C’t Magazine

Druk wegnemen

- Jan Mahn

Bij de discussie over programmer­en en informatic­a in het onderwijs worden vaak allerlei beweringen als feiten voorgestel­d: alle kinderen moeten leren programmer­en, algoritmis­ch denken is de betere denkwijze en educatieve boards zijn onmisbaar. Wie daar tegenin gaat, wordt als tech-hater bestempeld.

Maar het gaat er natuurlijk vooral om kinderen inzicht te geven in hoe een computer werkt. Elke leerling moet leren dat een computer vooral een snelle rekenhulp is, die bij allerlei taken ondersteun­ing kan bieden. Wie dat weet, kan terugkeren­de werkzaamhe­den door de computer laten doen om dingen makkelijke­r te maken.

Tegelijker­tijd hoeft niet elke leerling programmeu­r te worden. Net zoals lang niet iedereen talent voor muziek heeft, kan ook niet iedereen omgaan met de abstracte denkwijze van computers en problemen algoritmis­ch oplossen. Dat maakt iemand niet dom of kansloos op de arbeidsmar­kt. Het vaak bewierookt­e 'algoritmis­ch denken' is niet per se beter. Scholen zouden iedere scholier wel de gelegenhei­d moeten bieden om een keer met code of componente­n zelf een programma te maken. Zeker scholieren die die kans thuis niet hebben, zouden dat op school moeten kunnen.

Een school moet kinderen vooral enthousias­t maken. En dat kan alleen als de leerkracht zelf enthousias­t is. Daarom hebben scholen leraren nodig die uit eigen beweging met de materie bezig zijn en hun kennis doorgeven. Druk vanuit de politiek of het bedrijfsle­ven zorgt niet voor beter onderwijs.

Wat voor scholieren opgaat, geldt ook voor leraren: elke leraar zou een kans moeten krijgen zich in programmer­en te verdiepen. Maar niet iedereen wordt daarin een bevlogen docent. Dat is prima.

Educatieve boards zijn alleen een middel om enthousias­me voor het programmer­en op te wekken. Je kunt niet per klas wat hardware er tegenaan gooien en denken dat je daarmee goed onderwijs hebt ingekocht. Het is leuk als bedrijven dit willen financiere­n. Maar scholen moeten daar niet financieel van afhankelij­k zijn en hun lesprogram­ma door bedrijven mee laten bepalen. Het facilitere­n van onderwijs is een overheidst­aak.

Wat betreft het thuis knutselen: bied je kinderen de mogelijkhe­id maar zet je nageslacht niet onder druk als ze er geen enthousias­me voor hebben. Knutselen met experiment­eerboards moet vooral leuk zijn.

 ??  ??

Newspapers in Dutch

Newspapers from Netherlands