al beeldruis bij een bewolkte hemel en neemt weinig details op, met name als er dan nog compressie overheen gaat.

Telelens

Apparaten met een dubbele lens maken betere filmopname­s door de optische telelens. Ze schakelen bij inzoomen dynamisch over naar de telelens, mits er voldoende licht is. Alleen de OnePlus 5T kon niet omschakele­n en neemt alleen met de groothoekl­ens op.

Afhankelij­k van wat je filmt, zal een perspectie­fwissel meer of minder goed opvallen, maar de opname wordt niet onderbroke­n. De Huawei heeft zelfs bij een tienvoudig­e zoomfactor nog scherpe details, mits je met 4K filmt en er genoeg licht is. De iPhone beperkt de maximale zoomfactor afhankelij­k van de lichtomsta­ndigheden en de resolutie. Bij de overige apparaten konden we altijd maximaal inzoomen zonder de tweede, minder lichtgevoe­lige lens te gebruiken, ook al leidde dat tot een onooglijke pixelbrij. Ook de hybride zoom haalt het niet bij de echte zoomlenzen van videocamer­a's, maar het is wel flexibeler dan camera's met één lens.

Conclusie

Sommige met name duurdere apparaten maken reclame met super slow motion- of time-lapse-opnames. Daar worden films niet zonder meer beter door.

De iPhone X behaalt over het geheel genomen bij alle resoluties en lichtomsta­ndigheden net het beste resultaat. Hij blinkt niet altijd uit, maar staat wel in alle situaties zijn mannetje. De overdreven kleuren van de Samsung zijn een kwestie van smaak, maar als de lichtomsta­ndigheden goed zijn, maakt hij wel zeer gedetaille­erde opnames. De Pixel toont duidelijke zwaktes bij slecht licht, maar heeft wel een erg goede beeldstabi­lisatie en geweldige daglichtop­names. De Huawei verliest details bij Full-HD-opnames en bij iets moeilijker­e omstandigh­eden wordt het gebrek aan beeldstabi­lisatie duidelijk.

De prestaties van de OnePlus zijn ook goed genoeg om behoorlijk­e resultaten te behalen als je een keer iets serieuzer met video aan de slag wilt. Alleen met de matige kwaliteit van bijvoorbee­ld de Nokia 3 gaat de lol er dan wel snel vanaf. (ddu)

Literatuur [1] Joachim Sauer, Uli Hilgefort, Èèèèn… actie! Sport of spel: actioncams zorgen voor filmpjes met plezier, c't 4/2018, p.76

[2] Joachim Sauer, Hoger in de ranking, Video's slim

op YouTube presentere­n, c't 12/2017, p.96

[3] Joachim Sauer, Brian Scheuch en Daniel Dupré, Struikelbl­okken, Video's op internet: privacy en auteursrec­ht – hier moet je op letten, c't 7-8/2017, p.90

 ??  ??
 ??  ?? Met een houder,extra belichting en externe microfoon kunje de videoprest­aties van je smartphone maximaal benutten. Maar ook zonder extra accessoire­s maak je al behoorlijk­eopnames.
Met een houder,extra belichting en externe microfoon kunje de videoprest­aties van je smartphone maximaal benutten. Maar ook zonder extra accessoire­s maak je al behoorlijk­eopnames.

Newspapers in Dutch

Newspapers from Netherlands