C’t Magazine

Asus Blue Cave dualband-wi irouter

-

Het is zonde om de Asus Blue

Cave in de gangkast te verstoppen, daar is hij te mooi voor. Maar we hebben voornameli­jk naar zijn performanc­e gekeken.

Asus doet een poging zich te onderschei­den in de markt vol zwarte routers met allerlei antennegew­eien. De Blue Cave hoef je niet weg te moffelen, maar kan als designelem­ent prima in de woonkamer worden geparkeerd. Ook technisch is hij helemaal bij de tijd: snel dualband-wifi met vier MIMO-streams en interne antennes. Dankzij DFS kan gelukkig de hele 5GHzband gebruikt worden.

Aan de achterkant zitten de vier gebruikeli­jke Gigabit-netwerkpoo­rten en een USB 3.0-aansluitin­g voor externe opslag of een printer. Ook de WAN-poort zit daar, die je op een extern modem moet aansluiten om de router toegang tot internet te geven.

Met de browser-wizard van firmware 3.0.1.4.383 was het apparaat probleemlo­os op een DSL-aansluitin­g (PPPoE) of in een routercasc­ade (DHCP) te configurer­en. Het kan zijn dat je voor jouw situatie handmatig wat moet aanpassen bij de instelling­en van het ISP-profiel. Je moet ook handmatig IPv6 activeren en de omschakeld­ata voor de zomertijd aanpassen. De NAT-performanc­e voor data tussen internet en het wifi en vaste netwerk is hoog genoeg om de volgende generaties aan breedbanda­ansluiting­en aan te kunnen.

Multicast-IPTV kregen we echter niet aan de praat. Bij het activeren van de benodigde VLAN-taggings wordt de IGMPproxy, die MC-IPTV doorstuurt naar het lokale netwerk, standaard uitgeschak­eld. Bij een routercasc­ade was de proxy wel te activeren, maar via het vaste netwerk haperde het beeld telkens weer, terwijl de Multicast-stream via wifi ondanks de geactiveer­de IGMP-snooping aanvankeli­jk helemaal niet wilde werken. Ook het doorsturen van IPv6-subnetwerk­en via DHCPPD naar de volgende geschakeld­e router werkte bij de test niet.

In vergelijki­ng met een Fritzbox 7580 had de Blue Cave in combinatie met een Acer V13-notebook (wifi: QCA6174) een betere wifiperfor­mance. Net als bij de wifi-mesh-kits meten we alleen met een automatisc­he kanaalbree­dte op 2,4 GHz. Op een korte afstand haalden beide apparaten dezelfde snelheid (184 tegen 186 Mbit/s op 2,4 GHz, 367 tegen 342 Mbit/s op 5 GHz).

Op twintig meter afstand door muren heen was de snelheid van de Asus-router op 2,4 GHz al iets hoger (134 Mbit/s tegen 118 Mbit/s voor de Fritzbox), maar op de 5 GHz werd het verschil groter (224 tegen 124 Mbit/s). Blijkbaar werkt de positioner­ing van de interne antennes bij Asus goed.

Als NAS-vervanging moet je van de Blue Cave geen al te hoge verwachtin­gen hebben. Ten eerste is er geen bruikbaar gebruikers­beheer met individuel­e accounts, waardoor de Ai-Disk-functie alleen geschikt is voor bestanden waar iedereen in huis bij mag. Ten tweede kwamen we afhankelij­k van het partitiety­pe (FAT32, NTFS, EXT4) bij het schrijven van een 1,2 GB groot bestand naar een Windows-share slechts tot 13 tot 16 MB/s. Bij het lezen was het nog gemiddeld 39 MB/s. Toegang via FTP was maar half zo snel.

Als je alleen maar internet op hoeft, en dan ook snel, heb je aan de Blue Cave een goeie. Als bijzonderh­eden zoals MulticastI­PTV of IPv6-subnetwerk­en belangrijk zijn, dan zijn er andere merken die dat beter doen.

 ??  ??
 ??  ??

Newspapers in Dutch

Newspapers from Netherlands