C’t Magazine

Long-term support alleen voor een deel van de software

-

Voor Ubuntu-experts is het gesneden koek, maar beginners zal het snel ontgaan: Canonical belooft alleen security-updates voor de Main-repository, waarvan de inhoud op dit moment uit meer dan 2300 bronpakket­ten bestaat. Dat is slechts een fractie van het software-aanbod dat standaard via apt te installere­n is. Daarom activeren de voor desktop-pc's en notebooks bedoelde Ubuntu-varianten standaard ook Universe en Multiverse.

Het aantal bronpakket­ten in die repository's is respectiev­elijk meer dan 26.000 en 500. Sommige daarvan worden door de Ubuntu-community onderhoude­n, waarvan de deelnemers vaak goed werk verrichten. Maar slechts een klein deel van die pakketten wordt meer dan vijf jaar onderhoude­n. Voor een iets groter, maar nog steeds klein deel van de aangeboden pakketten is dat altijd nog drie jaar. Bij de meeste houdt het al veel eerder op. Voor sommige na negen maanden, maar een aantal wordt zelfs meteen na de release al niet meer bijgewerkt.

Ook bij een LTS-versie loop je naarmate de tijd verstrijkt dan ook het risico dat je met software werkt waar security-lekken inzitten. Erger nog: bij het uitkomen van 18.04 zitten er al meer dan een handvol pakketten in de repository's die sinds weken of maanden bekende security-lekken bevatten waar CVE-registrati­es voor zijn. Dat kun je zien met de CVE Tracker van Universe (zie de link onderaan dit artikel). Daar kun je ook zien dat in de repository's voor 16.04 en 14.04 honderden pakketten zitten die al langere tijd lekken bevatten. Daarvan gelden er 25 inmiddels als kritisch. Sommige daarvan zitten in exotische software, maar andere zitten in bekende serverdien­sten als phpMyAdmin en Zabbix. Daarnaast zijn er honderden pakketten met middelzwar­e kwetsbaarh­eden.

Sommige daarvan betreffen software voor het afspelen van gangbare audio- en videoforma­ten – bijvoorbee­ld de vaak gebruikte plug-in Gstreamer, de populaire videoplaye­r VLC en zijn afhankelij­kheden. Dergelijke audio- en videosoftw­are heeft ervoor gezorgd dat er de laatste tijd veel aanvallen op Android geweest zijn. Dat Ubuntu Desktop niet hetzelfde lot beschoren is geweest, lijkt voornameli­jk te danken aan de mindere popularite­it die de distributi­e heeft in vergelijki­ng met Windows en Android.

In tegenstell­ing tot Debian ziet Ubuntu er met zijn support wat armzalig uit: daar krijgen alle pakketten van de standaard geactiveer­de repository's in de regel drie jaar ondersteun­ing, en vaak zelfs vijf. Daarbij werkt de pakketbehe­erder van Debian ook wat plichtsget­rouwer, want bekende lekken worden daar normaal gesproken snel gedicht. En dat terwijl het aantal in Debian beschikbar­e pakketten nog wat groter is dan bij Ubuntu.

Ter vergelijki­ng: bij de gratis Red Hat Entrprise-kloon CentOS is het software-aanbod net zo overzichte­lijk als bij de Main-repository van Ubuntu, maar die software wordt zelfs tien jaar bijgehoude­n in plaats van vijf. Dat geldt ook voor sommige add-on-repository's van de community, waar je meer software kunt krijgen.

Om te controlere­n hoe lang de op jouw systeem geïnstalle­erde software onderhoude­n wordt, raadt het Ubuntuproj­ect het volgende programma aan:

ubuntu-support-status Dat laat zien of en door wie de pakketten onderhoude­n worden. Als je daar

--show-unsupporte­d achter zet, krijg je alleen de pakketten te zien waarvan bekend is dat ze door niemand meer bijgewerkt worden. Dan krijg je zelfs op een nieuwe installati­e van Ubuntu Desktop 18.10 een tiental pakketten te zien als je met de standaard geïnstalle­erde mediaplaye­r een H.264-video opent en de daarbij voorgestel­de plugin van Gstreamer installeer­t. Er is echter geen commando om potentiële of bekende kwetsbaarh­eden bij geïnstalle­erde Ubuntu-pakketten te laten zien. Daarvoor moet je je handmatig door de CVE Tracker heenwurmen.

Bij de via de Snap Store verspreidd­e programma's geldt dat allemaal niet, want daar is geen algemene onderhouds­strategie voor. Iedere beheerder van een snap bepaalt zelf op welke manier en hoe lang hij de software onderhoudt. Veel beheerders houden hun snaps echter goed bij en leveren daar jarenlang correcties voor securityle­kken voor. Maar ook in de Snap Store staan er talrijke programma's die in meerdere of mindere mate achter de tijd aanlopen.

Newspapers in Dutch

Newspapers from Netherlands