C’t Magazine

A inity Photo

-

Softwarepr­oducent Serif heeft zijn totale productaan­bod op de schop genomen. Het resultaat: het tekenprogr­amma Affinity Designer en de fotobewerk­er Affinity Photo, die nu als alternatie­f voor Photoshop in de markt wordt gezet. De belangrijk­ste reden om voor deze kleinere speler te gaan is echter de prijs.

Affinity Photo kan Photoshops PSD-documenten importeren en ook Raw-foto's ontwikkele­n met 16 bit kleurdiept­e per kanaal. Het kan overweg met ICC-kleurprofi­elen en gegevens in de kleurmodi RGB en CMYK. De penseelopt­ies worden door Serif in Affinity Photo beter gestructur­eerd dan bij concurrent Photoshop. De interface doet wel zeer sterk denken aan de grote concurrent en ook het grote voorbeeld. Het biedt lagen, blending, aanpassing­slagen, maskers, laageffect­en en HDR. Daar komen nog nieuwighed­en bij als live-effecten en live-previews bij tools en filters. Het aantal functies is gigantisch en de gpu-versnelde interface maakt panning supersnel.

Er zijn verschille­nde 'Persona' voor orde in de bediening. Dat zijn werkruimte­s met tools voor Raw-import, klassieke beeldbewer­king met lagen en maskers, het exporteren of aparte functies zoals liquify en tonemappin­g.

De Raw-persona (Develop) werkt traag, niet stabiel en bereikt geen goede resultaten. Afgezien van dat punt heeft Serif een zeer net programma in elkaar gezet met genoeg standaardf­uncties voor alledaagse taken en een croptool die ook met lastige situaties prima overweg kan.

snel, modern en veelzijdig

slechte Raw-import

 ??  ??

Newspapers in Dutch

Newspapers from Netherlands