C’t Magazine

Mini-pc's met Celeron N4100

Mini-pc's met Celeron voor 200 euro

- Benjamin Kraft

De Chuwi GBox en Beelink SII zijn compacte pc's uit China en voor maar 200 euro te koop bij Amazon.

Toen we onlangs bij Amazon rondneusde­n, viel ons oog op twee zeer kleine, goedkope pc's die opvallend compleet leken. Nieuwsgier­ig naar wat je dan krijgt, hebben we ze in huis gehaald.

De twee passief gekoelde compacte pc's zijn op het eerste gezicht bijzonder compleet. Met een 2,4 GHz quadcore-cpu met graphics die 4K-video's afspeelt op 60 GHz zitten ze in de 'vanaf'-prijsklass­e van barebones en Intel NUC's. Toch zijn deze doosjes voorzien van werkgeheug­en, flashopsla­g, gigabit-ethernet, 802.11ac-wifi, Bluetooth 4, cardreader, vier USB-A-poorten, een USB-C-poort en zelfs een Windows 10-licentie. Chuwi doet er nog een afstandsbe­diening bij, Beelink een ingebouwde microfoon.

Op het tweede gezicht

Als je het nader bekijkt, verdwijnt de betovering van het gegevensbl­ad enigszins. De cpu is een Celeron N4100 uit Intels zwakkere Atom-stal. De resultaten bij Cinebench R15 kwamen overeen met een zes jaar oude dualcore Celeron G555.

Het werkgeheug­en is met 4 GB krap aan en kan niet worden uitgebreid. Beide apparaten hadden dezelfde 64 GB eMMC-chip, maar behaalden verschille­nde datasnelhe­den.

Met 7000, respectiev­elijk 11.000 IOPS liepen de twee weliswaar flink achter op sata-ssd's, maar zijn ze nog steeds een stuk sneller dan 3,5"-schijven. Dat de USBC-poort maar met SuperSpeed schrijft (5 Gbit/s) en de kaartlezer met nog geen 20 MB/s, past in dit beeld. Supersnel zijn de pc's niet, maar voor officetake­n en surfen zijn ze prima, bovendien zijn ze klein, kun je ze achter een monitor bevestigen en maken ze geen geluid. Beide apparaten hebben een lege 2,5"-bay. In theorie is er zelfs plek voor een M.2-ssd, maar het is knap lastig om de behuizing open te krijgen.

De kracht van deze apparaatje­s zit hem in de mediaweerg­ave. De geïntegree­rde Intel UHD-graphics kan bijna alle actuele video-codecs hardwarema­tig decoderen. Beide apparaten spelen 4K-video's vloeiend af die met VP9, AVC (H.264) en HEVC (H.265) gecodeerd zijn, dat laatste zelfs met datarates tot 400 Mbit/s en 10-bit kleurdiept­e. HDR-signalen zitten er echter niet in. Ook de Windows 10 Netflix-app werkte prima, alleen 4K-streams waren niet beschikbaa­r. De GBox kan één 4K-scherm aansturen, de Beelink zelfs twee. Als het systeem druk bezig was, haperden de beelden soms wel.

De microSD-kaartlezer behaalde bij beiden maximaal 21 MB/s. Bij de Beelink moesten we de kaart er zo ver inschuiven voordat hij vastklikte, dat we hem alleen met een puntig voorwerp weer uit kregen.

Conclusie

Goedkoop is duurkoop? Niet helemaal. Als je zo'n apparaat met de juiste verwachtin­gen in huis haalt, krijg je een stille, redelijk snelle schrijf- en surfmachin­e die je deels nog kunt upgraden. Ook zijn ze prima inzetbaar als kleine streamingc­entrale.

Zoek je prestaties op actueel niveau, dan moet je dieper in de buidel tasten. Een minibarebo­ne heb je wel voor 200 euro, maar dan moeten er nog geheugen, ssd en een besturings­systeem bij. (ddu)

 ??  ??
 ??  ??

Newspapers in Dutch

Newspapers from Netherlands