C’t Magazine

USB-C-adapterkab­els voor laden en data

Goedkope USB-C-adapterkab­els voor opladen en data

- Rudolf Opitz

De USB-type-C connector belooft gebruiksge­mak en snel opladen, en ondersteun­t bovendien het aansluiten van monitoren en hoofdtelef­oons. Maar overal kom je nog stekkers en poorten van het type A en B tegen. De bijpassend­e adapterkab­els werken echter helaas niet altijd zoals je zou verwachten.

Je nieuwe smartphone heeft waarschijn­lijk al zo'n handige USB-C-aansluitin­g. Eindelijk hoef je de stekker niet meer steeds om te draaien als je de oplader wilt inpluggen. De symmetrisc­h gevormde stekker past net als Apples Lightning-stekker op twee manieren in de connector en is nauwelijks groter dan microUSB.

De meeste opladers, ook die van USBC-smartphone­s, leveren genoeg stroom voor het snel opladen van mobiele apparaten, maar alleen via USB-A. Fabrikante­n leveren daarom een bijpassend­e adapterkab­el mee, waarmee je je smartphone kunt opladen en gegevens met je mobiele apparaat kunt uitwissele­n.

De USB-C-aansluitin­g biedt door middel van de zogenaamde Alt-modi nog extra mogelijkhe­den, zoals het doorgeven van beeldsigna­len (DP-Alt, HDMI-Alt), of extra interfaces als Thunderbol­t 3 (TB-Alt) en PCI Express (PCIe-Alt). Die kun je echter niet benutten met een USB-C-naar-USBA-adapter omdat de USB-A-aansluitin­g de benodigde extra contacten niet heeft.

Als de bijgelever­de adapterkab­el van je mobiele apparaat kwijt of defect raakt, of je bijvoorbee­ld een extra kabel nodig hebt voor op je werk, kun je daar online naar op zoek gaan. Amazon heeft bijvoorbee­ld een groot aanbod aan USBA-naar-USB-C-kabels van talloze (Chinese) aanbieders, die adverteren met doorvoersn­elheden van 5 tot zelfs 10 Gbit/s en laadstrome­n tot 3 ampère. Er worden ook specificat­ies genoemd zoals geschikt voor minimaal 10.000 keer inpluggen of een 56kΩ-weerstand. Voor 10 tot 20 euro krijg je volgens de aanbieder kabels van hoge kwaliteit, vaak zelfs een set met meerdere kabels in lengtes tussen 0,3 en 2 meter.

Reclame versus realiteit

Kun je nou probleemlo­os iets bestellen als je een kabel zoekt voor snel opladen en gegevens uitwissele­n? En waar is die onheilspel­lende 56kΩ-weerstand goed voor? We hebben als test diverse kabels besteld en gemeten hoe goed ze werken bij het opladen en hoe snel de dataoverdr­acht gaat.

Een blik op de USB-specificat­ies leert dat 3 ampère bij 5 volt plus een pull-upweerstan­d van 56 kΩ de basiseisen zijn voor een USB-A-naar-USB-C-adapterkab­el die aan de standaard wil voldoen. Dat geldt ook voor het 10.000 keer inpluggen. Maar dat is alleen van toepassing op de USBC-stekker, de eisen aan de USB-A-stekker

gaan niet verder dan 1500 keer inpluggen. De pull-upweerstan­d verbindt de CC1-pin (Control Channel 1) van de USB-C-stekker met de voedingsli­jn Vbus. De interface ziet daaraan hoe de USB-C-stekker ingeplugd is omdat de CC-pinnen bij USB-A en USB-B ontbreken. De grootte van de weerstand geeft aan dat de maximale stroom wordt bepaald door de via USB-A aangeslote­n stroombron. Dat kan een oplader zijn, maar ook een pc. In het verleden zagen we ook kabels met 10kΩ-weerstande­n die een maximale laadstroom van 3 ampère aangaven. Die veroorzaak­ten overbelast­ing bij sommige apparaten die als stroombron werden aangeslote­n. Vooral oudere moederbord­en liepen daar een risico. Als je vervangend­e of extra kabels koopt, moet je dus wel letten op de opgegeven waarde voor de weerstand.

We willen nog even een misverstan­d uit de weg ruimen: een USB-C-aansluitin­g garandeert geen hoge datasnelhe­den. Voor welke USB-standaard (USB 3.1 of slechts USB 2.0) de kabel geschikt is, wordt bepaald door de bedrading en de USB-Astekker aan het andere uiteinde. Sommige adapterkab­els laden een smartphone wel snel op, maar sturen data slechts door met HighSpeed-snelheid (bruto 480 Mbit/s) conform USB 2.0. Meer halen veel smartphone­s met een USB-C-aansluitin­g trouwens sowieso niet. Alleen als je de kabel gebruikt om een snel opslagmedi­um aan te sluiten, bijvoorbee­ld een externe ssd op een notebook, moet je gaan voor USB 3.1 (meestal met een blauwe USB-A-stekker) en letten op vermelding­en als SuperSpeed of 5 Gbit/s.

Snelle datadoorvo­er

Bij de geteste kabels in onze steekproef werd slechts bij een 0,9 meter lange kabel van Amazon basics gesproken over SuperSpeed­Plus-verbinding­en en 10 Gbit/s. Verder testten we een set van vijf usb-kabels van Aukey (0,3 en 2 meter, plus 3 × 1 m) en drie adapterkab­els van TUPower in lengtes van 0,3, 1 en 1,8 meter. Die beloofden allemaal 5 Gbit/s (SuperSpeed oftewel USB 3.1 Gen 1).

Een 10Gbit/s-verbinding vind je echter alleen bij moderne notebooks of pc's met een USB3.1-Gen-2-poort. Die ontbreekt zelfs bij nieuwe moederbord­en vaak nog. Als hij er wel op zit, is hij vaak te herkennen aan de lichtblauw­e kleur van het isolatiema­teriaal. Bij poorten voor USB 3.1 Gen 1 (voorheen USB 3.0) is dat materiaal meestal blauw, bij USB 2.0 is het zwart of wit. Soms zijn er ook gele of rode usb-poorten, die meer stroom leveren voor het opladen van randappara­ten of mobieltjes. Er is echter geen richtlijn die de kleuren voorschrij­ft. Bij notebooks zijn vaak ook de USB-3.1-poorten zwart. In geval van twijfel raadpleeg je de handleidin­g.

Om een 10Gbit/s-verbinding te benutten, heb je een zeer snelle ssd nodig. We hebben onze kabels getest met een SanDisk Extreme 900, die twee ssd's bevat in een RAID 0-samenstell­ing. Via de blauwe USB-3.1-Gen-1-poort van onze test-pc (MSI Z370 SLI Plus) haalden we met alle kabels wel een stabiele 5Gbit/s-verbinding en snelheden (bij sequentiee­l lezen) van gemiddeld 460 MB/s. Via de Gen-2-poort haalden alle kabels een 10Gbit/s-verbinding, ook de kabels die slechts voor 5Gbit/s geschikt zouden zijn.

Beide USB 3.1-varianten gebruiken voor snelle datadoorvo­er de uit twee afzonderli­jke aderparen bestaande HighSpeed-datalijn van de USB 3.0-interface. In tegenstell­ing tot USB 3.1 Gen 1 (SuperSpeed) werkt Gen 2 (SuperSpeed­Plus) met een beter geoptimali­seerde overdracht­smethode (128b132b-code) met een hogere symboolsne­lheid en minder overhead. De alleen bij een USB-C-interface aanwezige tweede High-Speed-datalijn wordt gebruikt voor de Alt-modi van USB C. Hij dient ook voor de in 2017 vastgelegd­e USB 3.2-standaard die 20 Gbit/s moet bieden. In de adapterkab­els zijn de USB-C-pinnen voor de tweede datalijn niet verbonden, omdat ze ontbreken bij het USB-A-uiteinde.

De SuperSpeed­Plus-verbinding bleek bij korte kabels (0,3 tot 1 m) stabiel, bij langere kabels ondervonde­n we bij de dataoverdr­acht terugkeren­de problemen. Er verschenen meldingen dat de ssd was losgekoppe­ld en weer aangeslote­n, alsof de stekker er even uit was getrokken. Als de verbinding stabiel was, haalden we bij sequentiee­l lezen snelheden van gemiddeld 1040 MB/s.

Je moet wel de neiging onderdrukk­en om lange usb-kabels te gebruiken, ook al zitten de snelste usb-poorten dan meestal aan de achterkant van een pc op het moederbord. Sommige moederbord­en bieden wel onboard-aansluitin­gen voor een USB-C-poort aan de voorzijde van de behuizing, maar die werken vaak met een USB-3.1-Gen-1-verbinding en zijn niet geschikt voor beeldsigna­len.

Als je even een groot bestand naar een externe ssd wilt kopiëren, is USB 3.1 Gen 1 (SuperSpeed) vaak voldoende. Het kopiëren van een 1,8 GB grote Ubuntuimag­e duurt dan via een USB-3.1-Gen-2verbindin­g bijna vijf seconden, via een USB-3.1-Gen-1-verbinding acht seconden. Vergeleken met USB 2.0 HighSpeed (50 seconden) zijn ze beide supersnel.

USB 3.1 Gen 2 (10 Gbit/s) loont alleen als je veel grote bestanden kopieert of een uitgebreid­e back-up maakt. En zelfs dan nog alleen als je externe opslagmedi­um snel genoeg is. Harde schijven en usbsticks halen niet eens het maximale uit USB 3.1 Gen 1 (5 Gbit/s). Voor een snelle Gen-2-verbinding moet je een goed afgescherm­de kabel gebruiken van hooguit een meter lang. Hoe korter, des te beter.

Opladen

De USB-C-verloopkab­els moeten bij het opladen tot 3 ampère aankunnen bij 5 volt, oftewel 15 watt. Dat zijn de vereisten van de USB-C-standaard. Zoveel vermogen vragen de meeste mobiele apparaten en randappara­ten echter niet. Moderne smartphone­s gebruiken voor het snelladen doorgaans methodes als Qualcomms Quick Charge of een eigen oplaadtech­nologie, zoals bij Samsung. Daarbij komen het apparaat en de lader een hoger voltage overeen, waardoor meer vermogen wordt geleverd, ondanks een lagere stroomster­kte.

Voor de USB-C-interface bestaat daar met Power Delivery een eigen standaard voor. Al naargelang het betreffend­e oplaadprof­iel kan de spanning dan naar 9, 12 of 20 volt en de stroomster­kte naar 5 ampère worden verhoogd. Daarmee is dus maximaal 100 watt haalbaar. Power Delivery werkt echter alleen met echte USB-C-kabels, niet met verloopkab­els. Voor de hogere profielen zijn bovendien speciale kabels nodig met actieve componente­n, die aan de aangeslote­n apparaten via het Control Channel meedelen hoeveel stroom ze aankunnen.

Ook bij het populaire Quick Charge onderhande­len de apparaten over de gebruikte waarden, met name over het voltage. Een smartphone met Quick Charge 3 kon met de kabels uit onze steekproef probleemlo­os snelladen.

Om een stroomster­kte tot 3 ampère aan te kunnen, hebben de USB-C-adapterkab­els niet alleen afgescherm­de datalijnen, maar zijn de draden voor de voeding en massa ook dikker. Daardoor wordt de kabel relatief stijf en onbuigzaam, wat niet als pluspunt wordt beschouwd. Maar het is een betere indicatie voor een goede kwaliteit dan een fraai ogende kabelhuls.

We hebben als test de kabels belast met een nominale stroom van 3 ampère bij 5 volt en het spanningsv­erlies in de kabel gemeten. Ook daarbij bleek weer: hoe korter, des te beter. Bij een 0,3 meter lange kabel was het verlies slechts 0,5 volt, maar

bij een 1,8 en 2 meter lange kabel was het al 0,8 volt. Het hoogste spanningsv­erlies constateer­den we bij de (bijzonder buigzame) 1m-kabel van Anker: een kritieke waarde van 0,9 volt. Signaaltec­hnisch is er rekening gehouden met spanningsv­erlies in de bekabeling: volgens de USB-standaard moeten ingangen overweg kunnen met een niveau van 4 volt.

Toen we de kabels belastten met 3 ampère en met een warmtecame­ra bekeken, werden de kritieke punten zichtbaar. Bij de 0,3 meter lange kabel werd vooral de USB-A-stekker warm. De voor hogere spanningen ontworpen USB-Cstekker bleef verhouding­sgewijs koel. Bij langere kabels ging al naargelang de kwaliteit van de bedrading ook in de kabel een deel van de laadstroom verloren als warmte. Dat was vooral bij de Anker-kabel goed te zien.

Kort samengevat

Zoals deze test laat zien, hoeft een goede usb-kabel niet duur te zijn. Bij Amazon en dergelijke webshops heb je voor circa 10 euro al een goede usb-adapterkab­el – als je bij de aanschaf even op een paar dingen let. Vermijd lange kabels: zowel voor een snelle dataoverdr­acht als voor opladen moeten ze eigenlijk niet langer zijn dan een meter. Bij de specificat­ies moet de 56kΩ-weerstand genoemd worden. Een fraaie mantel is geen garantie voor kwaliteit. Als klanten bij recensies klagen over de stijfheid van de kabel, moet je dat zien als een pluspunt. Vooral de USB-A-stekker moet van goede kwaliteit zijn, die is bij het opladen met hogere stroomster­ktes het knelpunt.

Literatuur

[1] Florian Müssig, Alles kan, niets moet, Technische

achtergron­den van USB-C, c't 5/2017, p.105

 ??  ??
 ??  ?? De kleuren in de usb-poorten verraden vaak (maar niet altijd) waar de poort voor dient. Zwart geeft meestal USB 2.0 aan, blauwe poorten bieden met USB 3.1 Gen 1 tot 5 Gbit/s en lichtblauw­e poorten halen 10 Gbit/s bruto (USB 3.1 Gen 2).
De kleuren in de usb-poorten verraden vaak (maar niet altijd) waar de poort voor dient. Zwart geeft meestal USB 2.0 aan, blauwe poorten bieden met USB 3.1 Gen 1 tot 5 Gbit/s en lichtblauw­e poorten halen 10 Gbit/s bruto (USB 3.1 Gen 2).

Newspapers in Dutch

Newspapers from Netherlands