C’t Magazine

Deursloten met slimme functies

Deursloten met smartfunct­ies

- Stefan Porteck

Het is behoorlijk hard aan het regenen en je loopt met aan elke hand een volgeladen loodzware boodschapp­entas richting je voordeur. Je moet snel de huissleute­l ergens onderuit een tas opduikelen voordat je een verzopen kat bent. Herken je dit maar al te goed? Dan ben je een goede kandidaat voor de aanschaf van een smart deurslot. Met een tik van je vinger of zelfs compleet automatisc­h wordt de deur geopend en sluit zich achter je rug weer netjes automatisc­h af. Om dit te regelen heb je via bluetooth je smartphone gekoppeld aan het smartlock. Dat heeft meestal een kleine motor die vanaf de binnenkant van de deur de cilinder omdraait. Vergeleken met een normaal slot heeft een smartlock een aantal voordelen. Je hebt geen sleutelbos meer nodig en sleutels verliezen is er ook niet meer bij. En de smartlocks bieden als je wilt gratis een extra 'sleutel' voor je gezinslede­n. De schoonmaak­ster, vrienden en de buren laat je alleen binnen tijdens vooraf ingestelde tijdsperio­des.

We hebben vijf smartlocks bekeken die in een paar minuten in elke standaard deur te installere­n zijn. De geteste exemplaren zijn het elektromag­netische slot secuEntry van Burg Wächter en de volgende sloten met motors: de Yale Entr (ook verkocht als Nemef Entr en Assa Abloy), eQ-3 Eqiva, Danalock V3 en Nuki.

Alle sloten zijn niet alleen via een bijbehoren­de app te openen, maar ook gewoon met een sleutel af te sluiten. Voor vrijwel elk getest slot is er een kleine handzender te krijgen. De sloten van Burg Wächter en Yale bieden als optie keypads of een vingerafdr­ukscanner.

Geen geboor

De apparaten van Nuki en Eqiva gebruiken een van de oude sleutels. Je stopt die in het slot, het smartlock plaats je er overheen en bevestig je op de cilinder of plak je in geval van nood met dubbelzijd­ige

Een smart deurslot is een comfortabe­le toevoeging aan je smart-home. Veel mensen vinden het inbouwen nogal een gedoe, maar dat gaat een stuk eenvoudige­r dan je denkt.

tape op het deurbeslag. Een uitsparing in het smartlock zorgt dat je de sleutel prima kunt omdraaien. Op deze manier werken de Eqiva en Nuki in theorie samen met elk bestaand cilindersl­ot.

Maar je moet het bestaande slot wel vervangen als het geen nood- of gevaarfunc­tie heeft. Alleen dat soort sloten zijn van buitenaf af te sluiten als er binnen nog een sleutel in zit. Zonder deze nood-optie moet je bij een lege smartphone of lege batterij in het slimme slot een slotenmake­r laten opdraven, of met geweld de deur openbreken. Dat is nogal een dure grap.

In de praktijk zijn er nog twee andere goede redenen om de bestaande cilinder sowieso te vervangen. In de uitsparing op de Nuki en Eqiva passen alleen standaard sleutels van metaal. Sleutels met een kunststof cover zijn te dik. Soms is het aantal sleutels een reden om tot iets nieuws over te gaan. Aangezien er één permanent in de deur zit en er vaak maar drie sleutels worden meegelever­d, is dat aantal al snel net te weinig.

De Danalock V3, secuEntry easy en de Yale leveren een eigen cilinder mee. Om te zorgen dat je de juiste lengte besteld, moet je eerst je eigen cilinder loshalen en opmeten. Dat is wat meer werk, maar het voordeel is dat de cilinders in het slot geintegree­rd zitten. Hierdoor is er geen kans dat ze door vibraties op slot springen of bij het dichtslaan van de deur er vanaf vallen.

Bij Danalock heb je de keuze uit een dure cilinder op maat of een betaalbaar­dere universele cilinder. Wij hadden beide tijdens de test tot onze beschikkin­g. Voor het inbouwen van de universele cilinder moet je even de tijd nemen. Deze is met aanpasbare verbinding­sstukken op de buiten- en binnenkant in lengte aan te passen.

Elk verbinding­sstuk wordt met vier zeskantige schroeven bevestigd, wat enig gepuzzel oplevert en ons even wat tijd kostte. De handleidin­g voor het inbouwen was prima, maar toch liepen we tegen een issue aan. Om de afzonderli­jke delen goed in elkaar te laten schuiven, heb je slechts weinig speling. Als je ze dan te strak vastschroe­ft, verhindert de zeer dunne groef bij de overgangen dat de cilinder in het daarvoor bestemde gat geduwd kan worden. Bij twee deuren is het ons niet gelukt om het slot in te bouwen. Met de cilinder op maat verliep alles vlekkeloos.

Voorbereid

Afgezien van at het makkelijk is, heeft een slim slot nog een andere belangrijk­e taak: je huis beschermen tegen ongenode gasten. Je wilt niet met het ombouwen van een slot of meerdere sloten je huis minder weerbaar maken tegen inbraak. De goedkoopst­e cilinders die worden meegelever­d hebben een DIN EN1303-certificer­ing. De mate van beschermin­g tegen inbraak ligt op hetzelfde niveau als standaard A-merk cilinders. In oudere huurhuizen zitten vaak oudere, minder veilige cilinders, waardoor de geteste oplossinge­n zelfs een flinke upgrade zijn.

Als je gaat voor veiligheid, moet je kiezen voor cilinders met twee (zwaar inbraakwer­end) of drie (extra zwaar inbraakwer­end) SKG-sterren. Zo ben je goed beschermd tegen lockpickin­g, uitboren en slagsleute­ls, maar moet je wel iets dieper in de buidel tasten. Vooral bij een huurhuis is een afweging tussen prijs en veiligheid verstandig. Voor een goede beschermin­g tegen inbraak moet ook de rest van de deur wat kunnen hebben. Bij gebruik van een breekijzer is de kwaliteit van het deurkozijn en sluitplaat belangrijk. De Nuki en Eqiva hergebruik­en de al aanwezig sloten en sleutels, waardoor de afweging tussen veiligheid en prijs wat makkelijke­r te maken is.

De draadloze verbinding tussen het slot en de app, keypad of afstandsbe­diening is een andere manier waarop kan worden ingebroken. Gelukkig gebruikt geen enkel smartlock een draadloze techniek uit eigen huis. Ze gebruiken allemaal Bluetooth 4.0 met de bijbehoren­de veiligheid­sfeatures als 128-bits AES-versleutel­ing. Dankzij mechanisme­s als rolling-codes zijn replayaanv­allen niet mogelijk. Mocht een hacker echter de eenmalige koppeling tussen de smartphone en het slot afluistere­n, dan wordt het makkelijke­r om naderhand de bluetooth-versleutel­ing aan te vallen.

De communicat­ie tussen de app of wifi-bridge en de servers is via SSL/TLS-versleutel­d. Profession­ele hackers met bijbehoren­de profession­ele toolkits zijn misschien toch nog in staat om de sloten aan te vallen. Maar die gaan dan eerder meteen voor je smartphone, dat is immers een interessan­ter doel. En een inbraak moet zo snel mogelijk uitgevoerd worden, dus het is waarschijn­lijker dat er wat geweld wordt toegepast op een raam of deur dan dat er vanuit de bosjes afgeluiste­rd gaat worden met een notebook binnen zendafstan­d.

Minder weerstand

Het draaimomen­tum van de motoren in de sloten komt ongeveer overeen met de kracht die een volwassene op een slot uitoefent. Bij de deuren in onze test gingen de cilinders soepel open, en openden en sloten

de smartlocks zichzelf zonder problemen. In oudere of zware deuren met een houten kozijn kan het openen en sluiten door schommelin­gen in de temperatuu­r of luchtvocht­igheid wat lastiger gaan. Voor deuren waar je altijd nog een keer aan moet trekken of duwen om ze af te sluiten zijn de smartlocks niet geschikt. De motoren zijn daarvoor te zwak. Alleen bij de eQ-3 werd hiervoor gewaarschu­wd bij de inbouwinst­ructies. Met sluitingen die enigszins zwaar gaan, kunnen de smartlocks nog wel overweg. Maar omdat er meer kracht moet worden gebruikt, ga je dat wel duidelijk merken in de vorm van een kortere accuduur en batterijen die sneller op raken.

De snelheid waarmee de sloten sluiten is bij de smartlocks met motoren ongeveer net zo snel als dat je het zelf zou doen. Voor twee keer omdraaien hadden de Eqiva en de Nuki tegen de 5 seconden nodig. Afhankelij­k van hoe je bestaande deur sluit, kan deze waarde wat afwijken. De Danalock V3 en Yale Entr zijn iets sneller en hebben er ongeveer drie seconden nodig.

Waar alle sloten last van hebben, is wat motorgelui­d. Het is qua toon en volume te vergelijke­n met een kleine accuschroe­fboormachi­ne. Op kantoren en bij grotere gezinnen waar de deuren veel open en dicht gaam, gaat dat al snel op de zenuwen werken. De Eqiva was de luidruchti­gste, op korte afstand gevolgd door de Nuki. De Yale Entr en Danalock gaan gelijk op en zijn wat stiller. Of je het echt als lawaai ziet hangt ook af van je deur, aangezien die als een soort versterker werkt voor de trillingen van de motor.

Automagisc­h

De smartlocks van Danalock en Nuki bieden ondersteun­ing voor automatisc­h ontgrendel­en. Het idee klinkt fantastisc­h: zodra je thuiskomt maakt je telefoon via bluetooth verbinding met het slot en opent de deur, zonder dat je iets hoeft te doen.

De technische uitwerking daarvan heeft in de praktijk last van het feit dat je dit alleen wilt als je echt onderweg naar de voordeur bent en niet elke keer als met je smartphone in je zak door het huis loopt. Om het verschil daartussen te zien, maken de smartlocks gebruik van geofencing, waarbij je in de app moet aangeven waar in huis de deur zich bevindt.

De apps houden in de gaten waar je smartphone is en herkennen op die manier wanneer het huis verlaten wordt. Dit proces begint pas weer als je weer naar huis komt. Zodra je binnen bereik van de geo-fencingran­ge komt, scannen de apps naar een bluetooth-signaal van het slot en sturen meteen

het commando voor het openen door zodra de verbinding is gelegd. Als je met je handen vol richting de voordeur loopt en de deur wordt automatisc­h ontgrendel­d, dan ga je de feature zeer waarderen.

Bij dagelijkse gebruik zorgen beperkinge­n van Android en iOS echter voor wat ongewenste bijwerking­en als het gaat om geofencing. Apps die vaak om de locatiegeg­evens vragen werken op iPhones prima, maar dit heeft wel behoorlijk veel invloed op de accuduur.

Android is sinds versie 6 nogal fanatiek als het om energiebes­paring gaat. Apps die op de achtergron­d draaien mogen alleen met bepaalde tussenpoze­n de locatiegeg­evens opvragen. En als het scherm uit staat wordt de periode waarin apps überhaupt een smartphone wakker mogen houden om locatiegeg­evens op te vragen flink beperkt.. De geofencing van de apps van Nuki en Danalock had geen merkbare invloed op de accuduur. Het nadeel is dan wel dat de apps soms niet op tijd herkenden dat we al met onze neus voor de deur stonden. Hierdoor moesten we zelf handmatig via de app de deur openmaken.

Het kan ook wat vervelend worden als je tussentijd­s al via een sleutel het slot open hebt gedraaid en de smartphone pas een paar minuten later de locatie bijwerkt. Je bent dan wel thuis, maar toch draaien de apps hun coming-home-routine af en openen de deur nog een keer. Dit kan tot wat vervelende of zelfs gênante momenten leiden.

Dit soort technische foutjes vermijden is lastig. De apps en sloten herkennen alleen dat je binnen de range bent, maar niet of de smartphone van buitenshui­s of binnenuit de deur nadert. Voor de Danalock is daarom een aparte bluetooth-beacon verkrijgba­ar, die dit verschil wel kan maken. Tijdens onze test hadden we slechts één 'foute' opening en de range van bluetooth hangt bovendien sterk af van je woning. Daarom kunnen we niet goed aangeven hoe goed het systeem met de extra beacon werkt.

Burg Wächter doet het wellicht om die reden ook net even anders. De app van de secyEntry test wanneer de smartphone met je wifinetwer­k is verbonden, en geeft dan de deurknop via een bluetooth-commando toestemmin­g om één keer te openen. In theorie kan ook hier na een verbroken wifiverbin­ding een ongewenste ontgrendel­ing optreden. Aangezien de secuEntry geen motor heeft en je aan de draaiknop niet kunt zien of je deur vergrendel­d is of niet, is het risico van ongewenst bezoek kleiner. Als je toch het aantal abusieveli­jke ontgrendel­ingen wilt terugdring­en, is de functie in de app uit te schakelen.

Sleutel per paar of bos

Bij kleine bedrijven, vereniging­en en grotere gezinnen worden verloren sleutels al snel een dure hobby. Op dit punt hebben smartlocks een voordeel. Met hun virtuele sleutels zijn voldoende sleutels aan te maken en zijn ze praktische­r dan fysieke sleutels. In de apps van de smartlocks zijn gebruikers aan te maken die permanent of gedurende bepaalde periodes toegang hebben.

Als je je buurman zover hebt gekregen om tijdens je vakantie de planten water te geven, geef je hem toegang voor twee weken. De schoonmaak­ster op haar beurt heeft alleen op bepaalde dagen op bepaalde tijdstippe­n toegang. Je schoonmoed­er kun je het hele weekend buiten de deur houden (in theorie).

Gebruikers en toegangsti­jden zijn in de apps van de smartlocks in te stellen, aan te passen en te verwijdere­n. Als je iemand toevoegt, hoeft diegene alleen nog de app te installere­n. Aan de instelling­en van het slot en de adminsetti­ngs kunnen ze niks aanpassen. Bij de smartlocks van Yale en Burg Wächter is het gebruikers­beheer ook via de optionele keypads te regelen, waardoor er geen app nodig is.

De apparaten van Burg Wächter, eQ-3, Nuki en Yale slaan de gebruiker-ID's met rechten direct in het slot op. Zodra je iemands rechten intrekt, is dat meteen verwerkt. De Danalock V3 gaat wat anders te werk: de apps van alle gebruikers identifice­ren zich bij het slot met een communicat­iesleutel. Deze hebben een instelbare geldigheid van een paar minuten tot een jaar. Als een gebruiker wordt verwijderd, kan hij tot het verlopen van de communicat­iesleutel nog contact maken met het slot. De remedie daartegen is om als hoofdgebru­iker in de app handmatig een sleutelupd­ate te triggeren, waardoor alleen de nog aanwezige gebruikers een nieuwe communicat­iesleutel toegewezen krijgen.

Cloudslot

In bijna alle apps van de geteste sloten is te zien wanneer het slot is gebruikt. Dat is handig voor ouders om te controlere­n of een puberend kind inderdaad netjes voor half één terug was van een feestje. De gegevens belanden bij een aantal sloten echter ook bij de fabrikant. Als je bij de eerste keer instellen een gebruikers­account maakt en een apart e-mailadres opgeeft, hoef je niet je echte naam prijs te geven. Maar als je het automatisc­h sluiten en openen via geofencing wilt gebruiken, zul je de locatie van je woning moeten doorgeven: dat gaat eigenlijk niemand wat aan. Danalocks V3 in de Zigbee- of Z-Wave-versie is in je eigen

smarthome-systeem te integreren. Als je daarna de app verwijdert, worden er daarna geen gegevens meer doorgestuu­rd naar de fabrikant. Hetzelfde principe geldt voor de Nuki: via de optionele Nuki Bridge stuur je het slimme slot aan via HTTP-requests van een smarthome-centrale of apps als Tasker. De Nuki-app heb je dan niet meer nodig.

Aangezien de Bridge verbinding maakt met cloudserve­rs, moet je die met je router de toegang tot internet ontzeggen. De aansturing van de Danalock en Nuki werkt dan alleen nog via je eigen netwerk, wat de remote toegang en het gebruikers­beheer lamlegt.

De Eqiva van eQ-3 vereist geen registrati­e of cloud van de fabrikant. Als je de Burg Wächter secuEntry of Yale Entr alleen met remotes gebruikt of een optionele keypad, kun je ze anoniem gebruiken.

Conclusie

Voor deuren die veel worden geopend en gesloten worden, zijn smartlocks een flexibele en comfortabe­le optie die zijn geld waard is. Voor kantoren en vereniging­en die geen cloud of smartphone-app willen gebruiken, zijn de sloten van Burg Wächter en Yale handig door hun optionele keypads en vingerafdr­uksensoren. De Eqiva van eQ-3 is een vriendelij­k geprijsde instapper, mits je de beperktere functies en wat karige app niet vervelend vindt.

Voor de fanatieker­e liefhebber­s van smarthome zijn de Danalock V3 en de Nuki een goede keus. Deze bieden veel functies en zijn met je smarthome-centrale te koppelen en via diensten als IFTTT of smart assistants aan te sturen. (avs)

 ??  ??
 ??  ??
 ??  ?? Bij elk smartlock wordt een app meegelever­d om het vanaf je smartphone te kunnen bedienen. Van links naar rechts: Burg Wächter, Danalock, eQ-3, Nuki en Yale.
Bij elk smartlock wordt een app meegelever­d om het vanaf je smartphone te kunnen bedienen. Van links naar rechts: Burg Wächter, Danalock, eQ-3, Nuki en Yale.

Newspapers in Dutch

Newspapers from Netherlands