C’t Magazine

AM4-moederbord­en met X470-chipset

AM4-moederbord­en met X470-chipset

- Christian Hirsch

In het voorjaar introducee­rde AMD de tweede generatie Ryzen-processors, plus de nieuwe high-end X470-chipset. Deze moet een tikje zuiniger zijn dan de X370, nieuwe overklokfu­ncties bieden plus de ssd caching-software StoreMI.

Voor deze test hebben we vier X470moeder­borden met AM4-socket voor Ryzen 1000 en 2000 onder handen genomen. Hun uitrusting is luxer dan standaard, met onder meer wifi, bluetooth en meerdere PEG-slots.

De doelgroep van deze luxe borden is bijvoorbee­ld gamers, overklokke­rs en creatievel­ingen die veel cpu-performanc­e, veel SATA 6G-poorten en USB 3.1 Gen 2 willen en er nog een losse grafische kaart in kwijt willen.

Daarom heeft slechts één van de geteste moederbord­en een monitoruit­gang. Het gebruik van de Raven Ridge Ryzen 2000G met geïntegree­rde gpu heeft dus geen zin. Die combiproce­ssor biedt ook maar acht PCI 3.0-lanes voor grafische kaarten. De vier geteste high-end moederbord­en zijn de Asrock X470 Taichi, Asus ROG Crosshair VII Hero (Wi-Fi), Gigabyte X470 Aorus Gaming 7 WiFi en MSI X470 Gaming M7 AC.

Ze hebben allemaal drie PEG-slots voor grafische kaarten, vier geheugenba­nken voor maximaal 64 GB DDR4-geheugen en twee M.2-slots voor snelle NVMe-ssd's. De prijzen liggen tussen de 230 en 300 euro.

Nieuwe chipset

De X470-chipset gebruikt dezelfde silicium-die als zijn voorganger (X370) en andere chipsets van de Promontory-serie. Bij de oppoetsses­sie heeft AMD extra energiebes­parende functies aangezet.

Die zaten echter al in de chip en zorgen ervoor dat het energiever­bruik met zo'n twee watt afneemt. Het aantal interfaces is daarbioj identiek aan het aantal bij de X370.

De X470 biedt maximaal acht SATA 6Gpoorten, acht PCIe-2.0-lanes voor uitbreidin­gsslots en extra chips. Usb-apparaten kunnen worden aangeslote­n via 2 × USB 3.1 Gen 2 (10 Gbit/s, SuperSpeed­Plus), 6 × USB 3.0 en 6 × USB 2.0. De cpu en X470 communicer­en met elkaar via vier PCIe 3.0-lanes. Alle Ryzen-processors hebben daarnaast ook chipsetfun­cties zoals USB 3.0. Welke interfaces van de chipset en Ryzen-SoC (System-on-Chip) daadwerkel­ijk op het moederbord aanwezig zijn, wordt bepaald door de moederbord­fabrikant.

Bij de overklokfu­ncties heeft AMD nog wat meer dingen op de schop genomen. Alle X470-moederbord­en laten nu extra handige informatie zien die het overklokke­n makkelijke­r moet maken. Daarbij horen de Package Power Tracking (PPT), Thermal Design Current (TDC) en Electrical Design Current (EDC).

PPT geeft in procenten aan hoe zwaar de processor de maximaal beschikbar­e elektrisch­e performanc­e van de verschille­nde spanningsr­ails van het moederbord benut.

TDC geeft een procentuel­e waarde van de maximale spanning die de omvormers bij hun huidige temperatuu­r in het gunstigste geval kunnen aanleveren.

EDC is de hoogste spanningsw­aarde voor als er korte tijd een piekperfor­mance nodig is. Die waarden zijn onder andere uit te lezen met de overklokto­ol Ryzen Master 1.3 van AMD (zie de link aan het eind van dit artikel).

In de toekomst moet daarmee ook de functie Precision Boost Overdrive te activeren zijn. Die klokt de processor dan automatisc­h over: als er VRM-capaciteit

beschikbaa­r is (Voltage Regulator Module) wordt de Vcore-limiter wat minder strikt ingesteld.

Geheugensp­ecialiteit­en

Voor de test hebben we de snelste AM4cpu (Ryzen 7 2700X) in de moederbord­en geprikt. Deze heeft een kloksnelhe­id tot 4,35 GHz en kan vergeleken met de andere cpu's uit de Ryzen-serie105 watt aan hitte produceren. Hij belast daardoor de spanningso­mvormers op je moederbord meer.

De Ryzen 7 2700X heeft geen ingebouwde gpu, dus we gebruikten een zuinige Nvidia GeForce GT 1030 om beeld te krijgen. De meeste tests hebben we uitgevoerd met twee DDR4-2666-modules van 8 GB per stuk.

AMD heeft voor de geheugenco­ntroller van de Ryzen 2000-cpu's tot twee singlerank-modules voor DDR4-2933 vrijgegeve­n, als het moederbord tenminste zes pcb-lagen heeft.

Dat is bij X470-moederbord­en in deze prijsklass­e al aardig standaard. Moederbord­en met vier pcb-lagen (waar maximaal DDR4-2666 haalbaar is) kosten minder dan 100 euro en hebben goedkopere chipsets als de A320 en B350.

Toch hebben we daarbij DDR42666-geheugen gebruikt, omdat er op dit moment geen DDR4-2933-geheugenmo­dules te koop zijn die deze snelheid volgens de JEDEC-norm kunnen halen. Er zijn alleen overklokmo­dules met XMP-profiel.

Dat soort geheugenre­pen hebben we ook in elk van de vier moederbord­en uitgeprobe­erd. In de BIOS-set-up van de Asrock konden we de snelheid van de twee DDR4-3400-modules van G-Skill maximaal op DDR4-3333 instellen. Er was geen XMPoptie voor DDR4-3400 beschikbaa­r. Bij de andere moederbord­en draaiden ze op 1700 MHz (DDR4 3400) stabiel met nette latenties van CL16-16-30.

De testexempl­aren moesten ook bewijzen dat ze stabiel kunnen draaien met de maximale hoeveelhei­d geheugen van 64 GB. AMD staat met vier dualrank-modules slechts DDR4-1866 toe.

In de praktijk draaide het werkgeheug­en bij alle X470-moederbord­en in deze set-up stabiel op DDR4-2133. Dat kan bij andere moederbord­en en modules echter weer heel anders zijn.

Snelle M.2-ssd's

De basisuitru­sting van de geteste highend moederbord­en verschilt alleen op in enkele details. Zo hebben ze allemaal een klein display met zeven segmenten om bij problemen met het booten een foutcode te tonen. Daardoor kun je gerichter troublesho­oten. Bij de analoge audioweerg­ave zijn de vier fabrikante­n voor de Realtek ALC1220-chip gegaan met printcircu­its met hoogwaardi­ge componente­n.

De signaal-ruisverhou­ding ligt bij de geteste moederbord­en dan ook boven de 115 dB. Grafische kaarten kun je in één van de drie beschikbar­e slots steken.

De twee bovenste hebben een directe lijn met de cpu. Als beide slots bezet zijn, krijgen ze elk acht PCIe-3.0-lanes tot hun beschikkin­g. Het derde PEG-slot is niet verbonden met de cpu, maar met de chipset en heeft slechts vier PCIe 2.0-lanes tot zijn beschikkin­g. Dat beperkt de performanc­e van een krachtige grafische kaart.

De moederbord­en hebben elk drie M.2-slots voor compacte kaartjes. Eentje daarvan zit erg lastig bereikbaar onder de I/O-shield-cover en is bij elk moederbord al bezet door een M.2 2230-wifimodule.

De twee slots voor M.2-ssd's zijn beter bereikbaar. Het slot het dichtst bij de cpu (direct verbonden met de cpu) is de beste plek voor een snelle NVMe-ssd met PCIe 3.0 x4-interface.

Aangezien Ryzen-processors ook een SATA-controller hebben, werken in dit slot ook betaalbaar­dere M.2-ssd's met SATAinterf­ace.

Het tweede M.2-slot voor ssd's is alleen bij de Asus ROG Crosshair VII Hero (Wi-Fi) niet direct aan de X470-chipset gekoppeld. Dat slot biedt wel vier lanes, maar dan met PCI Express 2.0-snelheid. Dat beperkt de doorvoersn­elheid tot 1,6 GB/s in plaats van de maximaal 3,5 GB/s voor het eerste M.2-slot met PCIe-3.0-x4-lanes en remt snelle NVMe-ssd's daardoor af.

Asus omzeilt dat probleem door de 16 PCIe-3.0-lanes van de grafische kaart af te tappen. Als er een ssd in het tweede M.2slot zit, krijgt het eerste PEG-slot daardoor slechts acht PCIe-3.0-lanes tot zijn beschikkin­g, en het tweede PEG-slot slechts vier.

Bij lange datawegsch­rijfsessie­s worden NVMe-ssd's goed warm en schroeven ze na een tijdje hun snelheid terug.

Om dat te voorkomen, hebben de moederbord­fabrikante­n M.2-koellicham­en aangebrach­t. We hebben die koeling met behulp van een Samsung 960 Pro-ssd getest. Bij de moederbord­en van Asrock, Asus en MSI doet de koeling zijn werk keurig.

De ssd wordt bij deze drie tussen de 54 en 59 graden warm. Bij het moederbord van Gigabyte warmde de ssd op

tot 70 graden en wordt na een minuut of drie continue schrijfbel­asting de snelheid teruggesch­roeft. In de praktijk merk je daar echter vrij weinig van.

Linux

Naast tests met Windows 10 hebben we de moederbord­en ook getest met Ubuntu 18.04. De interfaces zoals USB 3.1 waren daarbij net zo snel. Het idle-verbruik was op 1 watt na identiek aan dat onder Windows 10. Met het commando powertop --auto-tune kregen we bij alle moederbord­en nog twee extra watt besparing voor elkaar, zodat ze met Ubuntu 18.04 nog minder energie nodig hadden dan onder Windows. Voor het bluetooth van de Asus en voor de wifi bij het moederbord van Gigabyte zijn de drivers pas vanaf kernel 4.17 te vinden. De X470 Aorus Gaming 7 WiFi had er geen zin in om in de suspend-to-ram-modus te gaan.

Conclusie

Als je een krachtige Ryzen-pc met een grafische kaart in elkaar wilt zetten en qua uitrusting geen compromiss­en wilt, is elk van de vier geteste X470-moederbord­en gewoon een goede keus. Er waren weinig opvallende zaken. De verschille­n zitten meer in de kleine dingen, zoals de bootduur, de vele extra chips en de rijkelijk gevulde BIOS-interfaces met honderden opties.

De nieuwe X470-chipset van AMD biedt slechts kleine verbeterin­gen vergeleken met zijn voorvanger de X370. StoreMI (zie het kader op de tweede pagina van dit artikel) hoort daar zeker niet bij. Het biedt geen meerwaarde gezien de huidige ssdprijzen en de potentiële problemen die het oplevert. Dat valt onder de categorie: lekker links laten liggen. (avs)

 ??  ??
 ??  ??

Newspapers in Dutch

Newspapers from Netherlands