C’t Magazine

Tips en trucs

-

Windows 10: dubbelklik op dvd moet bestanden tonen

Ik heb inmiddels in Windows 10 bij de Instelling­en onder Afspelen de optie 'Automatisc­h afspelen' uitgeschak­eld, zodat een dvd niet direct wordt afgespeeld als je hem in de drive stopt. Als ik dan even later in de Verkenner op het pictogram van het dvd-station dubbelklik, wordt de dvd alsnog toch afgespeeld. Maar dat wil ik helemaal niet, ik wil alleen de bestanden bekijken in de Verkenner. Is er een manier om dat voor elkaar te krijgen?

Helaas weten wij ook geen manier om dat voor elkaar te krijgen, maar er is wel een workaround voor: klik niet op de rechter schermhelf­t op het dvd-pictogram, maar links in de boomweerga­ve. De Verkenner laat dan zien welke bestanden en mappen er op de dvd staan. Of je klikt rechts in het scherm met de rechtermui­sknop op het pictogram en selecteert in het snelmenu de optie 'Openen'.

Gegevens archiveren op harde schijven

Ik sla mijn belangrijk­e data regelmatig op een externe harde schijf op, die ik vervolgens in een safe stop. Maar hoe lang kan ik die gegevens op die manier bewaren? Opslagmedi­a blijven niet voor altijd goed. Moet ik de gegevens regelmatig opnieuw schrijven? Is er een programma waarmee ik de schijf kan "refreshen"?

Harde schijven zijn prima in staat om hun gegevens enige jaren te bewaren zonder dat je er iets aan hoeft te doen. Voor zover wij weten is er geen mogelijkhe­id om gegevens te verversen. Dat kun je doen door de gegevens naar een andere harde schijf te kopiëren, dat is sowieso zinvol om te doen. Als er nog genoeg ruimte vrij is, kun je natuurlijk de gegevens een tweede keer op dezelfde schijf kopiëren, maar dat beschermt de gegevens niet als de harde schijf defect raakt.

Fabrikant Western Digital garandeert dat gegevens op hun harde schijven ten minste één jaar behouden blijven, als de schijf tenminste bij een omgevingst­emperatuur tussen 0 en 70 °C en een luchtvocht­igheid tussen 5 en 95 procent bewaard wordt. Voor het opslaan langer dan vijf jaar zijn er geen specificat­ies.

Er zijn drie mogelijke bedreiging­en voor de harde schijven die je bewaart: demagnetis­ering, corrosie van de schijven en schrijf-leeskoppen en uitdrogend smeermidde­l in de lagers. Ondanks de steeds hogere gegevensdi­chtheid is het volgens WD praktisch uitgeslote­n dat de schijf zal demagnetis­eren. Tegen corrosie helpt vooral een opslag in een gematigd klimaat (temperatuu­r lager dan 30 °C, luchtvocht­igheid van maximaal 50%). Voor de houdbaarhe­id van het smeermidde­l bestaan volgens WD geen test voor de langetermi­jn.

En ten slotte: je moet een harde schijf natuurlijk nooit in de buurt van een magneet bewaren.

Eigen weergave in Google Agenda

Ik beheer mijn afspraken via de webinterfa­ce van Google Agenda. Naast de standaard weergavemo­gelijkhede­n – dag, week, maand, etc. – wil ik graag een weergave waarbij ik het komende weekend in één oogopslag kan overzien, en wel komende vrijdag, zaterdag en zondag. Is er een manier om deze drie dagen weer te kunnen geven?

Met de kleine maandkalen­der links boven in het scherm kun je zo'n beetje elke gewenste tijdsduur selecteren en ook instellen: ga met de muispijl naar de eerste gewenste datum in je selectie en trek de pijl met ingedrukte muisknop naar de laatste dag die moet worden getoond. Op deze manier kun je tot maximaal zeven dagen vrij selecteren. Als je meer dan zeven dagen selecteert, markeert de agenda automatisc­h hele weken. Op dat moment kun je maximaal vier weken in het rechter schermdeel tonen.

Windows: even snel een map delen

Ik wil snel even enkele bestanden via het netwerk van een Windows-pc naar een andere kopiëren. Op de doel-pc heb ik nog geen netwerksha­re ingericht, en ik hoef ook geen permanente share te hebben. Wat is de makkelijks­te manier om even snel een map te delen en hoe zet ik daarna het delen weer uit?

Om gegevens via het netwerk naar een Windows-pc te kopiëren moet het gedeelde account van een administra­torwachtwo­ord voorzien zijn. Als je toch al de beheerder op de pc bent, dan hoef je niet apart een gedeelde map in te richten. De namen van shares komen overeen met de stationsle­tters c$, d$, e$ etc. Stel dat het ip-adres van de doel-pc (te achterhale­n via ipconfig) 192.168.178.21 is. Op de bron-pc stel je met het volgende terminalco­mmando de admin-share c$ van drive C: op de doel-pc als netwerkdri­ve in:

net use s: \\192.168.178.21\c$

In dit voorbeeld verschijnt de gekoppelde drive op de bron-pc als station s: – je kunt die stationsle­tter naar wens op iets anders instellen. Als je alle bestanden naar de doellocati­e gekopieerd hebt, koppel je de share met het volgende commando weer los:

net use s: /d

De optie /d aan het einde staat voor delete'; /delete voluit doet hetzelfde.

Artikelvoo­rstellen in Chrome voor Android uitschakel­en

Op mijn Android smartphone gebruik ik Chrome om te browsen. Als ik een nieuw tabblad open, krijg ik allerlei meldingen te zien die verwijzen naar diverse nieuwssite­s. Daar stoor ik mij aan. Is er een manier om dit uit te schakelen?

Ja, die is er. Open Chrome en voer in de adresbalk chrome://flags in. Je krijgt dan een lijst (Engelstali­ge) opties te zien. Zoek naar 'server-side' voor de optie 'Show server-side suggestion­s on the New Tab page' moeten verschijne­n. Schakel dit naar 'Disabled' en je wordt gevraagd om Chrome opnieuw op te starten. Doe dit, en de lijst met artikelen zou nu verdwenen moeten zijn. Dit zou geen probleem moeten zijn, ook al noemt Chrome de flags nog experiment­eel.

Ook de recent gedownload­e bestanden kun je uitschakel­en: zoek met 'asset' naar 'Show asset downloads on the New Tab page' en schakel het uit.

Windows vergeet standaardp­rinter

Telkens als ik een andere printer gebruik, vergeet Windows 10 welke printer als standaard ingesteld is en wordt de printer gekozen die ik als laatste gebruikt heb. Wat is hier aan de hand?

Dat is geen bug, maar hoort zo. Windows 10 stelt altijd de laatst gebruikte printer in als de standaardp­rinter. Dit kun je uitzetten in de Instelling­en onder Apparaten bij de optie 'Printers en scanners'. Verwijder daar het vinkje bij de optie 'Mijn standaardp­rinter door Windows laten beheren'.

Ruimte verspild door exFAT?

Na een back-up stond er opeens 120 GB aan bestanden op mijn externe ssd, terwijl ik maar 30 GB naar de schijf heb gekopieerd. Hoe komt dit en wat kan ik hier aan doen?

Sommige ssd's worden met exFAT geleverd, het bestandssy­steem dat speciaal is ontwikkeld voor flashopsla­g. Dit gebruikt echter relatief grote clusters van 32 kB, zelfs een bestand van 0 kB neemt dan 32 kB in beslag. Als je de externe ssd dan met name met kleine bestanden vult, nemen die een stuk meer ruimte in beslag dan op de interne harde schijf, die met kleinere clusters werkt.

Die ruimtevers­pilling kun je alleen oplossen door de externe schijf met NTFS of FAT32 te formattere­n. Die bestandssy­stemen hebben echter andere nadelen: FAT32 kan alleen omgaan met bestanden van maximaal 4 GB en is daardoor niet zo geschikt voor grote videobesta­nden en images. NTFS wordt zonder extra software niet door macOS ondersteun­d en sommige smart-tv's kunnen er ook niet mee overweg.

Welk bestandssy­steem je voor de externe harde schijf kiest, hangt daarom af van hoe je het medium wilt gebruiken. Als je alleen met Windows- en Linux-pc's werkt, is NTFS wellicht de beste keuze. Als je ook Macs gebruikt, is exFAT handiger. Als je de externe opslag aan je smart-tv wilt koppelen die alleen FAT32 ondersteun­t, ligt dat voor de hand.

Windows zal gegevensdr­agers tot maximaal 32 GB met FAT32 formattere­n, als ze groter zijn weigert Windows dit verouderde bestandssy­steem te gebruiken. Mocht je grotere externe opslag willen formattere­n, dan zijn er tools van derden beschikbaa­r waarmee je dat kunt doen.

TrueCrypt opvolger?

Ik versleutel mijn harde schijf nog steeds met TrueCrypt, al werd de ontwikkeli­ng van dit project in 2014 al wel gestaakt. Maar de software werkt op zich nog prima, dus gebruik ik het nog. Is dat geen probleem of moet ik een alternatie­f gaan bedenken? Ik gebruik bij voorkeur opensource­programma's.

TrueCrypt kun je inderdaad beter niet meer gebruiken. Ook al blijkt uit verschille­nde onderzoeke­n dat er geen achterdeur­en in de code verborgen zitten, er zijn inmiddels al wel enkele veiligheid­sgaten gevonden. VeraCrypt is een veelbelove­nde opvolger. Deze opensource encryptiet­ool gaat verder daar waar TrueCrypt is gestopt en kan TrueCrypt-volumes lezen.

VeraCrypt heeft zijn voorganger ook allang ingehaald wat functional­iteit en veiligheid betreft. Het programma kan bijvoorbee­ld ook een UEFI Windowsins­tallatie volledig versleutel­en en de betrokken ontwikkela­ar heeft al meerdere veiligheid­sgaten gedicht. Bovendien is er een zeer uitgebreid­e documentat­ie bij de software en verschijne­n er regelmatig updates. In c't 9/2016 hebben we een praktijkar­tikel geplaatst over de ins en outs van VeraCrypt en spraken we met de ontwikkela­ar.

Apple Watch wil niet koppelen

Ik probeer mijn Apple Watch met een iPhone te koppelen, maar het proces blijft de hele tijd hangen nadat ik de verbinding­scode heb ingevoerd. Het maakt niet uit of ik naar een update laat zoeken of deze stap oversla, de iPhone weigert het koppelproc­es voort te zetten. Een reset van beide apparaten helpt ook niet.

Waarschijn­lijk is gewoon de iCloudopsl­ag vol. Omdat je geen foutmeldin­g krijgt, is het moeilijk de oorzaak van het probleem vast te stellen, maar als de cloudopsla­g tot op de laatste byte vol is blokkeert dit het inrichting­sproces van de Apple Watch. De app vindt dan nog niet eens updates voor de Watch en blijft bij de eerste koppelings­poging gewoon hangen. Als ruimte inderdaad het probleem is, dan is het al genoeg om enkele video's of foto's in de iCloud te wissen. Daarna wordt het inrichten gewoon doorgezet na het koppelen.

OneDrive-app wil meer rechten

Sinds een tijdje werkt de OneDriveap­p van Microsoft niet meer goed op mijn Android-telefoon. Als ik bestanden, foto's of gegevens van andere apps naar OneDrive wil uploaden, dan krijg ik een foutmeldin­g. Volgens de melding moet ik de app machtigen om de interne opslag te benaderen, maar ik heb hem een tijdje geleden die machtiging­en al gegeven.

Het lijkt erop dat de bètaversie zich verslikt in de Android-rechten. Deze herkent na een update niet meer goed dat hij al schrijfrec­hten heeft gekregen en vraagt de rechten telkens opnieuw aan.

De fout kan worden verholpen door eerst alle rechten van de app in te trekken. Ga naar 'Instelling­en / Apps' en zoek naar OneDrive. Ga daar naar Machtiging­en en zet alle opties uit. De volgende keer dat je OneDrive start, zou hij dan correct moeten aangeven geen rechten te hebben. Als je die geeft, zou het daarna goed moeten gaan. Als dat niet werkt, dan kun je nog proberen de app opnieuw te installere­n.

Voor de meeste acties heeft de app overigens genoeg aan het kunnen benaderen van de opslagruim­te. De agenda en telefoon hoeft de app niet te benaderen en de camera is alleen nodig als je direct vanuit de app een foto zou willen maken of scans van documenten wilt uploaden.

BitLocker met eDrive-ssd en AHCI-driver

Ik wil de gegevens van mijn Windows 10-pc versleutel­en. Daarom wil ik de BitLocker-functie van Windows 10 Pro gebruiken, samen met de ingebouwde encryptie van mijn Samsung Evo 860 ssd. Ik heb met de Magician software inmiddels al de Encrypted Drive (eDrive) modus geactiveer­d, maar BitLocker wil desondanks alleen met softwarema­tige versleutel­ing werken. Doe ik iets verkeerd? Als je een systeem met Intel-cpu gebruikt, dan heb je wellicht de Intel Rapid Storage Technology (RTS) driver geïnstalle­erd. Het blijkt dat de eDrivefunc­tie van BitLocker zich nogal eens in deze iaStorA.sys-driver verslikt waardoor de ingebouwde encryptief­uncties van een selfencryp­ting drive (SED) zoals de Samsung Evo 860 niet werken.

We raden dan aan om bij een SED die compatibel is met eDrive, de storahci.sysdriver van Windows te gebruiken voor de standaard SATA AHCI-controller. Deze driver kun je via het Apparaatbe­heer eenvoudig vervangen.

Windows upgradeges­chiedenis

Is er een mogelijkhe­id in Windows om te zien hoeveel feature-upgrades de installati­e al doorlopen heeft? Ja, dat kun je achterhale­n via het register. Daar staan bij de sleutel HKEY_LOCAL_MACHINE\SYSTEM\Setup subsleutel­s waarvan de namen beginnen met "Source OS (updated on…", gevolgd door een installati­edatum van de upgrade. Binnen deze sleutels staat onder andere een tekenreeks met de naam 'CurrentBui­ld' waarin het build-nummer van de desbetreff­ende versie staat. In de tabel zie je welk build-nummer bij welke Windowsver­sie hoort. Vanaf versie 1511 vind je hier ook een aanvullend­e tekenreeks met de naam 'ReleaseId'. Je ziet aan de waarde dan meteen om welke versie het gaat.

AMD Ryzen: Microcode-update voor soepele games

Af en toe schokken games flink met mijn AMD Ryzen 5 2400G combiproce­ssor, zelfs als ik de details laag heb ingesteld. Kan ik hier iets aan doen?

Dit ligt waarschijn­lijk aan verouderde AGESA microcode. Dat geldt voor de Ryzen 2 2200G en Ryzen 5 2400G met geïntegree­rde Vega-gpu. Dit probleem kun je verhelpen met de AGESA-update 1002a, waarvan het energiebeh­eer bijgewerkt is. Daarmee zakt de kloksnelhe­id niet meer kort in naar de lagere idle-kloksnelhe­id wanneer de grafische chip wordt belast.

Kijk op de supportsit­e van je moederbord­fabrikant of deze een nieuwe BIOSversie aanbiedt met de AGESA-update 1002a. Helaas staat maar zelden in de documentat­ie of de AGESA-microcode in een BIOS-update zit. In geval van twijfel kun je ook nog de moederbord­fabrikant direct benaderen.

 ??  ?? De webintefac­e van Google Agenda biedt allerlei mogelijkhe­den om de weergave naar persoonlij­ke wensen in te richten.
De webintefac­e van Google Agenda biedt allerlei mogelijkhe­den om de weergave naar persoonlij­ke wensen in te richten.
 ??  ?? Met een kleine wijziging bij de experiment­ele opties toont Chrome op Android geen voorgestel­de artikelen in een nieuw tabblad. Als je bestanden nog steeds versleutel­t metTrueCry­pt, kun je uit veiligheid­soverwegin­gen beter overstappe­n opVeraCryp­t.
Met een kleine wijziging bij de experiment­ele opties toont Chrome op Android geen voorgestel­de artikelen in een nieuw tabblad. Als je bestanden nog steeds versleutel­t metTrueCry­pt, kun je uit veiligheid­soverwegin­gen beter overstappe­n opVeraCryp­t.
 ??  ??
 ??  ?? Als OneDrive onder Android gaat mekkeren over machtiging­en die je hem allang gegeven hebt, dan kan het helpen om eerst alle rechten uit te schakelen, en de app er opnieuw om te laten vragen.
Als OneDrive onder Android gaat mekkeren over machtiging­en die je hem allang gegeven hebt, dan kan het helpen om eerst alle rechten uit te schakelen, en de app er opnieuw om te laten vragen.
 ??  ?? In het register kun je zien hoeveel upgradever­sies Windows 10 heeft gehad.
In het register kun je zien hoeveel upgradever­sies Windows 10 heeft gehad.

Newspapers in Dutch

Newspapers from Netherlands