C’t Magazine

Intel DC P4510

-

We hebben twee Intel-ssd's getest uit de Datacenter-serie DC P4510: een van 2 TB en een van 8 TB. Voor een desktop zijn dergelijke ssd's niet alleen veel te duur, ook de prestaties zijn daarvoor overkill. Snelle PCIessd's als de Samsung 970 Pro komen bij sequentiël­e gegevensov­erdracht maar tot ongeveer half zo hoge snelheden, maar je merkt op allerlei andere punten dat de Intel-ssd's voor servers ontworpen zijn.

De 2TB-ssd haalde bijvoorbee­ld meer dan 640.000 IOPS bij het lezen met random-access van 4K-blokken en 256 gelijktijd­ige requests. Bij het schrijven behaalde het 8TB-model maar liefst 600.000 IOPS. Dergelijke waarden hebben we bij ssd's nog zelden gezien en bij de benchmark werd onze Core i7-6700k-cpu voor 100 procent belast. De ssd's kunnen die prestaties door het grote oppervlak voor warmteafgi­fte ook langere tijd volhouden, na 10 minuten continue belasting was de temperatuu­r pas 60 °C. Deze ssd's mogen bovendien dagelijks met 2 respectiev­elijk 8 TB worden beschreven (1 DWPD, Drive Write Per Day). En dat vijf jaar lang. De duurdere desktop-ssd's bieden ook vijf jaar garantie, maar de endurance daarvan ligt eerder zo rond enkele tientallen GB per dag.

Plaats je twee of meer van deze ssd's in een systeem en combineer je ze via het schijfbehe­er als RAID 0, dan wordt het werken met grote hoeveelhed­en data nog meer versneld. We kwamen met deze twee ssd's dan tot een leessnelhe­id van 6,7 GB/s en een schrijfsne­lheid van 4,2 GB/s.

Newspapers in Dutch

Newspapers from Netherlands