C’t Magazine

Devolo Multiroom WiFi Kit 550+

-

De wi iset 550+ van Devolo moet wi i in het hele huis mogelijk maken, maar dan wel alleen op de 2,4 GHz en zonder meshmogeli­jkheden.

De Multiroom WiFi Kit 550+ van Devolo bestaat uit een dLAN 550 duo+-set en een extra dLAN 550+ WiFi-adapter. Bij alle drie ben je geen stopcontac­t kwijt. De basisadapt­er sluit je aan op je netwerk, het koppelen van de twee Powerline-adapters is daarna zo gepiept. Je kunt een eigen wi netwerk opzetten, maar ook de gegevens van je router via WPS overnemen.

Het makkelijk doorgeven van wi gegevens tussen adapters is wat Devolo de Wifi Move-technologi­e noemt. Die term houdt dus niet in dat je zelf makkelijk in huis kunt rondlopen en altijd het sterkste wi signaal hebt. Je moet zelf switchen van wi bron. Het is dus geen meshsystee­m.

Ook valt meteen op dat er alleen een 2,4GHz-signaal is. Met het gebruikte 11nprotoco­l is maximaal 300 Mbit/s mogelijk, al kan er via Powerline 500 Mbit/s door de elektricit­eitsdraden. De bottleneck zit in de Fast-Ethernet-verbinding: hiermee haal je 100 Mbit/s maximaal. Bij metingen kwamen we uit op zo'n 80 Mbit/s up en down.

Dat is een prima waarde voor zo'n systeem, maar met hetzelfde notebook haalden we met een ac-867-meshsystee­m op 5 GHz een snelheid van meer dan 450 Mbit/s. Devolo heeft met de 1200+-kit dan ook een concurrent in eigen huis met wél 5 GHz en een Gigabit-ethernetaa­nsluiting. Dat lijkt ons de 75 euro extra – zeker op de langere termijn – meer dan waard. (nkr)

 ??  ??
 ??  ??

Newspapers in Dutch

Newspapers from Netherlands