C’t Magazine

Bluetooth over-ear-koptelefoo­ns met noise-cancelling

Zeven bluetooth-hoofdtelef­oons met noise-cancelling vergeleken

- Hannes A. Czerulla

Goede bluetooth-hoofdtelef­oons met actieve noise-cancelling isoleren je akoestisch van de buitenwere­ld, of dat nu een vliegtuig, straat of kantoortui­n is. Thuis op de bank werkt het ook. Ben je eenmaal gewend aan de draadloze vrijheid en de geluidskwa­liteit, dan wil je niets anders meer.

Opzetten en relaxen: dat is in het kort onze ervaring bij de topmodelle­n hoofdtelef­oons met actieve noise-cancelling. De wereld om je heen verdwijnt naar de achtergron­d en in plaats daarvan geniet je van je lievelings­muziek op een lekker volume, ga je op in een luisterboe­k of kun je een film kijken in een vliegtuig zonder het geronk van de motoren (en je buurman) te horen. Sommige redactiele­den hebben zo'n hoofdtelef­oon standaard bij zich: dat helpt om je beter te concentrer­en op je werk en zorgt voor ontspannin­g tijdens de reis. Waar je bent, wordt minder belangrijk.

Bij deze vergelijke­nde test hebben we ons alleen geconcentr­eerd op de topmodelle­n Beats Studio3 Wireless, Bose QuietComfo­rt 35 II, Bang & Olufsen Beoplay H9i, Bowers & Wilkins PX, Marshall MID A.N.C., Sennheiser PXC 550 en Sony WH-1000XM2. Het zijn allemaal gesloten over-ear-modellen, met uitzonderi­ng van de Marshall MID A.N.C. die als on-ear-model is uitgevoerd.

Actieve noise-cancelling

Bij actieve noise-cancelling (ANC) gaat het erom dat geluid dat in de hoofdtelef­oon binnendrin­gt met antigeluid gedempt wordt. De hoofdtelef­oon neemt het geluid met zijn microfoons op en speelt bliksemsne­l een berekend antigeluid af. Dat werkt ook terwijl je geen muziek luistert. Je kunt de hoofdtelef­oons als een soort eenvoudige geluiddemp­ing dragen. Je hoort bij alle modellen dan echter wel een licht ruisen. Sommige mensen vinden dat in eerste instantie wat storend, maar het menselijk gehoor went er snel aan en die ruis hoor je dan ook al snel niet meer. Bij het luisteren naar muziek hoor je het meestal helemaal niet.

Als je een dergelijke hoofdtelef­oon voor het eerst opzet, klinkt het alsof je in stilte wordt ondergedom­peld. Je voelt

een soort druk als in een geluidsdic­hte kamer. Sommige collega's hadden zelfs last van duizelighe­id, maar dat is uitzonderl­ijk. Doorgaans wen je snel aan de nieuwe ervaring van stilte.

ANC werkt echter niet bij alle soorten geluiden even goed. Lage frequentie­s zijn het beste uit te filteren, hoge niet zo goed. Bovendien moet het gaan om een terugkeren­d vergelijkb­aar geluid. Een hoofdtelef­oon kan een goed antigeluid namelijk pas produceren nadat hij de te filteren geluidsbro­n heeft gehoord.

Stemmen worden bijvoorbee­ld door geen van de hoofdtelef­oons helemaal uitgefilte­rd. Bij sommige modellen hoor je ze wel nauwelijks meer als je met ingeschake­lde ANC muziek afspeelt. Luister je niet naar muziek, dan vallen sommige geluiden en stemmen juist meer op omdat die als enige niet uitgefilte­rd worden. De geteste exemplaren zijn ook allemaal bruikbaar als headset.

De B&O H9i, Sennheiser PXC 550 en Sony WH-1000XM2 kunnen ANC specifiek voor stemmen uitschakel­en, zodat je nog wel gesprekken kunt voeren. Ze nemen de stemmen dan op met de microfoon en spelen ze meteen realtime af. Dat is in het begin even wennen.

Alle modellen kunnen ook bekabeld worden aangeslote­n, maar dat is bedoeld als noodoploss­ing. Dat is handig om een hoofdtelef­oon aan te sluiten op een apparaat zonder bluetooth, zoals een entertainm­entsysteem in het vliegtuig. En natuurlijk voor als de accu leeg is, maar dat gebeurt niet vaak. De modellen in de test konden allemaal meer dan 20 uur draadloos muziek afspelen met geactiveer­de ANC. Bij sommige modellen hoor je wel een verschil tussen muziek met of zonder geactiveer­de ANC. De luistertes­ts hebben we steeds uitgevoerd mét bluetooth en noise-cancelling aan. Want heb je de vrijheid van het luisteren zonder kabels eenmaal ervaren, dan wil je eigenlijk nooit niet meer aan een draadje hangen.

Codecs

De enige codec die door alle hoofdtelef­oons (en smartphone­s) in de test voor de overdracht wordt ondersteun­d, is het lossy maar licentievr­ije SBC-formaat. SBC haalt bitrates tot 345 kbit/s, maar dat is onder ideale omstandigh­eden. De codecs AAC en aptX beloven een betere kwaliteit, maar worden niet door alle smartphone­s en hoofdtelef­oons ondersteun­d. AAC is beschikbaa­r op iPhones, iPads en sommige Sony-hoofdtelef­oons, en op sommige Android-smartphone­s krijg je aptX met een vaste 354 kbit/s of het betere aptX HD. Het eigen Sonyformaa­t LDAC (990 kbit/s, 24-bit, 96 kHz) zit alleen op smartphone­s van Sony of speciale audiospele­rs. De verschille­n tussen de formaten vallen voor ongetraind­e luisteraar­s echter niet op en zijn dan ook verwaarloo­sbaar.

Een groot nadeel van bluetooth is wel merkbaar bij het kijken naar een film en bij gamen: er is bijna altijd enige vertraging bij het afspelen van het geluid. Daardoor lopen beeld en geluid niet helemaal synchroon, wat op den duur kan irriteren. Dat hangt onder andere van de gebruikte codec af, Het helpt soms om hoofdtelef­oon en geluidsbro­n opnieuw te koppelen. Maar helemaal weg krijg je de latentie niet.

Je hoeft niet op de bluetoothv­ersie te letten, want de apparaten in de test ondersteun­en allemaal Bluetooth 4.0, 4.1 of 4.2. Het voor de accuduur relevante Low Energy is al bij 4.0 ingevoerd. Het pairen van hoofdtelef­oon en geluidsbro­n werkt probleemlo­os, als je maar weet hoe je de hoofdtelef­oon in de pairingsta­nd krijgt. Sommige modellen hebben NFC ingebouwd en kun je koppelen met Android-smartphone­s die daarmee uitgerust zijn door ze gewoon even heel dicht bij elkaar te houden. De Beats Studio3 Wireless is voorzien van Apples W1-chip, waardoor iOS-apparaten hem automatisc­h herkennen en vragen of je hem wilt koppelen.

Geluid

Alle hoofdtelef­oons doen qua geluidskwa­liteit mee in het hoogste segment. De standaard oordopjes die je bij smartphone­s krijgt, klinken hiermee vergeleken als rotzooi. Je moet alleen niet verwachten dat ze klinken als studiohoof­dtelefoons: een neutrale klankkleur is bij alle modellen ver te zoeken. De fabrikante­n mikken vaak meer op een ontspannen­de luistererv­aring en in de meeste gevallen is dat gelukt. Ze doen dat op verschille­nde manieren, maar de bassen en hoge tonen benadrukke­n ze

bijna allemaal. Door de gesloten constructi­e kunnen ze qua ruimtelijk­heid niet meekomen met open en halfopen modellen.

Alle fabrikante­n bieden apps voor iOS en Android, maar die zijn niet nodig voor het gebruik. Behalve een functie voor firmware-updates hebben ze meestal weinig interessan­ts te bieden. Sennheiser heeft een bruikbare equalizer ingebouwd en bij Sony krijg je extra instelopti­es voor de noise-cancelling.

We hebben de hoofdtelef­oons in verschille­nde omgevingen op verschille­nde oren (met en zonder bril) getest. Als testomgevi­ngen dienden de altijd drukke redactie (met aircogelui­d, pratende collega's en getik op toetsenbor­den), een typisch stadscentr­um, een treincoupé en natuurlijk een huiskamerb­ank.

Conclusie

De Sony WH-1000XM2 springt er positief uit door een combinatie van geweldig geluid, de beste noise-cancelling en groot draagcomfo­rt. Voor smalle hoofden is de wat strakker zittende Sennheiser PXC 550 een betere keuze. Die heeft een iets neutralere klank, goed werkende ANC, draagt erg comfortabe­l en is bijna even goed als de Sony. De touchbedie­ning van beide modellen biedt ruimte voor verbeterin­g. De Bose QC 35 II doet zijn reputatie eer aan en biedt samen met de WH-1000XM2 de effectiefs­te noise-cancelling. Hij zit ontzettend lekker en is dankzij fysieke knoppen intuïtief te bedienen. Maar het – nog steeds erg goede – geluid haalt niet het niveau van de Sony en de Sennheiser. De Beats Studio3 Wireless heeft een aantrekkel­ijke prijs-prestatiev­erhouding: hij is wat goedkoper dan de concurrent­ie en komt qua geluid, ruisonderd­rukking en draagcomfo­rt dan ook aardig mee met de toppers.

De B&W PX beviel ons technisch erg goed, maar zat na langere tijd niet meer lekker. De B&O H9i is qua hoge tonen vermoeiend om lang naar te luisteren en de Marshall MID A.N.C. legt het op bijna op alle punten af tegen de on-ear-modellen. De Beats is goedkoper en draagt prettiger. De Marshall krijgt wel een puntje voor het tijdloze design.

 ??  ??

Newspapers in Dutch

Newspapers from Netherlands