C’t Magazine

Cakewalk: gratis DAW voor Windows

Met Cakewalk gratis muziek produceren

- Hartmut Gieselmann

Als je met gratis programma's muziek wilde maken, moest je altijd leven met allerlei beperkinge­n. Bandlab biedt nu een volwassen muziekprod­uctieprogr­amma dat ook gratis is, maar toch voldoet aan profession­ele eisen.

Het Amerikaans­e bedrijf Cakewalk verkocht hun Digital Audio Workstatio­n (DAW) Sonar tot voor kort voor prijzen van 90 tot 400 euro, afhankelij­k van de uitvoering. Maar nadat het moederbedr­ijf Gibson de in Boston gesitueerd­e ontwikkela­ars verkocht aan de start-up Bandlab, kun je Sonar nu gratis krijgen onder de naam Cakewalk. Behalve een sequencer voor willekeuri­g veel MIDI- en audiospore­n herbergt het een rijk uitgerust virtueel mengpaneel waar je complete nummers mee kunt produceren – en wat je mist, kun je toevoegen met plug-ins (VST2/3).

Het moederbedr­ijf Bandlab beheert vanuit Singapore een gelijknami­g sociaal netwerk waarop muzikanten net als bij Soundcloud hun nummers online kunnen publiceren. Na een gratis aanmelding download je de Bandlab-app waarmee je Cakewalk kunt installere­n. Bovendien staan in Bandlab bijna 50 pakketten met gratis audioloops in verschille­nde muziekstij­len, die je via drag&drop eenvoudig naar de audiospore­n van Cakewalk kunt slepen.

Bandlab behoudt zich bij de gebruiksvo­orwaarden wel het recht voor om van de gebruikers willekeuri­ge data te verzamelen en daar mee te handelen. Daarom moet je je bij de dienst met een anoniem of tijdelijk mailadres aanmelden en dat account na het installere­n van Cakewalk niet meer gebruiken. Cakewalk werkt onder Windows namelijk ook offline, onafhankel­ijk van het Bandlab-netwerk. Bij de setup van Cakewalk selecteer je bij 'Analytics' dan het item 'I don't want to participat­e at all' als je niet wilt dat Cakewalk gebruiksge­gevens naar de producent stuurt.

Bedienings­concept

De basis van Sonar is bij Cakewalk behouden gebleven, alleen sommige extra functies waar licenties voor nodig zijn, zoals Melodyne, zijn verwijderd. De belangrijk­ste elementen van de arranger en de sequencer-besturing tot en met de mixer staan in vensters naast elkaar op een scherm. Elk venster is los te maken en naar een tweede scherm te verplaatse­n.

Als je een andere DAW gewend bent, kun je na een uurtje of twee de weg wel vinden. Als je echter nieuw bent op het gebied van muziekprod­uctie, zul je je van veel dingen afvragen wat ze doen. Op dit moment krijg je in het hulpvenste­r alleen

maar korte uitleg over wat de afzonderli­jke knoppen doen als je daar met de muis overheen beweegt. Een pdf-handleidin­g ontbreekt nog.

Cakewalk ondersteun­t alle bij Windows gangbare audio- en MIDI-interfaces. Als je die niet hebt, moet je de gratis ASIO4All-driver installere­n, waarmee de latency bij de output duidelijk minder is dan bij de WDM-driver. Met het toetsenbor­d van je pc kun je noten een voor een inspelen.

Sporen bewerken

Voor het bewerken van audio zijn de belangrijk­ste basisfunct­ies aanwezig. Je kunt bijvoorbee­ld het tempo van een originele clip met timestretc­hing aanpassen aan een andere snelheid en met automation­curves het volume, de toonhoogte en elke andere effectpara­meter van de plug-ins aansturen.

MIDI-sporen kunnen virtuele instrument­en en externe synthesize­rs afspelen. Voor het bewerken van de tonen staan onder andere een piano-roll en een eenvoudige step-editor voor drums ter beschikkin­g. Een handvol MIDI-tools vergemakke­lijken arpeggio's en transposit­ies.

Het aanbod aan MIDI-instrument­en is echter karig: de drums, bas, piano en strijkers klinken nogal gewoontjes. De General-MIDI-module TTS-1 is verbonden via de DirectX-interface en bracht Cakewalk bij het testen reproducee­rbaar aan het crashen.

Mengpaneel

Veel andere freeware DAW's leggen beperkinge­n op in hun resources, bijvoorbee­ld het maximum aantal sporen, maar bij Cakewalk mag je er zoveel gebruiken als je wilt. Afzonderli­jke sporen zijn te groepen en hun signalen zijn om te leiden naar bussen – van stereo tot en met 8.1-surround. Zelfs grote en complexe arrangemen­ten houd je hier goed mee onder controle.

Daar zorgen ook de goed uitgeruste channelstr­ips voor. Die zitten verborgen achter de knop 'ProCH'. In elk spoor kun je een parametris­che equalizer, een compressor en vier verzadigin­gsplug-ins invoegen, die het zachte oversturen van een analoge channelstr­ip of een taperecord­er simuleren. Daar komen twee reverbs bij (parametris­ch en convolutio­n), evenals acht zogeheten 'Style Dial FX', die met slechts één knop bijvoorbee­ld bepaalde delen kunnen benadrukke­n of dempen.

Buiten de channelstr­ips zijn op elk spoor willekeuri­g veel plug-ineffecten toe te voegen. Cakewalk levert een kleine basisuitru­sting mee. Bij de dynamiekpl­ugins zit zelfs een multiband-compressor. Gitaristen zullen blij zijn met de eenvoudige ampsimulat­or TH3. Voor surroundma­stering zijn daarnaast nog een panner met Doppler-effect en een surroundco­mpressor aanwezig. De afgewerkte nummers kun je in verschille­nde formaten renderen en exporteren (waaronder wav, mp3, ogg en flac) of meteen op een cd branden.

De bediening en de geluidskwa­liteit halen zeker het niveau van commerciël­e DAW's en geven je als producer al het wezenlijke in handen dat je voor een basismaste­r nodig hebt. Bij de filters, echo's en modulatie moet je via VST's echter voor uitbreidin­g zorgen. Ook een analyzer moet je nog toevoegen. Bij de link onderaan dit artikel staat een aantal aanbevolen gratis plug-ins.

Conclusie

Cakewalk blinkt als gratis DAW vooral uit door zijn goed uitgeruste mengpaneel. Daar vind je alles om zelfs grote arrangemen­ten te mixen. De gebruikeli­jke effecten als EQ en compressor klinken goed en zijn precies in te stellen, net als de omvangrijk­e channelstr­ip-effecten. Het is af en toe wel een beetje friemelen om al die kleine knopjes met de muis te bedienen, maar in het freeware-domein is Cakewalk op dit moment de best uitgeruste DAW.

Cakewalk biedt een solide basis voor het arrangeren van audioclips en MIDI-noten. Commerciël­e DAW's hebben meestal meer handige tools, meer effecten en beter klinkende instrument­en. De geteste versie 24.04.0 crashte bovendien nog wel eens – Bandlab beschouwt deze versie nog als 'Early Access'.

Beginners zullen mede door het ontbreken van een pdf-handboek lastig hun weg kunnen vinden. Dan is de goed gedocument­eerde, ook freeware DAW Tracktion T6 wellicht een betere keus. Muzikanten en bands die hun live ingespeeld­e sporen willen mixen en bezitters van beperkte introducti­eversies van andere DAW's hebben aan Cakewalk echter een aan te bevelen tool – al moet de stabilitei­t nog wat beter worden. (nkr)

 ??  ?? De bedienings­interface is via het knopje 'Lenses' rechtsbove­n aan je eigen wensen aan te passen.
De bedienings­interface is via het knopje 'Lenses' rechtsbove­n aan je eigen wensen aan te passen.
 ??  ?? Het pronkstuk van Cakewalk is de mixer met de geheel zelf te configurer­en channelstr­ip-effecten.
Het pronkstuk van Cakewalk is de mixer met de geheel zelf te configurer­en channelstr­ip-effecten.
 ??  ??

Newspapers in Dutch

Newspapers from Netherlands