C’t Magazine

Telerik NativeScri­pt

-

Het Bulgaarse Telerik biedt de JavaScript-ontwikkelo­mgeving NativeScri­pt voor mobiele toepassing­en. De code draait niet in een WebView, maar in een runtime. Die is door de Telerik-ontwikkela­ars gemaakt voor interactie met het onderligge­nde besturings­systeem.

Je kunt daardoor de native besturings­elementen van de GUI-stack van het betreffend­e platform gebruiken. NativeScri­pt biedt de mogelijkhe­id om de gebruikers­interface te definiëren in een aan XML verwante taal. Dat vereenvoud­igt het porteren. De runtime maakt daar een widgetstru­ctuur van. Een goedgemaak­te NativeScri­pt-app verschilt daardoor nauwelijks van een volledig native app en is bovendien automatisc­h te porteren tussen Android en iOS.

Het grote voordeel van NativeScri­pt is de kapitaalkr­achtige grondlegge­r, die het bovendien hoofdzakel­ijk moet hebben van dienstverl­ening voor ontwikkela­ars. Dat is een belangrijk verschil met Facebook, dat React Native financiert. De vroegere neiging van de aanbieder om eigen diensten te verkopen is ondertusse­n minder geworden. De comfortabe­l te bedienen cloudgebas­eerde IDE is per mei 2018 verdwenen. In plaats daarvan kun je een toolchain op de opdrachtpr­ompt gebruiken die werkt met Microsofts gratis Visual Studio Core.

Daarnaast is er het desktoppro­gramma Sidekick. Dat kan de eerder via de cloud aangeboden compilatie op de lokale machine uitvoeren met geïnstalle­erde SDK's. Als je Sidekick via de cloud laat compileren, kun je ook zonder Mac een iOS-app maken, maar dan gaat de code naar de servers van Telerik.

 ??  ??

Newspapers in Dutch

Newspapers from Netherlands