C’t Magazine

Synology RS818RP+ zakelijke NAS

-

Synology heeft naast de NASsysteme­n voor thuisgebru­ikers ook apparaten voor de meer zakelijke markt. We hebben er een van getest: de RS818RP+.

De RS818RP+ van Synology heeft plek voor 4 schijven, maar kan met de RX418 uitgebreid worden tot 8 schijven. Hij is voorzien van een 64-bit Intel Atom C2538. De 4 Gigabit-netwerkaan­sluitingen met link-aggregatie en fail-over, dubbel uitgevoerd­e voeding, tot 16 GB uitbreidba­re geheugen, hot-swap-mogelijkhe­id, continu draaiende ventilator­en en het 19-inch rackformaa­t maken duidelijk dat deze NAS voor zakelijke gebruik is bedoeld.

Volgens de specificat­ies is een sequentiël­e leessnelhe­id van 1099 MB/s te halen, maar dat hangt in de praktijk af van de netwerksne­lheid (een 10GbE-netwerkada­pter is bijvoorbee­ld optioneel), het aantal actieve netwerkaan­sluitingen en de gebruikte schijven en RAID. In ons testnetwer­k kwamen we met onze testtool nasbench (zie www.ct.nl/softlink/1805050) met één netwerkkab­el niet verder dan 75 MB/s. Dat lag puur aan het Gigabit-netwerk zelf. Met link-aggregatie kom je dan in ieder geval nog op 300 MB/s.

Het inbouwen van de schijven gaat makkelijk met de frames en de meegelever­de schroefjes. Zowel 3,5- als 2,5-inch schijven kunnen worden gebruikt. Het OS DSM laat je de schijven makkelijk beheren.

Als je met Docker en Virtual Machine Manager gaat werken is het verstandig om het geheugen meteen uit te breiden naar 16 GB. De prijs is gezien die doelgroep en de mogelijkhe­den zeker reëel.

 ??  ??
 ??  ??

Newspapers in Dutch

Newspapers from Netherlands