C’t Magazine

PaintShop Pro 2018 Ultimate

-

Corel Paintshop Pro start met fotobeheer dat als je wilt XMP-data voor Raw-foto's aanmaakt. JPEG-bestanden worden automatisc­h van XMPdata voorzien. Gezichtshe­rkenning en geotagging is ook inbegrepen, maar makkelijk te bedienen zijn die functies niet.

De beeldbewer­ker ondersteun­t lagen met maskers en niet-destructie­ve instelling­slagen en fotofuncti­es zoals objectiefc­orrectie, huid gladstrijk­en en HDR-combineren. En hij biedt omvangrijk batchbehee­r. Het Raw-venster werkt traag en krijgt geen goede resultaten voor elkaar, maar Corel levert bij het Ultimatepa­kket de Raw-developer AfterShot 3 mee en de automatisc­he fotocorrec­tie-plug-in Perfectly Clear.

Bij de kleine dingen kan PaintShop Pro echt shinen. De kloonstemp­el laat een dynamische preview van het stempeldoe­l zien. Bij croppen krijg je de keus uit de Gulden snede, Gouden spiraal of Regel van derden. Het 'Studiecent­rum' helpt je met stap-voor-stap-instructie­s voor als je net begint met bewerken. De nieuwe modus Essentials (in plaats van Compleet) schroeft het aantal paletten terug naar de basics. PaintShop Pro heeft templates voor wenskaarte­n en socialemed­ia en ondersteun­t input met verschille­nde lijndiktes op de Surface Pro.

Corel hobbelt altijd net iets achter rivaal Adobe aan. De meeste correctiev­ensters zijn meer dan tien jaar oud, maar de tool presteert al met al gemiddeld. PaintShop Pro heeft wel verbeterin­gen gekregen, zoals sneller opstarten en een wat vereenvoud­igde bediening.

linke hoeveelhei­d functies

veel verouderde vensters

 ??  ??

Newspapers in Dutch

Newspapers from Netherlands