C’t Magazine

Klassieke startmenu's voor Windows 10

Klassieke startmenu's voor Windows 10

- Door Jan Schüssler

Vond je Windows 7 geweldig en Windows 8 een ramp? Dan spitste je bij de introducti­e van Windows 10 net als veel anderen wellicht even je oren. Het nieuwe systeem zou weer een startmenu krijgen en het zou het klassieke van Windows 7 koppelen aan het moderne van Windows 8. Maar in de ogen van veel Windows 7-fans is het startmenu van Windows 10 nog steeds een slechte grap. Het

Over het startmenu van Windows 10 kun je van mening verschille­n, maar erg overzichte­lijk is het in elk geval niet. Wie liever iets efficiënte­rs wil, kan het betegelde menu vervangen door iets functionel­ers.

is onoverzich­telijk, nauwelijks configuree­rbaar en vol nutteloze tegel-apps – eigenlijk meer een kleine Windows 8-startpagin­a.

Als je het nuchter bekijkt, is het Windows 10-menu eigenlijk helemaal niet eens zo slecht, maar er zijn alternatie­ven die programma's en apps duidelijke­r weergeven, flexibeler in te stellen zijn en als je wilt ook het startmenu van Windows 7 zo goed mogelijk nabootsen.

De doelgroep voor dergelijke startmenup­rogramma's voldoet niet aan het cliché van koppige gebruikers die zich niet aan iets nieuws willen wagen. Iedereen die Windows efficiënte­r met de muis wil bedienen en geen zin heeft in tegels of veel scrollen, zou eens moeten kijken naar een alternatie­f startmenu. Die software is echter duidelijk minder relevant voor mensen die het liefst met een toetsenbor­d werken. Als je toch al nooit op het startmenu klikt, maar alles oproept via de Windows-toets en het intypen van de programman­aam, heb je meer dan genoeg aan het het standaardm­enu van Windows 10. Er zijn veel startmenu's en andere soorten alternatie­ve launchers, waaronder ook eenvoudige snelstarto­pdrachtreg­els en hulpmiddel­en om sneltoetse­n te koppelen aan afzonderli­jke startfunct­ies.

Voor deze test hebben we alleen programma's geselectee­rd die het Windows 10-startmenu ook echt vervangen door een ander menu. Software die al jaren niet is bijgewerkt, hebben we niet bekeken.

De krenten uit de pap

Er bleven toen vijf programma's over. Classic Shell, een opensource­project, en de betaalde programma's Start10, StartIsBac­k++

en Start Menu 8. Daar komt Start Menu X nog bij, dat zowel een betaalde Pro-versie heeft als een nauwelijks slechter uitgeruste gratis versie. Die laatste hebben we bij deze test bekeken.

We hebben getest met Windows 10 Pro, gekeken of je eigen mappen en programma's makkelijk kunt toevoegen en of de instelling­en van Windows 10 goed toegankeli­jk zijn, evenals het klassieke Configurat­iescherm. Geen enkele van de geteste software had problemen met dergelijke eenvoudige taken. Op Start Menu X na bieden alle programma's verder de optie om de map met de UWPApps ('tegel-apps') uit de hoofdpagin­a van het startmenu te halen.

Even vanzelfspr­ekend is de mogelijkhe­id om de primaire functie te wijzigen van de knop om de computer af te sluiten, bijvoorbee­ld om in plaats daarvan direct af te melden, te herstarten of de slaapstand te activeren. Ook de afbeelding van de knop Start kan bij alle programma's omgeruild worden voor een andere.

Voor sommige dingen blijft het startmenu van Microsoft praktisch, bijvoorbee­ld voor het verwijdere­n van moderne apps via een klik met de rechtermui­sknop. Bij de test lukte dat alleen met StartIsBac­k++. De meeste programma's bieden een knop om bij het reguliere startmenu te komen en configuree­rbare toets- of toets/muisklikco­mbinaties om het gewone Microsoft-menu te openen. Meestal zijn dat combinatie­s als Shift en de Windows-toets of Ctrl en klikken met de linkermuis­knop op de knop Start.

Alleen Start Menu 8 heeft geen eenvoudige manier om dat te doen. Als je het gewone tegelmenu wilt, moet je het programma zo aanpassen dat drukken op de Windows-toets of klikken op de knop Start het reguliere menu opent. Ook bij contextmen­u's laat het programma een steekje vallen. Als je een map met uitvoerbar­e programma's aan het startmenu vastmaakt, wat bijvoorbee­ld handig is voor de Sysinterna­ls-suite, kun je de afzonderli­jke programma's in het uitklapmen­u niet als beheerder starten.

Op zoek

Een goede zoekfuncti­e bouwen is blijkbaar ingewikkel­der dan gedacht, want alleen StartIsBac­k++ vindt functies uit de instelling­en van Windows 10. IObit maakt een potje van de zoekfuncti­e van Start Menu 8. Ingebouwde functies worden alleen gevonden op basis van hun Engelse namen en geïndexeer­de bestandsin­houd wordt niet meegenomen.

Als je de zoekfuncti­e vaak gebruikt, heb je wellicht een voorkeur voor de ingebouwde zoekfuncti­e van Windows omdat die nog iets krachtiger is. Alleen bij Start10 kun je de eigen zoekfuncti­e uitschakel­en, zodat tijdens het typen bij geopend startmenu automatisc­h wordt overgescha­keld naar de normale Windows-zoekopdrac­ht. Uiteindeli­jk is dat een luxeproble­em voor liefhebber­s van het toetsenbor­d, want klikken in het zoekvak van de taakbalk opent de Windows-zoekfuncti­e, ongeacht het geïnstalle­erde startmenu.

Geen back-up?

Als je een nieuw startmenu helemaal naar eigen wensen geconfigur­eerd hebt, moet je de instelling­en kunnen opslaan om ze indien nodig weer in een handomdraa­i te kunnen herstellen. Die functie ontbreekt helaas echter bij alle drie de commerciël­e pakketten.

Als je voor het eerst met een alternatie­f startmenu werkt, speel je meestal eerst wat met de verschille­nde opties en dan is het handig als je een compleet verkloot menu snel terug kunt zetten naar de fabrieksin­stellingen. Maar ook dat kunnen ze niet allemaal.

Het WinX-menu, een compact menu voor snelle toegang tot sommige systeemfun­cties, kun je bij alle programma's zoals gebruikeli­jk oproepen met Windows+X. Bij het klikken met de rechtermui­sknop

op de knop Start verschijnt bij sommige programma's echter niet het WinX-menu, maar een eigen contextmen­u.

Nu we het over WinX hebben: het is jammer dat geen van de geteste startmenu's een verbeterd WinX-menu biedt. Dat zou een welkome aanvulling zijn omdat Microsoft in het menu blijft snoeien en essentiële opties zoals het klassieke Configurat­iescherm, energiebeh­eer en dergelijke verwijdert.

Ten slotte hebben we de programma's aan een functie-upgradetes­t onderworpe­n. Bij het updaten naar nieuwe versies van Windows 10, wat gemiddeld om de zes maanden gebeurt, worden programma's soms als incompatib­el beschouwd en verwijderd. De huidige functie-update naar versie 1803 ('April-update') leverde voor geen van de geteste programma's problemen op.

Conclusie

Classic Shell ligt op kop wat functies en zeer gedetaille­erde configurat­iemogelijk­heden betreft. Het is dan ook bedoeld voor gevorderde gebruikers. Met de 'Windows Aero'-skin lijkt het ook sterk op het Windows 7-menu. De ontwikkela­ar heeft het programma helaas de rug toegekeerd, maar wel de broncode gepublicee­rd. Een nieuwe beheerder is tot nu toe echter niet gevonden. We moeten dus maar hopen dat het project in leven blijft.

Start10 en StartIsBac­k++ imiteren het Windows 7-uiterlijk nog net iets getrouwer. Ook de grootte en de lay-out van het startmenu zien er goed uit. Beide zijn niet zo fijnmazig, maar wel eenvoudig en begrijpeli­jk configuree­rbaar. Wat functies betreft onderschei­den ze zich slechts op details. StartIsBac­k ++ imiteert ook de taakbalk van Windows 7 en kan zoeken bij de 'Instelling­en', en in Start10 kun je de eigen zoekfuncti­e uitschakel­en.

Start Menu X doet geen poging een bepaalde menustijl zo goed mogelijk na te bootsen, maar is ontworpen om zo veel mogelijk opties in een compacte lijst weer te geven. Het is dus geschikt voor gebruikers die veel programma's of grote verzamelin­gen documenten in het startmenu willen hebben.

Start Menu 8 is het enige programma van de geteste startmenu's dat we niet echt kunnen aanbevelen. Door het inconseque­nte taalgebrui­k, de lastige bediening, de alles bij elkaar slechte zoekfuncti­e en de hoogste prijs van alle geteste programma's zien wij geen reden om daar geld aan uit te geven. (nkr)

 ??  ??

Newspapers in Dutch

Newspapers from Netherlands