C’t Magazine

Analyse: waar gaat Canonical met Ubuntu heen?

-

Canonical, de drijvende kracht achter Ubuntu, wordt op dit moment klaargesto­omd om winst te maken. Het bedrijf wil namelijk naar de beurs, maar wanneer dat gebeurt staat nog niet vast. Mark Shuttlewor­th heeft dat een jaar geleden in een interview gezegd. Een deel daarvan had hij een paar maanden daarvoor al in een blogpost aangekondi­gd toen hij als grondlegge­r van Canonical en Ubuntu bekend maakte dat de stekker getrokken werd uit Ubuntu Phone en de eigen Unity-desktop. Daarmee stierf ook het complexe en daardoor dure idee van een 'Convergenc­e Shell' een zachte dood – samen met Unity moest dat tot een universele bedienings­interface leiden die geschikt was voor zowel smartphone­s, tablets, pc's, smart-tv's als andersoort­ige apparaten.

Shuttlewor­th kondigde destijds aan dat alle onderdelen van het bedrijf winstgeven­d gemaakt zouden moeten gaan worden. Daarbij onderstree­pte hij het belang van de door het Ubuntuproj­ect beheerde Linux-distributi­e voor desktops en servers. Op twee andere gebieden bleef er wat ruimte in de verklaring­en. Aan de ene kant de volgens Shuttlewor­th al winstgeven­de oplossinge­n op cloudgebie­d – oftewel de infrastruc­tuurproduc­ten rondom OpenStack en Kubernetes en software als MAAS, LXD, Juju en BootStack. Aan de andere kant waren het de oplossinge­n voor het Internet of Things (IoT), waar Canonical met Ubuntu Core en snaps een marktaande­el probeert te halen. Ook de persberich­ten over de nieuwe Ubuntu-versies draaien al een tijdje bijna helemaal om cloud, IoT en de op dit moment onontkoomb­are containers.

In het kader van deze veranderin­g van richtings en de beursgang, heeft Canonical veel ontwikkela­ars ontslagen. Volgens onderzoek van Techradar ging het om ongeveer honderd medewerker­s. Dat is naar schatting een zesde van het totale aantal werknemers.

Het wordt spannend wat al die stappen voor gevolgen hebben voor de desktopvar­ianten van Ubuntu. Op dat gebied gebeurt al jaren weinig spectacula­irs, even afgezien van de regelmatig­e updates van de softwareui­trusting en de overstap naar Gnome – die overstap was na het einde van Unity onontkoomb­aar.

Een goed voorbeeld van de geringe voortgang is de installer. Medewerker­s van Canonical hebben in 2012 bij het maken van een optie voor 'alternate installers' voor desktops al aangekondi­gd dat er de komende maanden een grafische installer zou komen. Die zou ook helpen bij het handmatig partitione­ren van de Logical Volume Manager (LVM) en het versleutel­en met Cryptsetup/DM-Crypt. De ontwikkela­ars beloofden ondersteun­ing voor het configurer­en van software-RAID's met Mdadm. Tien jaar later, is die versleutel­ing er wel, maar de oplossing ervoor lijkt net als voorheen nog niet af en heeft vaak problemen. Van de twee andere functies ontbreekt nog ieder spoor. De andere mainstream-distributi­es doen dat allemaal met links.

Bij het onderhoud hapert het ook vaak: het duurde bijvoorbee­ld ongeveer een week voordat Ubuntu eindelijk updates kreeg voor beschermin­g tegen het processors­ecurity-lek Meltdown. Het duurde zelfs weken tot er tegenmaatr­egelen kwamen voor het tegelijker­tijd bekend geworden Spectre-lek. Ter vergelijki­ng: Red Hat en Suse leverden al meteen beveiligin­gstechniek­en voor alle lekken toen die bekend werden. Bovendien informeerd­en zij hun klanten duidelijk beter. De ontoereike­nde implementa­ties en andere bij de test van Ubuntu 18.04 genoemde minpunten laten zien dat er nog altijd veel detailprob­lemen zijn. Ook allerlei commentare­n op fora geven aan dat Ubuntu op dit moment vaker voor problemen zorgt dan zo'n vijf tot tien jaar geleden.

Naast de schaarse ontwikkeli­ngen zijn andere distributi­es inmiddels ingelopen op gebieden waar Ubuntu eerder een voorsprong had. Lezersmail­s en blogposts en dergelijke laten zien dat er aardig wat gebruikers afgehaakt zijn, maar betrouwbar­e cijfers over gebruikers van Linux-distributi­es zijn er helaas niet. Er schijnen nogal wat mensen overgestap­t te zijn naar de op Ubuntu gebaseerde Linux Mint – ook al was dat project onlangs negatief in het nieuws door nalatighei­d bij de security van zijn servers en wordt het al jaren bekritisee­rd door de twijfelach­tige standaardi­nstellinge­n voor securityup­dates.

Daarnaast heeft Ubuntu vermoedeli­jk ook moeite om nieuwe desktopgeb­ruikers aan te trekken. Het is namelijk allang niet meer de hoogvliege­r die het twaalf jaar geleden was, toen de distributi­e nog nieuw was en de harten van veel gebruikers heeft gestolen. Het lijkt er een beetje op alsof Canonical op zijn lauweren rust. Ubuntu Desktop lijkt daardoor meer een vehikel dat de naam in ere moet houden om zakelijke klanten ertoe te verleiden producten van Canonical te kopen.

 ??  ?? Mark Shuttlewor­th wil Canonical winstgeven­d maken en naar de beurs brengen. Daar moeten vooral cloud en IoT voor gaan zorgen.
Mark Shuttlewor­th wil Canonical winstgeven­d maken en naar de beurs brengen. Daar moeten vooral cloud en IoT voor gaan zorgen.

Newspapers in Dutch

Newspapers from Netherlands