C’t Magazine

Usb-sticks van meer dan 32 GB

-

Ook al klinkt dat in eerste instantie wat vreemd, als je probeert een usb-stick van meer dan 32 GB als bootmedium te gebruiken, kan dat problemen opleveren. Daarbij is die usb-stick niet zozeer het probleem, maar wel de partitie met de installati­ebestanden. Dat komt onder meer doordat een pc die bij het starten UEFI-mechanisme­n gebruikt, er vanuit gaat dat hij een FAT-partitie met een bootloader zal vinden die conform de UEFI-specificat­ie geconfigur­eerd is. Bij Windows wordt daar in het algemeen FAT32 voor gebruikt. Windows kan echter alleen FAT32-partities van maximaal 32 GB maken. De opvolger van FAT, ExFAT, kun je niet als bestandssy­steem voor de bootpartit­ie toepassen.

Er bestaan wel trucjes om ook met Windows FAT32-partities te maken van meer dan 32 GB, maar dan loop je wel meteen tegen een nieuw probleem aan. Want de tools die beschikbaa­r zijn om een grotere partitie met FAT32 te formattere­n zijn zo oud, dat ze allerlei bootcode in de bootsector van de partitie schrijven die incompatib­el is met de huidige Windows-versie. Het booten loopt dan helemaal mis wanneer de firmware van je moederbord vervolgens een Compatibil­ity Support Module start voor de BIOS-compatibil­iteit. Het booten zal alleen werken in de UEFI-modus omdat daar de bootcode van de partitie geen rol speelt.

Als je per se een grotere stick wilt gebruiken, moet je ervoor zorgen dat de eerste partitie maximaal 32 GB groot is. Dat gaat het makkelijks­t met de Media Creation Tool. Die maakt een partitie aan van maximaal 32 GB en laat de rest ongepartit­ioneerd. Maar het is nog makkelijke­r om een usb-stick te gebruiken van maximaal 32 GB en daar gaan we in dit artikel dan ook vanuit.

Newspapers in Dutch

Newspapers from Netherlands