C’t Magazine

Ster-programmer­en

Calliope mini: Duitse Micro:Bit +

- Hajo Schulz

Het Calliope-board, dat officieel eigenlijk 'Calliope mini' heet, is een in Duitsland ontstane doorontwik­keling van de BBC Micro:Bit. Alle hardwareco­mponenten die op de Micro:Bit zitten, komen ook op de Calliope voor. Daaraan toegevoegd zijn een RGB-led, een microfoon, een piëzo-elektrisch­e luidspreke­r en een motoraanst­uringchip. Met die chip kun je een motor dan vooruit of achteruit laten lopen of twee motoren in een enkele richting. De aansturing darvan gebeurt semi-analoog via PWM. Micro:Bitproject­en werken ook op de Calliope.

De meteen opvallende stervorm van het board komt voort uit de ervaringen die de makers hebben opgedaan met de Micro:Bit. Op de hoekpunten zijn de krokodilkl­emmen of bananenste­kkers voor het aansluiten van externe componente­n zo ver mogelijk van andere componente­n verwijderd, waardoor er minder kans is op kortsluiti­ng. De andere contacten zijn niet meteen bruikbaar en een connector ontbreekt. Wil je meer dan de zes contacten op de hoeken gebruiken, dan moet je headers of iets anders op de andere contacten op het board solderen.

In Nederland is de Calliope onder andere verkrijgba­ar via conrad.nl, maar ook eenvoudig te bestellen bij amazon.de. Het (Duitstalig­e) les- en leermateri­aal valt onder een Creative-Commons-licentie en is ook gratis als pdf beschikbaa­r (zie de link hieronder). De makers raden gebruik aan vanaf groep 5, maar volgens ons zijn zeker de gevorderde experiment­en meer geschikt vanaf groep 7. (mdt)

Door de uitgebreid­e onboarduit­rusting is het met de Calliope mogelijk om dicht op de hardware te programmer­en zonder dat je met allerlei draden of componente­n in de weer moet.

 ??  ??

Newspapers in Dutch

Newspapers from Netherlands