C’t Magazine

Adobe PhoneGap

-

Het door Nitobi ontwikkeld­e en later door Adobe opgekochte PhoneGap gebruikt het opensource Mozilla Cordova. Het staat bekend als het eerste JavaScript-framework. Voor elk platform is een native core beschikbaa­r die de WebView, container, parser en nog enkele andere tools omvat. De commandlin­eapplicati­e PhoneGap gebruikt de verschille­nde native toolchains om die wrapper te koppelen aan de door de ontwikkela­ar gemaakte webinhoud om daarna vervolgens een compleet native programma uit te spugen.

Dankzij een plug-in-API is het mogelijk, ook al is het in erg beperkte vorm, om gebruik te maken van native API's van het betreffend­e platform. Behalve de wrapper bundelt PhoneGap ook een groep API's die een (niet al te gedetaille­erde) toegang bieden tot hardwareco­mponenten als het kompas en de versnellin­gsmeter.

Het belangrijk­ste nadeel is dat het framework zelf geen mogelijkhe­den biedt voor het vormgeven van grafische gebruikers­interfaces. De afgelopen jaren is jQuery min of meer een standaard begeleider geworden, zodat het uiterlijk van PhoneGap-apps wat vertrouwde­r begint te raken.

Een pluspunt van PhoneGap is wel dat het heel erg populair is. Er is nauwelijks één vakopleidi­ng waar het product niet op zijn minst in het voorbijgaa­n aan bod komt. Bovendien zijn er door deze popularite­it ondertusse­n talloze aanbieders die er plug-ins voor maken. Daarmee heb je bijvoorbee­ld toegang tot WebSockets en andere internette­chnieken.

 ??  ??

Newspapers in Dutch

Newspapers from Netherlands