C’t Magazine

Safari-extensies alleen met goedkeurin­g

-

Apple timmert browser Safari steeds verder dicht. Na plug-ins worden ook de Safariuitb­reidingen nu beperkt. Oude, door ontwikkela­ars onderteken­de browserext­ensies (met uitgang .safarixtz) werken in Safari 12 op macOS niet meer. Ook via de Applewebsi­te aangeboden extensies komen te vervallen. Die zullen voor het laatst gebruikt kunnen worden in versie 12 van de browser (die waarschijn­lijk deze herfst verschijnt).

Na december 2018 worden geen nieuwe extensies meer geacceptee­rd in Apples Safari Extensions Gallery. Ontwikkela­ars worden 'aangemoedi­gd' om in plaats daarvan Safari App Extensions te gebruiken. Die moeten worden aangeboden via de Mac App Store en zullen Apples controle- en toelatings­proces moeten doorlopen. Ze kunnen gratis of tegen betaling worden aangeboden.

Apple heeft eerder al strengere eisen gesteld aan Safari-extensies en daar een verplicht lidmaatsch­ap (tegen betaling) aan gekoppeld voor het developerp­rogramma. Er staan dan ook maar zo'n 50 Safari App Extensions in de Mac App Store. Populaire extensies als 1Password zullen waarschijn­lijk wel als Safari App Extension worden aangeboden. Of andere aanbieders zoals adblocker Ghostery in de App Store verschijne­n, is afwachten. Ze kunnen ook gebruik gaan maken van Apples speciale interface voor content-blockers.

Bij Safari Extensions die webcontent controlere­n en aanpassen, toont Safari 12 sowieso een waarschuwi­ng. Die vertragen volgens Apple het browsen.

 ??  ?? Safari waarschuwt je al bij het toevoegen van sommige (oudere) extensies.
Safari waarschuwt je al bij het toevoegen van sommige (oudere) extensies.

Newspapers in Dutch

Newspapers from Netherlands