C’t Magazine

Smartphone-accessoire­s om te lmen

Rust je smartphone uit met accessoire­s om beter te filmen: lampen, houders, lenzen

-

Om je smartphone als video- of filmcamera te gebruiken, heb je meer nodig dan een beschermho­esje of alleen de notoire selfiestic­k. Je geeft je creativite­it pas echt de vrije loop met extra gear zoals lenzen, gimbals, lichten en statieven.

Joachim Sauer en Ulrich Hilgefort

De eenvoudigs­te manier om je telefoon stabiel te houden, is met zo'n houder van tien euro die je op elke straathoek kunt kopen. Je klemt er je smartphone in en kunt er een klein statief aan bevestigen. Het is wel een beetje opletten geblazen als je een grote smartphone hebt, want ze kunnen tegen woordig te groot zijn om in een houder te krijgen. En dan is het maar de vraag of je hem nog kunt terugbreng­en en dat tientje ooit weer terugziet.

In onze ervaring is de Manfrotto Pixi een erg handig statief. Je klapt z'n poten uit en richt je vastgeklem­de smartphone snel uit dankzij het makkelijk instelbare balhoofdsc­harnier. Met ingeklapte pootjes kun je het statief gebruiken als handvat. Daarmee houd je de smartphone beter en stabieler vast dan in je hand. Het gebeurt tenslotte vaak genoeg dat je tijdens het fotografer­en je vinger voor de lens houdt of hem per ongeluk aanraakt, waardoor er vetvlekken op komen.

Het probleem bij dergelijke houders: ze zijn lastig te combineren met andere accessoire­s, zoals een ledlamp. Als alternatie­f daarvoor biedt Manfrotto de TwistGrip. Deze houder bestaat uit enkele instelbare metaalplat­en, waar je je smartphone, een lamp en een microfoon aan kunt bevestigen. Zijn enige nadeel is dat hij niet geweldig in de hand ligt en je de meegelever­de klem goed moet samendrukk­en om te zorgen dat de smartphone stevig vastzit.

Een vergelijkb­are doelstelli­ng – zij het met een andere aanpak – heeft de Miggo Pictar. Hier zit de telefoon stevig in vast, en je kunt de houder via de schroefdra­ad op een fotostatie­f schroeven. De houder ziet er een beetje uit als het handvatdee­l van een camera. Je houdt je er smartphone daadwerkel­ijk beter mee vast. De houder communicee­rt vervolgens via bluetooth met je smartphone, dus moet er een batterij in. De Pictar heeft goed bereikbare knoppen op de plekken waar je ze bij een camera verwacht: bovenop de sluiterkno­p

en een selectiewi­el voor de belichting­sinstellin­gen. In de Picarapp wijzig je daarmee ook de ISOgevoeli­gheid. Daarnaast is er nog een wieltje voor de modusselec­tie en een draairing waarmee je kunt in en uitzoomen. De kunststof waar de behuizing van gemaakt is, komt alleen wel wat goedkoop over en het is lastig om grotere plusmodell­en in de behuizing te klemmen. Het schoentje bovenop werkt alleen met accessoire­s die je met een schroef kunt fixeren. Het is bovendien spijtig dat je met de app de beeldstabi­lisatie niet kunt instellen. Ook kun je er de resolutie en framerate niet mee wijzigen.

Als je hogere verwachtin­gen hebt, dan moet je een zogenaamde rig gebruiken, een houder die meer richting profession­ele toepassing­en neigt. Dergelijke rigs, in combinatie met een lamp en externe microfoon, zorgen bovendien voor meer massa, waarbij dat extra gewicht ervoor zorgt dat je stabielere opnames maakt. Op een goede rig zitten meerdere 1/4inch schroefdra­adaansluit­ingen en ten minste één accessoire­schoentje. Bovendien kun je een smartphone die in een rig zit met twee handen beter vasthouden.

Veel betaalbare rigs tot ongeveer 30 euro combineren de bevestigin­g voor de smartphone met een handvat en de mogelijkhe­id om accessoire­s te bevestigen, bijvoorbee­ld een microfoon en een ledlamp. Duurdere combipakke­tten tot rond de 100 euro worden geleverd met een lamp of een externe microfoon. Sommige rigs ondersteun­en bluetooth, zodat je de videofunct­ies van de smartphone via knoppen in de handvatten van de rig makkelijk kunt bedienen. Vanaf 125 euro krijg je robuuste frames waar je veilig je smartphone in hangt, met een instelbare bevestigin­g voor extra lenzen die je exact voor de smartphone­lens kunt positioner­en. Als je bereid bent nog dieper in de beurs te tasten, zijn er vanaf 150 euro en hoger combitotaa­lpakketten die bestaan uit een rig, extra lenzen (macro, groothoek, telelens), ledlamp en een externe microfoon.

Om te kijken of zo'n rig in de praktijk echt handig is of niet, hebben we de Elecguru Pro uitgeprobe­erd. Die is bij verschille­nde winkels ook verkrijgba­ar als de vrijwel identieke Beastgrip Pro Universal. Afhankelij­k van de samenstell­ing krijg je meerdere extra lenzen, waarmee je de mogelijkhe­den van je smartphone uitbreidt met een macrolens (12,5×), groothoekl­ens (0,45×) en telelens (12×).

De rig is gemaakt van stevige kunststof met stalen buizen en komt redelijk ro buust over. In de geveerde, verschuifb­are telefoonho­uder passen smartphone­s met een breedte van 60 tot 100 mm. Indien nodig kun je de bevestigin­g van de houder aanpassen voor een breedte van 52,2 tot maximaal 117,5 mm. De afstand tussen het midden van de lens en de onderzijde van de telefoon mag maximaal 140 mm zijn. Dankzij de prettige zijgrepen houd je de telefoon een stuk beter vast dan zonder de rig. Er zijn vier schroefdra­den beschikbaa­r voor accessoire­s en met een vijfde in het midden onder de smartphone­klem kun je de rig op een statief bevestigen. Boven de geveerde klem kun je in het flitsschoe­ntje een lamp of microfoon schuiven.

Je moet niet al te veel verwachten van de meegelever­de lenzen – net zoals bij los verkrijgba­re extra lenzen (zie verderop). Zo zie je in opnames met de groothoekl­ens duidelijke kussenvorm­ige vertekenin­gen en worden rechte lijnen sterk verbogen. Naar de hoeken toe worden opnames donkerder (vignetteri­ng) en ook minder scherp. De 12×telelens geeft ook bijzonder matige resultaten. Alleen in het midden zijn de opnames nog enigszins acceptabel scherp, daarbuiten wordt het rap minder. Bovendien treden er sterk rode kleurzomen op en is er veel ton/kussenvorm­ige vertekenin­g. Ook hier worden de hoeken flink verduister­d. Met de macrolens kun je opnames maken op rond 3 cm afstand van de lens, maar dit levert ook zeer onscherpe delen in opnames. In het midden is het nog redelijk, maar naar de randen toe wordt het steeds minder. De duidelijke tonverteke­ningen maken de opnames wat onwerkelij­k.

Gimbals

Het is tegenwoord­ig hip en happening om veel te bewegen in videoopnam­es. De camera moet dan zelf ook bewegen om als 'subjectiev­e camera' het onderwerp te volgen of diens perspectie­f in te nemen. Een andere populaire techniek is om de camera zijwaarts te bewegen, zodat de voor en achtergron­d zich tegen elkaars richting in lijken te verplaatse­n. De camera moet hiervoor zo'n beetje zweven om zoveel mogelijk met de menselijke kijkervari­ng overeen te komen.

Om uit de hand te filmen en desondanks de indruk te geven dat de camera zweeft, wordt gewerkt met zogenaamde gimbals. Oorspronke­lijk werden deze ontwikkeld om camera's die aan quadrocopt­ers hangen te stabiliser­en en de trillingen in de opnames te minimalise­ren, bijvoorbee­ld door de marktleide­r in het quadrocopt­ersegment, DJI. Inmiddels bieden tal loze fabrikante­n dergelijke gimbals met drie assen aan. Van de vele beschikbar­e modellen valt naast de DJI Osmo Mobile 2, waarvan recentelij­k een geüpdatete versie is verschenen, de Freevision ViltaM op. In een gimbal zijn drie motors aan het werk, een voor elke as, om in een fractie van een seconde een tegenbeweg­ing te maken om de camera rustig te houden.

Bij beide gimbals was het niet heel eenvoudig om na het bevestigen van de smartphone en voor de opname de balans van de verticale positie goed af te stellen. De grepen van beide gimbals zijn ergonomisc­h vormgegeve­n. Bij beide apparaten is de joystick makkelijk te bedienen. Hiermee stuur je de motors aan zodat de camera het gewenste object goed in beeld heeft. De DJI reageert hierbij niet zo exact als de FreeVision. De overige toetsen sturen via Bluetooth de app aan om bepaalde functies uit te voeren, zoals het starten van de opname via de recordknop. De gimbal van DJI heeft daarnaast ook nog een schuifhend­el om de digitale zoomfuncti­e te bedienen, mits de smartphone deze functie via de app ondersteun­t. De telefoon moet wel een behoorlijk hoge resolutie ondersteun­en, anders zie je snel lelijke pixels als je teveel inzoomt.

Een video die we maakten terwijl we de trap opliepen konden de gimbals zo goed stabiliser­en, dat je in de soepele bewegingen van het resultaat de stappen bijna niet kon waarnemen. Bij het handmatig draaien van de gimbal, zette de DJI de draaiende beweging met enig horten en stoten in. Beide gimbals kunnen dankzij de

app het object goed automatisc­h volgen. Hiervoor selecteer je het gewenste object door er op het scherm op te tikken. Vervolgens hoef je alleen nog maar de camera ongeveer op het object te blijven richten en de app stuurt dan de motortjes aan zodat de camera het object continu volgt. De software moet alleen wel ook bij wisselende grootte het object kunnen vinden. Vergeleken met veel andere gimbals, lukte dit bij beide apparaten verrassend goed. Personen werden ook nog goed herkend wanneer ze van de camera wegliepen.

Beide reageerden sneller op objecten die dichtbij zijn dan objecten die ver verwijderd zijn. De Freevision ViltaM raakte bij tegenlicht het doelobject snel kwijt, maar bij een bewolkte hemel en binnenopna­men scoorde hij juist beter dan de DJI Osmo Mobile 2. Die verloor bij sportieve bewegingen eerder het object uit het oog. Bij snelle bewegingen zijn de motoren duidelijk hoorbaar. We waren zeer te spreken over de functie MotionLaps. Daarmee kun je in beide apps een bewegingsv­erloop instellen dat gedurende een ingegeven tijdsbeste­k wordt doorlopen.

Meer licht

Een ledlamp is weliswaar niet zo cool en interessan­t als een gimbal, maar voor een aantrekkel­ijke film is een goede belichting belangrijk­er. Als er te weinig licht is produceren de kleine CMOSsensor­en van veel smartphone­s vreselijke veel ruis in de opnames, bovendien is licht een belangrijk medium bij de vormgeving, en dankzij de ledtechnie­k stukken betaalbaar­der geworden. De kleine ledjes in smartphone­s belichten met een beetje geluk tot twee meter in de richting van de camera. Een hoogwaardi­ge lamp geeft ander licht, en komt niet frontaal uit de richting van de camera. Door een lichte verschuivi­ng in het perspectie­f, zorgt dat licht voor meer ruimtelijk­heid. Als je een extra lamp wilt aanschaffe­n, moet je goed overwegen hoe je die wilt gebruiken.

Als je de smartphone in een rig steekt, dan is een zo lang mogelijke magicarm, oftewel geleidearm, voor de belichting ideaal. In de praktijk werkt een actioncamb­evestiging ook prima. Die bevestig je dan aan je bovenarm en je monteert de lamp erop. Als je een statisch motief filmt, dan is een kleine balhoofdbe­vestiging met een magnetisch­e voet nog beter.

Hoe groter de lamp, des te beter – maar groter betekent niet per se helderder. Goedkopere ledlampen bevatten meerdere leds en zijn soms zo helder en stralen hun licht dermate sterk in één bepaalde richting, dat onregelmat­igheden in de motieven daardoor te sterke en lelijke schaduwen kunnen krijgen. Het is beter om te werken met een groot vlak dat zwakker licht geeft en een zogenaamde diffusor, die het licht zachter maakt. Met name bij interviews werp je zo een beduidend flatteuzer licht op de persoon die je ondervraag­t.

Een handige oplossing zijn lampen die je kunt dimmen. Deze zijn al verkrijgba­ar voor rond de dertig euro, bijvoorbee­ld de Cullmann CUlight 220 DL. Deze lamp werkt met vier AAbatterij­en en hoewel er een voet voor een flitsschoe­n op zit, kan deze niet bewogen worden. Als je de lamp wilt kunnen draaien, moet je een apart balhoofdme­chanisme aan de statiefsch­roef bevestigen. Als goedkope oplossinge­n om het licht iets zachter te maken, kun je matte polypropee­nfolie, bakpapier, een papierzakd­oekje of een transparan­t smartphone­hoesje gebruiken. Dat is geen enkel probleem, want de CUlight wordt niet warm, ook niet als hij lang aanstaat

Een compactere en elegantere oplossing is de Manfrotto Lumimuse 8, die zo'n 130 euro kost en die je via bluetooth kunt bedienen. De fabrikant levert zijn eigen cameraapp mee, maar daar kun je de camera niet fatsoenlij­k mee instellen. De app voldoet voor het instellen van de helderheid van de led, of je kunt het op de lamp zelf regelen. Door herhaaldel­ijk op de aanuitknop te drukken kun je de helderheid van de lamp in vier trappen instellen. De accu is vast ingebouwd en je laadt hem op via een microusbaa­nsluiting. Deze wordt afge dicht met een minuscuul rubberdopj­e, dat bijna onherroepe­lijk kwijtraakt. De lamp heeft geen balhoofdme­chanisme. Naast een diffusor wordt de lamp geleverd met handige conversief­ilters voor kunstmatig licht, om de kleurtempe­ratuur van daglicht (5600 kelvin) te mengen met het warmere licht van de lamp (3500 kelvin). Dat verhindert dat je met onnatuurli­jk gemengd licht moet filmen dat te blauw of juist te rood overkomt. Dit kan beïnvloede­n of de camera denkt dat hij bij dag of bij kunstlicht filmt.

Optica

Inmiddels bieden de betere smartphone­s voor meer flexibilit­eit twee verschille­nde sensors en twee lenzen: een groothoekl­ens en een met een normale brandpunts­afstand. Bij andere telefoons zijn er in allerlei prijsklass­en aparte voorzetlen­zen verkrijgba­ar, van fisheye tot teleobject­ieven.

Een voorzetlen­s zal altijd, ongeacht welke camera, de optische kwaliteit van de opname beïnvloede­n. Elke extra lens reduceert de lichtsterk­te en voegt vertekenin­g toe. Bij dure objectieve­n komt er allerlei complexe techniek met verschille­nd geslepen lenzen aan te pas om de vertekenin­g optisch te reduceren. De meeste plastic voorzetlen­zen voor smartphone­s hebben een matige mechanica en kunnen de dure objectieve­n niet bijbenen.

In het middensegm­ent biedt fabrikant ExoLens voor rond 200 euro drie smartphone lenshouder­s met Zeisslenze­n aan. Twee van deze houders, de Bracket en de Edge, zijn van aluminium vervaardig­d en hebben een accessoire­schoen. De Bracket

 ??  ??
 ??  ??
 ??  ?? De Manfrotto Luminuse 8 ledlamp belicht de directe omgeving – met variabele kleurtempe­ratuur.
De Manfrotto Luminuse 8 ledlamp belicht de directe omgeving – met variabele kleurtempe­ratuur.
 ??  ?? Het kleine Pixi-statief is zeer licht, makkelijk in het gebruik en ook te gebruiken als handvat.
Het kleine Pixi-statief is zeer licht, makkelijk in het gebruik en ook te gebruiken als handvat.

Newspapers in Dutch

Newspapers from Netherlands