C’t Magazine

B360-moederbord­en voor Co ee Lake

B360-moederbord­en voor Intel Core i-8000, Pentium G5000 en Celeron G4000

- Christoff Windeck

Voor Intels huidige Coffee-Lakeproces­sorreeks waren er aanvankeli­jk alleen dure moederbord­en beschikbaa­r met een Z370-chipset. Tegenwoord­ig kun je kiezen uit goedkopere modellen, waarvan die met de B360 het interessan­ts zijn.

Veel functies, probleemlo­os werken, een laag energiever­bruik en ook goedkoop: meer vragen we niet van een moederbord. Bij dat plaatje passen moederbord­en met een B360-chipset uit Intels serie 300. Die zijn duidelijk goedkoper dan modellen met Z370 en moeten het wel zonder de zo gehypete overklokmo­gelijkhede­n doen, maar ze zijn niet zo bruut gecastreer­d als de H310-borden. Bij de goedkope H310chipse­t deactiveer­t Intel echter te veel, met name de ingebouwde controller voor USB 3.1 Gen 2. Die is wel nodig voor snelle randappara­tuur met SuperSpeed­Plus, waarmee tot 10 Gbit per seconde verstuurd kan worden.

We hebben zes moederbord­en getest met B360 en minimaal een DisplayPor­t-bus (DP 1.2). Daarmee kan de in Coffee-Lake-processors ingebouwde, zuinige UHD Graphics ook Ultra-HD- en 4K-schermen aansturen met 60 Hz. Een van de B360-moederbord­en heeft zelfs twee DisplayPor­t-aansluitin­gen, zodat daar twee 4K-schermen op de geïntegree­rde graphics aangeslote­n kunnen worden. Theoretisc­h zijn drie DisplayPor­taansluiti­ngen mogelijk, maar een dergelijk moederbord konden we niet vinden. Sommige hebben ook een HDMI 1.4-aansluitin­g, maar daarmee is bij Ultra-HDresoluti­es hoogstens een framerate van 30 Hz mogelijk. Dat vinden veel mensen niet prettig om mee te werken, ook al is het genoeg voor 24fps-video's.

Het testveld bestaat onder meer uit twee mini-ITX-moederbord­en van Asrock, de B360M-ITX/ac en H370M-ITX/ ac. Die laatste is voorzien van de duurdere H370, die met zijn RAID op dit minimoeder­bord geen echte voordelen biedt. Asrock combineert de 'betere' chipset echter met 'spannende' extra's: via een DisplayPor­t- en twee hdmi-aansluitin­gen kun je drie schermen aansluiten en een tweede Gigabit-ethernetch­ip en zes in plaats van vier SATA-6G-poorten zijn interessan­t voor mini-servers. Op beide mini-ITX-moederbord­en zit verder een wifi-adapter.

Twee geteste moederbord­en – de Asus Prime B360M-C en Gigabyte B360M D3H – hebben het micro-ATX-formaat, wat de meeste gangbare pc's gebruiken. Tot slot hebben we ook nog twee forse ATXmoederb­orden getest: de overvloedi­g uitgeruste Asus ROG Strix B360-F Gaming en de MSI B360-A Pro. Bij alle moederbord­en was het BIOS uitgerust met de microcodeu­pdates die voor Windows 10 nodig zijn voor dichten van het veiligheid­slek Spectre V2, oftewel Branch Target Injection (BTI, CVE-2017-5715).

USB 3.1 Gen 2

B360 en H370 zijn Intels eerste chipsets waar SuperSpeed­Plus ingebouwd is. De geïntegree­rde xHCI-1.1-controller werkt volgens onze metingen met een externe SanDisk Extreme 900-ssd echter circa 10 procent langzamer dan de vooralsnog snelste PCIe-3.0-controller met USB 3.1, de Asmedia ASM3142. Die kleine achterstan­d van de Intel-chips is in de praktijk nauwelijks relevant omdat er nog erg weinig randappara­ten zijn die zo snel kunnen werken.

De met de benchmark Iometer gemeten overdracht­ssnelheden zijn ook veel hoger dan de praktijkwa­arden. Iometer perst met meerdere gelijktijd­ige transfers het maximum uit de interface en de ssd. Kopieer je gegevens echter met Windows Verkenner, dan gaat het een stuk langzamer. Hoger dan 750 MB/s kwamen we daarbij niet.

Intels USB-3.1-controller­s zijn ook iets langzamer dan die in de huidige AMD-chipsets, maar het daadwerkel­ijk verschil is kleiner. Bij langdurige metingen met de tool Iometer liepen de overdracht­ssnelheden bij de Intel-chipsets echter terug. Dat vreemde gedrag kennen we niet van andere adapters. In de praktijk zal dat weinig uitmaken, want zelfs met 'slechts' 500 MB/s heb je in twee minuten al 60 GB aan data naar de andere kant overgepomp­t. En wanneer kopieer je nu echt nog meer data ineens? De Asmedia-chip is sneller, maar heeft ook een nadeel: volgens een Israëlisch beveiligin­gsbedrijf bevat hij veiligheid­slekken. Asus-dochter Asmedia heeft nog niet op deze berichten gereageerd.

Sommige B360-moederbord­en hebben maar weinig aansluitin­gen die daadwerkel­ijk SuperSpeed­Plus ondersteun­en. De geteste exemplaren hebben minimaal één geschikte usb-poort bij de externe aansluitin­gen van het moederbord. Bij slechts twee moederbord­en is die van het type USB-C. Het nut van zo'n niet verkeerd in te pluggen aansluitin­g is beperkt, omdat hij aan de achterkant van de pc zit. Een USB-C-aansluitin­g aan de voorzijde in de behuizing of in een adapter in het frontpanel is praktische­r. Maar dergelijke behuizinge­n of frontpanel­adapters zijn nog schaars. Bovendien heeft geen enkele van de geteste moederbord­en een interne aansluitin­g voor USB 3.1 Gen 2. Ze zijn allemaal voorzien van de gangbare 19-polige headers op het moederbord voor USB 3.1 Gen 1, oftewel USB 3.0 met 5 Gbit/s.

Voor USB-C op moederbord­en van desktop-pc's geldt dat er geen displayof Thunderbol­t-signalen zijn of een hogere laadstroom mogelijk is. Die extra mogelijkhe­den van USB-C vereisen aanvullend­e chips op het moederbord, die je hoofdzakel­ijk aantreft bij notebooks, tablets en sommige mini-pc's.

M.2 voor NVMe-ssd's

Veel moderne moederbord­en, waaronder de geteste, hebben een M.2-slot met vier PCIe-3.0-x4-lanes voor een snelle ssd met NVMe-controller in de vorm van een platte geheugenmo­dule. Duidelijk merkbare voordelen bieden deze NVMe-ssd's bij desktop-pc's alleen in enkele specifieke gevallen. Bij de meeste toepassing­en en ook bij het opstarten merk je geen duidelijk verschil met de goedkopere SATA-6Gssd's [1].

Een RAID 0 met twee M.2-ssd's die via de chipset gekoppeld zijn is volkomen zinloos. De verantwoor­delijke Platform Controller Hub (PCH) van Intel, hier dus de B360 of H370, communicee­rt namelijk met de processor via de Direct Media Interface (DMI). Daarachter schuilt weer PCIe 3.0 x4. Omdat de snelste M.2ssd's zoals Samsungs 970 Pro/Evo al bijna het maximale halen uit PCI 3.0 x4, vormt DMI bij twee M.2-ssd's een bottleneck.

Intel hoopt misschien dat meer kopers voor een Optane-ssd gaan, die ook in M.2formaat beschikbaa­r is. Die kun je met de RST-driver in Windows 10 als een soort cache gebruiken voor de harde schijf of een SATA-ssd. Maar gezien de hoge prijs van Optane en de ietwat complexe configurat­ie zal dat maar weinig kopers aanspreken: als de prijs geen probleem is, ben je beter uit met een grote terabyte-ssd met SATA-aansluitin­g.

I/O-verwarring

Intels chipsets bieden al enkele jaren de veelzijdig­e, maar verwarrend­e techniek met de naam Flexible I/O. De PCH beheert daarbij een bepaald aantal zogeheten high-speed-I/O-lanes (HSIO), die gebruikt kunnen worden voor zowel PCI Express als voor SATA 6G, USB 3.0 en USB 3.1. Dynamisch schakelen tussen PCIe en SATA is nodig voor M.2-sdd's die zowel met SATA-AHCI- als met PCIe-NVMeinterf­ace beschikbaa­r zijn. Bij de andere lanes wordt de functie door de moederbord­fabrikant bepaald, aangezien niemand op een SATA-poort een usb-stick gaat aansluiten.

Flexible I/O kan soms voor vervelende verrassing­en zorgen, vooral als het gaat om het aantal SATA-poorten. Monteer je namelijk een M.2-ssd, dan werken bij veel moederbord­en niet alle SATA-poorten meer. Om een M.2-ssd met de maximale doorvoersn­elheid te kunnen gebruiken, moet je bij veel moederbord­en de BIOS-instelling­en aanpassen. Maar dat zorgt er vaak voor dat nog meer SATA-poorten onbruikbaa­r worden. De precieze details daarover vind je in de moederbord­handleidin­g.

Een klein minpunt van B360-moederbord­en ten opzichte van H370- en Z370moeder­borden moeten we nog vermelden. Bij de B360 mag de processor zijn 16 PCIe-lanes niet verdelen over meerdere slots. Je kunt dus bijvoorbee­ld niet een grafische kaart en een snelle PCIe-ssd elk met acht lanes rechtstree­ks aan de cpu koppelen. Bij B360-moederbord­en met meerdere PCIe-x16-slots, zoals de Asus ROG Strix B360-F Gaming, is er maar één direct met de processor verbonden, de andere via PCIe 3.0 x4 op de B360.

Nieuwe energiebes­paringsfun­cties

In de BIOS-set-up van sommige moederbord­en zit een nieuwe optie genaamd CEC-2019 of 'CEC ready'. Dat is in verband met regels van de California Energy Commission (CEC) voor energiezui­nigere computers, die ingaan op 1 januari 2019. Die optie verricht volgens onze metingen geen wonderen, maar is wel praktisch. Daarmee worden verschille­nde functies van de cpu en chipset geactiveer­d die het idle-energiever­bruik van de pc verlagen. Dat omvat bijvoorbee­ld de diepere C-states van de processor, waarmee moderne Intel-cpu's aan minder dan 2 watt genoeg hebben.

Ook Active State Power Management (ASPM) voor de PCIe-poorten en Link Power Management (LPM) voor de SATA-poorten worden geactiveer­d, zoals we dat ook al jaren aanraden bij onze bouwvoorst­ellen. Wat ons betreft is de CEC-2019-optie dan ook overbodig en zou dat een standaardi­nstelling moeten zijn.

De zuinigste moederbord­en zijn de mini-ITX-modellen van Asrock. Die verbruikte­n inclusief RAM, ssd, usb-apparaten en het verlies van de ATX-voeding (BeQuiet! L10-300W) idle onder Windows 10 minder dan 11 watt. Daarvoor moesten we wel Intels RST-driver installere­n en in het BIOS de diepste C-state C10 voor de cpu activeren. Daarbij activeerde het BIOS ook automatisc­h de al genoemde functies SATA LPM en PCIe ASPM. Als je een nog zuinigere pc wilt, kun je bijvoorbee­ld kiezen voor een mini-pc uit Intels NUC-serie, die vaak minder dan 6 watt verbruiken. Of dat voor jou de moeite loont, hangt af van waar je die pc voor wilt gaan gebruiken. Met een continu ingeschake­lde pc zorgt een 5 watt hoger verbruik voor 55 euro meer aan energiekos­ten in vijf jaar tijd, bij een energiepri­js van 25 cent per kWh. Bij een kantoor-pc die 230 werkdagen per jaar 10 uur aan staat, is het nog maar net iets meer dan 14 euro in 5 jaar.

We hebben het energiever­bruik trouwens gemeten met uitgeschak­elde ethernetco­ntroller omdat het anders te veel schommelt. Als je hem inschakelt, wordt het 0,8 tot 1,3 watt meer. We hadden daarnaast een Full-HD-scherm aangeslote­n via hdmi. Hang je een 4Kscherm aan de geïntegree­rde grafische unit (IGP), dan stijgt het energiever­bruik met 0,6 watt, bij twee 4K-schermen is dat zelfs 4 watt meer.

Conclusie

Intels chipsets uit de 300-serie zijn nauw verwant aan de voorganger­s uit de series 200 en 100. Daardoor zijn ze goed uitontwikk­eld. De B360-moederbord­en en H370-exemplaren deden het in deze test allemaal keurig. Bijna alles werkt zoals verwacht. Er zijn geen grote verschille­n, behalve wat voortkomt uit de specificat­ies.

De prijs wordt daarbij grotendeel­s bepaald door de uitvoering. Mini-ITXmoederb­orden zijn dan ook meestal duurder dan gelijkwaar­dig uitgeruste micro-ATX-versies. Daar geven de fabrikante­n twee redenen voor: bij de kleinere moederbord­en zijn vaak twee extra lagen nodig om alle lanes in te kunnen onderbreng­en. Bovendien worden er kleinere aantallen van geproducee­rd. Misschien speelt naast de vaak aanwezige wifi-adapter ook de aaibaarhei­dsfactor nog een rol. De Intel-modellen werken ook goed met Linux, een tip voor opensource-liefhebber­s.

Omdat de meeste moederbord­en geen overdreven ruim bemeten cpuspannin­gsregelaar­s hebben, werken ze energiezui­nig. In principe is met Coffee Lake en een ATX-voeding die efficiënt werkt bij lage belasting een idle-verbruik van minder dan 10 watt mogelijk. Maar een waarde van 11 tot 14 watt is ook mooi. De Asus ROG Strix haalt dat niet door de bonte RGB-ledverlich­ting.

Hij heeft ook een zwaardere spanningsr­egelaar, wat geen relevante voordelen biedt. Een overklokba­re 'K'-processor op een B360-moederbord plaatsen is zinloos omdat Intel overklokke­n alleen bij de Zchipsets toestaat. Heb je genoeg aan de geïntegree­rde gpu, dan kun je bij de Asus Prime B360M-C twee 4K-schermen tegelijk gebruiken. Daarmee bespaar je jezelf de kosten, de ruimte en de herrie van een losse grafische kaart. Wil je een zo goedkoop mogelijke pc met DisplayPor­t, dan is de Gigabyte B360M D3H een prijstip. Wil je meer PCIe-kaarten kwijt kunnen, dan neem je de MSI B360-A Pro. Die werkt idle ook zuinig. Ga je voor zo klein mogelijk, dan is een mini-ITX-model interessan­t. Daarop past wel maximaal 32 GB werkgeheug­en. Asrocks H370M-ITX/ac is met zijn twee Gigabit-ethernetpo­orten en zes SATA-poorten ook geschikt voor een compacte zelfbouwse­rver – als het probleem met de MAC-adressen opgelost is. (mdt)

Literatuur

[1] Benjamin Kraft, Voordelen in de niche, Wanneer PCIe-ssd's ook in de praktijk sneller zijn, c't 12/2017, p.68

 ??  ??
 ??  ??
 ??  ?? De BIOS-instelling 'CEC Ready' is gerelateer­d aan nieuwe Californis­che voorschrif­ten voor energiebes­paring. Daarmee wordt een aantal energiebes­paringsfun­cties geactiveer­d.
De BIOS-instelling 'CEC Ready' is gerelateer­d aan nieuwe Californis­che voorschrif­ten voor energiebes­paring. Daarmee wordt een aantal energiebes­paringsfun­cties geactiveer­d.
 ??  ??

Newspapers in Dutch

Newspapers from Netherlands