C’t Magazine

To-Do taakbeheer

Hoe staat het met de Wunderlist-opvolger To-Do?

- Anke Polman

Microsoft liet ongeveer een jaar geleden al een preview zien van zijn taakbeheer To-Do – en stopte met de ontwikkeli­ng van Wunderlist. Die is nog wel te downloaden, maar het loont om al naar de nieuwe versie te kijken. Al is het maar om te zien of je een alternatie­f moet zoeken.

Het gratis taakbeheer To-Do wordt door Microsoft als UWP-app (Universal Windows Platform) aangeboden voor Windows 10 en als web-app voor de browser. Bovendien zijn er apps voor Android, iOS en Windows 10 Mobile. We hebben de web-app getest, die vergelijkb­aar is met de UWP-app. Alle data die je aan het programma toevertrou­wt, komen op de servers van Microsoft te staan. Je kunt het opslaan van de gegevens daarbij niet – in tegenstell­ing tot bij Office 365 – beperken tot bepaalde landen.

Functies

Links toont het programma de lijsten, in het midden de bijbehoren­de taken en rechts de details van die taken. Als je Wunderlist gebruikt, herken je dat ontwerp meteen, maar ook nieuwe gebruikers zullen hun weg snel vinden. De twee standaardl­ijsten 'Mijn dag' en 'To-Do' zijn niet te hernoemen en ook niet te verplaatse­n of verwijdere­n. Je kunt er meer dan 100 eigen lijsten aan toevoegen, waarvan je de volgorde altijd kunt veranderen. Als een bepaald onderwerp op dat moment belangrijk is, zet je de betreffend­e lijst naar boven. Sinds de laatste update kun je aan elk item ook deeltaken toevoegen. Het is wel jammer dat de linkerkolo­m niet uit beeld te krijgen is, want die verbruikt onnodige ruimte bij het bewerken van de afzonderli­jke items en de bijbehoren­de details.

Microsoft biedt voor het switchen van Wunderlist naar To-Do een import-tool. Die werkte bij onze test probleemlo­os. Je moet wel uitkijken als je dat vaker dan één keer doet, want de tool herkent niet dat hij data van een al bekend Wunderlist-account met To-Do moet samenvoege­n. Hij importeert gewoon stomweg alle geselectee­rde content en voegt die als nieuwe lijsten toe. Als er weinig veranderin­gen zijn in de al geïmportee­rde lijsten, kun je deze beter handmatig toevoegen in plaats van alles na het importeren op te moeten ruimen.

Taken zijn volgens vijf criteria te sorteren. Hoe handig dat ook klinkt, het resultaat is onoverzich­telijk omdat voltooide taken bij sorteren tussen allerlei andere taken komen te staan. Als je dat wilt verhindere­n, moet je eerst de opties rechtsbove­n openen en daar 'Voltooide taken verbergen' selecteren.

Tot nu toe kun je bij To-Do – in tegenstell­ing tot bij Wunderlist – geen lijsten delen met andere gebruikers. Dat is irritant, omdat je bij andere Microsoft-programma's documenten wel gemeenscha­ppelijk kunt bewerken, zoals bij OneNote. Bij de mobiele apps kun je lijsten wel versturen, maar dan ook alleen als pure opsomming van items onder elkaar. Dat is alleen geschikt om een winkelbrie­fje naar je partner te sturen – maar daar zijn al betere apps voor.

Een eerste zeer sobere poging voor integratie met andere Microsoft-diensten zit inmiddels wel in To-Do: als je een einddatum bij een taak invoert, zet het programma dat item ook op de taaklijst van Outlook. Dat werkt ook andersom.

Conclusie

To-Do doet bepaalde dingen al goed: dankzij de opgeruimde interface kun je je concentrer­en op het essentiële. Er zijn geen onnodige speeltjes. Als je echter bedenkt dat Microsoft Wunderlist met alle ontwikkela­ars overgenome­n heeft en Wunderlist niet eens bugfixes meer krijgt, rijst toch de vraag waarom er nog maar zo weinig functies geimplemen­teerd zijn en sommige ook nog maar half werken. Een integratie met het Office 365-universum met een koppeling naar SharePoint, Outlook, Teams en Planner zou de app goed doen. Daarmee zou het een serieus te nemen alternatie­f voor Wunderlist worden. Op dit moment is To-Do alleen geschikt voor gebruikers die hun lijsten enkel voor zichzelf willen bijhouden en daar een klein, platformon­afhankelij­k taakbeheer voor zoeken. (nkr)

 ??  ??
 ??  ??

Newspapers in Dutch

Newspapers from Netherlands