C’t Magazine

AMD Ryzen 2000 getest

AMD Ryzen 2000 met hogere kloksnelhe­id en kleine verbeterin­gen

- Christof Windeck

Na de dreun die AMD met de Ryzen op de processorm­arkt uitdeelde, zijn er nu een jaar later nieuwe versies van de acht- en zescore-cpu's verschenen. Met enkele optimalise­ringen en hogere kloksnelhe­den moeten ze Intels Core i7-8000 en Core i5-8000 series in toom houden.

AMD heeft zich dankzij de Ryzen in 2017 terug op de pc-markt gekatapult­eerd. De krachtige octocores overtreffe­n Intels vergelijkb­aar dure Core i-versies bij programma's die veel kernen gebruiken. En bij singlethre­adapplicat­ies zijn de Ryzens zo marginaal langzamer dat je er in het alledaagse leven niets van merkt. De nieuwe Ryzen 2000-generatie met de bijgewerkt­e 'Zen+'-techniek moet het succes nu prolongere­n.

AMD heeft vier nieuwe Ryzen-cpu's gepresente­erd, twee met acht cores en twee met zes. Er waren al nieuwe processors met vier kernen verschenen, de Ryzen 5 2400G en Ryzen 3 2200G. Die hebben in tegenstell­ing tot de nieuwe cpu's een ingebouwde grafische processor. Deze Ryzencpu's moet je op een AM4-moederbord plaatsen met een A320, B350 of X370 chipset van AMD. De chipsets zullen binnenkort aangevuld worden met de X470, die maar beperkte vernieuwin­gen belooft, waaronder Store-MI, een soort ssd cachingsof­tware.

De nieuwe Ryzens draaien ook op bestaande moederbord­en en oudere Ryzens ook op de nieuwe. Dat zal voor de meeste mensen misschien niet zo interessan­t zijn, maar is sympathiek­er dan Intels productpol­itiek: de actuele Core i-8000-cpu's werken namelijk niet met oudere LGA1151moe­derborden. AMD biedt zowaar een processor-leensystee­m (Boot kit). Als je een moederbord hebt waarvan de BIOS-versie de nieuwe Ryzen 2000-cpu's nog niet ondersteun­t en dus niet kan opstarten, dan kun je een leenproces­sor aanvragen waarmee je het BIOS kunt updaten zodat het geschikt is voor je Ryzen 2000-cpu.

Er moet overigens ook een nieuwe Ryzen Threadripp­er voor TR4-moederbord­en verschijne­n, maar pas in de tweede helft van dit jaar. AMD werkt in de tussentijd nog de veelgebrui­kte AM4-versies bij.

12 nanometert­echniek

De nieuwe Ryzen 2000-chips hebben de codenaam Pinnacle Ridge. Net als de voorganger Summit Ridge laat AMD de chips vervaardig­en door Globalfoun­dries in de VS. In plaats van de 14-nanometert­echniek worden de Pinnacle Ridge-chips in een 12nm-proces vervaardig­d. De 12nmtransi­stors schakelen iets sneller. Bovendien rekenen de Ryzens met name door de Turbo op een hogere kloksnelhe­id.

AMD heeft ook enkele kleinere optimalisa­ties in de Zen-microarchi­tectuur aangebrach­t en spreekt nu over 'Zen+'. Vooral de latentie tijdens het benaderen van gegevens is verlaagd, zowel bij de L1-, L2- en L3-caches als bij de geheugenco­ntroller. Het effect op de rekenkrach­t per kloktik zit volgens AMD maar op drie procent. In combinatie met de hogere kloksnelhe­id is het uiteindeli­jke resultaat echter hoger.

Vergeleken met de Ryzen 7 1800X is de kloksnelhe­id van de nieuwe Ryzen 7 2700X op papier maar drie procent hoger in de basissnelh­eid (van 3,6 naar 3,7 GHz) of acht procent als de turbo is geactiveer­d (van 4,0 naar 4,3 GHz). De verbeterde automatisc­he turbotechn­iek 'Precision Boost 2' zorgt er bij voldoende koeling voor dat de nieuwe Ryzen vaker op een hogere turbokloks­nelheid draait, met name als er meer dan twee cores worden belast. Zelfs als alle cores volledig zijn belast, zou de processor 4 GHz moeten halen, acht procent meer dan bij de voorganger (3,7 GHz). Om te zorgen dat de turbo zo vaak mogelijk wordt geactiveer­d, wordt de Ryzen 7 2700X met de verbeterde Wraith Prism-koeler geleverd. Hij is herkenbaar aan de ventilator met transparan­te, felgekleur­de bladen. De eerdere koeler heette Wraith Spire.

Ten slotte is ook de maximale kloksnelhe­id van het geheugen gestegen. In plaats van de maximale DDR4 2666 ondersteun­t de Ryzen 2 nu ook DDR4 2933. Dit werkt alleen als er één single-rank DIMM per geheugenka­naal wordt gebruikt. Dat betekent dat je maximaal 16 GB aan werkgeheug­en in het systeem kunt plaatsen. Als je het system met 64 GB wilt voorzien, dan is hooguit 933 MHz mogelijk (DDR 1866). Met twee dual-rank DIMM's van in totaal 32 GB is wel weer DDR4 2666 mogelijk. Alle hogere geheugenfr­equenties worden als overklokke­n beschouwd, waarmee het risico op gegevensfo­uten stijgt.

DDR4 2933-werkgeheug­en is sowieso alleen verkrijgba­ar als overklok-DIMM's. Volledig JEDEC-compatibel­e DDR4-geheugenmo­dules die niet zijn overgeklok­t en geen metalen behuizing hebben, zul je op dit moment hooguit als DDR4 2666-modules tegenkomen. Wij hebben gemeten met 2 × 8 GB DDR4 2666-werkgeheug­en. Bij een test met DDR4 2933 geheugen steeg het idle energiever­bruik met 5 watt. Er zijn maar weinig programma's die voordeel hebben van het snellere RAM en als dat al zo is, dan gaat het hooguit over enkele procenten. Of dit tegen de extra kosten en risico's opweegt, moet iedereen voor zich beslissen.

Rekenkrach­t

De nieuwe snufjes van de Ryzen 7 2700X vertalen zich in bijna 10 procent hogere singlethre­adprestati­es in Cinebench R15 en meer dan 11 procent bij multithrea­ding. Bij steekproev­en met andere benchmarks kwamen er geen andere noemenswaa­rdig hogere prestaties aan het licht.

Vergeleken met zijn voorganger, de 1800X, weet de Ryzen 7 2700X de achterstan­d tot de Core i7-8700K bij singlethre­adberekeni­ngen te verkleinen van 19 naar 11 procent – bij dagelijks gebruik merk je niets van dit verschil. Belangrijk­er is de voorsprong bij multithrea­ding, die van 16 naar 28 procent springt. Toen de Ryzen in 2017 op de markt verscheen, reageerden gamers in eerste instantie enigszins beteuterd. Het topmodel van AMD kon de Core i7 van Intel niet overtroeve­n. Een tijdje later kon er toch enig enthousias­me worden bespeurd. Er zijn maar weinig games die meer dan vier cores ondersteun­en, maar het is met name de grafische kaart en niet de processor die de refreshrat­e bepaalt. Als je wilt gamen op resoluties boven Full HD, dan maakt het praktisch niets uit of er een Core i of een Ryzen in het systeem zit. Daar brengt de Ryzen 2000 ook geen fundamente­le veranderin­g in, zoals AMD zelf in de Reviewer's guide uitlegt. De achterstan­d op de Core i7-8700K krimpt zelfs in Full HD naar waarden die bijna altijd onder 10 procent zitten. En bij games die meerdere kernen ondersteun­en, is het Ryzen-systeem zelfs een tikje sneller.

Omdat er maar weinig games zijn die meer dan vier tot zes kernen c.q. threads ondersteun­en (zie ook het voorgaande artikel), heb je voor gamen dan ook geen octacorepr­ocessor nodig. Een cpu met zes cores is al meer dan genoeg en het geld dat je daarmee bespaart kun je in een betere grafische kaart investeren. Hierdoor was met name de AMD Ryzen 5 1600 een geliefd model. Dankzij de onbegrensd­e multiplica­tor kan hij gemakkelij­k worden overgeklok­t, waardoor hij qua prestaties in de buurt van de duurdere 1600X komt. De nieuwe Ryzen 5 2600 zou nog wel eens een waardige opvolger hiervan kunnen blijken, alleen kost hij op dit moment nog zo'n 35 euro meer. Het lukte ons niet voor de deadline van dit artikel om de Ryzen 5 2600 op de redactie te krijgen. We hadden alleen de Ryzen 5 2600X en Ryzen 7 2700X tot onze beschikkin­g.

Onder volle belasting waren de Ryzen 2000-processors die we getest hebben niet zuiniger dan hun respectiev­elijke voorganger­s, de automatisc­he turbo maakt eventuele bezuinigin­gen weer ongedaan. De meetwaarde­n kun je sowieso niet eenop-een vergelijke­n omdat we de nieuwe cpu's getest hebben met een high-end moederbord met een X470-chipset. De kans is groot dat er net als bij de eerste generatie Ryzens nog optimalisa­ties voor het BIOS zullen verschijne­n die ervoor zorgen dat het systeem zuiniger zal draaien.

Als het systeem idle draait, verbruikt het 25 tot 35 watt, onder andere omdat er een aparte grafische kaart nodig is. Een Core i-8000 in combinatie met een zuinig moederbord verbruikt minder dan 20 watt dankzij de ingebouwde gpu. Maar dat lukt bij een AMD Ryzen 5 2400G ook, waar ook een gpu ingebouwd zit. AMD heeft het bij zijn combichips over accelerate­d processing unit (apu).

Conclusie

De Ryzen 2000-chips leggen de lat weer iets hoger – niet meer dan dat, maar ook niet minder. Grote verbeterin­gen mogen we pas verwachten met de grondig geüpdatete Zen 2-microarchi­tectuur, die vanaf 2019 in een 7nm-productiep­roces moet verschijne­n.

Aan de huidige concurrent­ieverhoudi­ngen met de Core i-8000 verandert weinig. Als je veel met multithrea­dingsoftwa­re werkt, ben je nog steeds beter uit met een Ryzen. Bij singlethre­adapplicat­ies kan de Ryzen weliswaar de Core i-cpu's niet overtroeve­n, maar weet wel de achterstan­d weer iets kleiner te maken. Die is overigens al zo klein dat je er in de praktijk bijna niets van merkt. De grote uitzonderi­ng zijn de zeldzame programma's die AVX-code of Intels Quick Sync videotrans­coder ondersteun­en. Bij games heeft de Core i-8000 wel een lichte voorsprong, maar daar is de grafische kaart uiteindeli­jk van groter belang.

Het aanbod aan moederbord­en is intussen in beide kampen prima. Een moederbord met een B350 (AMD) of B360 (Intel) ondersteun­t alle belangrijk­e functies, voor vergelijkb­are prijzen vanaf 65 euro. De voordelen van de X470-chipset zijn gering. Het Ryzen-platform wordt in elk geval nog iets aantrekkel­ijker. Uiteindeli­jk zal de prijs doorslagge­vend zijn, maar hierbij moet je ook alle aspecten in acht nemen. AMD levert zijn boxed-cpu's met bruikbare koelers, terwijl die van Intel alleen maar bij de zwakkere cpu's toereikend zijn. Anderzijds zijn alle LGA1151 Intel-cpu's voorzien van een grafische kern, wat betekent dat gebruikers die geen interesse in games hebben, geen aparte grafische kaart hoeven te kopen. Bovendien is het resulteren­de systeem daardoor ook zuiniger. Een grafische kern vind je bij AMD alleen bij hun apu's, oftewel de quadcore Ryzen 5 2400G en Ryzen 3 2200G. Voor overklokke­rs met een krap budget zijn de Ryzen-cpu's interessan­ter, omdat AMD de multiplica­tors niet begrenst en omdat je geen duur 'Z'moederbord nodig hebt.

Op snellere en betaalbare quadcores van AMD hoef je niet te wachten, die zijn er namelijk al in de vorm van de Ryzen 5 2400G en 2200G. Deze apu's met ingebouwde graphics zijn nu al goedkoper dan pure cpu's zoals de Ryzen 3 1300X. Dit zou kunnen duiden op een prijzenoor­log tussen desktoppro­cessors. En nu maar hopen dat de prijzen van DRAM en ssd's flink omlaag gaan. (ddu)

 ??  ??
 ??  ?? De AMD X470-chipset, die ook op de Asus ROG Crosshair VII Hero zit, heeft maar kleine verbeterin­gen ten opzichte van de X370.
De AMD X470-chipset, die ook op de Asus ROG Crosshair VII Hero zit, heeft maar kleine verbeterin­gen ten opzichte van de X370.
 ??  ??
 ??  ??
 ??  ?? AMD voorziet de Ryzen 7 2700X van de verbeterde Wraith Prism-koeler.
AMD voorziet de Ryzen 7 2700X van de verbeterde Wraith Prism-koeler.

Newspapers in Dutch

Newspapers from Netherlands