C’t Magazine

Windows games onder Linux met Steam-bèta

-

Valve software heeft een nieuwe bètaversie van zijn Steam-client gepublicee­rd waarmee veel Windows-games nu ook onder Linux werken. Dit werkt via Proton, een op Wine gebaseerde compatibil­iteitslaag. Valve heeft een lijst met geteste titels gepublicee­rd, waaronder Doom, Final Fantasy VI, Quake en Tropico 4. Op termijn zullen er meer games worden getest en aan de lijst worden toegevoegd.

Maar ook games die niet op de lijst staan, kunnen werken. Wij hebben een test gedaan met de schipbreuk-survivalga­me Raft, die prima draaide onder Linux.

Naast de duizenden titels die standaard al in Steam onder Linux werken, is het de bedoeling dat steeds meer games platformon­afhankelij­k werken. Met dat doel ondersteun­t Valve sinds twee jaar het Wine-project, dat een Windows APIreprodu­ctie ontwikkelt. Proton is in feite een aangepaste versie van Wine. DirectX 11- en 12-implementa­ties zijn gebaseerd op Vulkan, voor minder prestaties­verlies. Als je de nieuwe feature wilt uitprobere­n, moet je eerst omschakele­n naar de bètaversie van de Steam-client. Na een herstart kun je dan onder Steam Play de optie Proton activeren. Vereiste voor Proton is een recente gra sche driver, die reeds in SteamOS geïnstalle­erd is. Als je onder Ubuntu 18.04 Windows-games wilt spelen, moet je op de Proton-pagina op GitHub de laatste drivers uit een PPA installere­n. Versie 396.51 van de Nvidia-driver is daar al beschikbaa­r. (ddu)

Newspapers in Dutch

Newspapers from Netherlands