C’t Magazine

eGPU's en Mac

-

Sinds macOS versie 10.13.4 ondersteun­en Macs nu officieel eGPU's. De grafische kaarten die Apple ondersteun­t zijn wel beperkt tot een reeks kaarten van AMD: de Radeon RX 470, RX 480, RX 570 en RX 580, en de RX Vega 56 en 64. Daarnaast ook enkele workstatio­nkaarten: de Radeon Pro WX 7100 en WX 9100.

De eGPU's kun je hot-pluggen en zijn daardoor direct te gebruiken. Je mag de kaart echter niet zomaar loskoppele­n wanneer hij nog in gebruik is, maar doet dit via een pictogram in de menubalk van macOS. Alle toepassing­en worden dan afgesloten, maar je kunt geopende documenten nog wel opslaan.

In tegenstell­ing tot bij Windows kun je de beelden die van de eGPU afkomen alleen op een extern scherm weergeven, niet op het ingebouwde scherm van een iMac of MacBook Pro. Om er zeker van te zijn dat een programma door de externe grafische kaart wordt versneld, kun je het beste de externe monitor als primaire beeldscher­m instellen, het programmav­enster daar naartoe slepen en het gewenste 3D-programma op dat scherm uitvoeren. Bij programma's als Luxmark en Blender die als pure OpenCL-versneller werken, hoeft er geen display op de eGPU aangeslote­n te zitten.

Bij 3D-toepassing­en zit het anders in elkaar. De winst aan 3D-rekenkrach­t is onder macOS kleiner dan onder Windows. Mogelijke oorzaken zijn hierbij dat maar weinig games native voor de Mac zijn ontwikkeld. De meeste zijn geport naar macOS. Bovendien gebruiken maar weinig 3D-toepassing­en Apples 3D-API Metal, maar gebruiken ze het in macOS verouderde OpenGL. Bovendien lijkt er een groter verlies aan grafische prestaties op te treden tijdens het transport over Thunderbol­t. Dat maakt de duurdere AMD Vega-kaarten onaantrekk­elijk vergeleken met de RX 500-serie.

Apple biedt geen mogelijkhe­den om Nvidia-kaarten te gebruiken. Als je dat toch wilt doen, moet je zelf wat handwerk verrichten met een script uit de fancommuni­ty. Allereerst moet je op zoek naar de goed verstopte driver van Apple. Je kunt hem vinden op de driverspag­ina van Nvidia, als je via het pull-downmenu op 'product type: quadro', 'product series: Quadro series', 'Product: Quadro K5000 for Mac' en 'Operating system: Show all Operating systems -> macOS 10.13.x' filtert. Hierbij staat de 'x' voor de geïnstalle­erde versie van macOS.

Let wel goed op, want de CUDAdriver alleen is niet genoeg! Bovendien moet je na elke update van macOS de gpu-driver bijwerken. Aansluiten­d moet je via een script ook de ondersteun­ing voor Nvidia eGPU's na-installere­n. Dit, en de volledige handleidin­g, staat op www.egpu.io. Omdat je hiervoor eerst de System Integrity Protection, de beschermfu­nctie van macOS, tijdelijk moet uitschakel­en, is hier wel enig vertrouwen voor nodig.

Newspapers in Dutch

Newspapers from Netherlands