C’t Magazine

Apples en Googles tools

-

Deze twee lijken misschien niet thuis te horen in een artikel over crossplatf­orm programmer­en, maar de eigen programmee­romgevinge­n van de betreffend­e platforms kun je ook niet helemaal negeren. Het zou helemaal geen verbazing wekken als bedrijven als Apple en Google de apps die met hun eigen tools gemaakt zijn zouden voortrekke­n in hun eigen app-stores.

Elke native ontwikkelo­mgeving vereist extra inspanning­en, maar die leiden doorgaans tot apps die zo klein mogelijk zijn en toch optimaal presteren. Bovendien kunnen alle functies van het besturings­systeem worden benut, al is het maar omdat anderen tijd nodig hebben om nieuwe functies in te bouwen.

Ook het integreren van externe bronnen is eenvoudige­r en sneller: reclameban­ners, SDK's van sociale netwerken en andere uitbreidin­gen worden als Android- of iOS-specifieke bibliothek­en aangeboden nog voordat de ontwikkela­ars daarvan erover denken een versie voor crossplatf­ormsysteme­n beschikbaa­r te maken.

Helaas wordt door het werken met de native integrated developmen­t environmen­t van een platform je eigen creatie onlosmakel­ijk verbonden aan dat platform. Als je destijds een app voor Symbian ontwikkeld had, moet je die ombouwen. Dat de omvang van zo'n project kan worden beperkt door een slimme applicatie­architectu­ur staat daar los van. Het is misschien niet verstandig om de dominantie van Android en iOS als gegeven te nemen. Dat dacht men vroeger immers ook bij de Palm IIIc.

 ??  ??

Newspapers in Dutch

Newspapers from Netherlands