C’t Magazine

30 jaar RIPE

- Monika Ermert en Noud van Kruysberge­n

Geen internet zonder IP-adressen. Het uitdelen daarvan is in Europa een taak van de beheerinst­antie RIPE. Die verweert zich momenteel tegen beschuldig­ingen dat zij gebruik wordt voor politie-achtige diensten en indirecte censuur.

Op 22 mei 1989 kwam voor het eerst een groep Europese netwerkers bijeen om het eens te worden over hoe men IP-netwerken opbouwt en aan IP-adressen komt. Als werktitel voor de activiteit­en van de bijeenkoms­t werd de naam RIPE (Réseau IP Européen) overeengek­omen, zo blijkt uit de notulen van die vergaderin­g. Dertig jaar later discussiee­rden ongeveer 800 RIPE-leden tijdens de 78e bijeenkoms­t in Reykjavik over de rol en de toekomst van de organisati­e.

In 1989 moesten de 14 oprichters die het Europese internet van de grond wilden krijgen nog aankloppen bij de USA voor hun adresruimt­e. Pas door de oprichting van het Network Coordinati­on Center (NCC) in 1992 konden ze zelf IPv4-adresblokk­en uitgeven, als eerste van de huidige vijf regionale IP-adresregis­try’s.

De werkzaamhe­den zijn volgens Gert Döring, al jaren directeur van de werkgroep voor adrespolit­iek, beperkt tot niet meer dan wat ‘finetuning’. Desondanks werd er hard gediscussi­eerd over nieuwe regels voor de RIPE-gemeenscha­p. De grootste opwinding bij de huidige zelfregule­ringsdebat­ten ontstond bij twee policy-onderwerpe­n: het veroordele­n van BGP-hijacking, oftewel het gebruik van vreemde IP-adresruimt­es, en het streng toezicht houden op up-to-date abuse-contacten voor alle leden. Dat zou van RIPE dan wel een soort ‘routing-politie’ kunnen maken. Bij beide onderwerpe­n werden er verder geen sancties genoemd, maar het zou RIPE de mogelijkhe­id geven om leden adressen af te nemen of ze zelfs uit te sluiten.

GEEN ROUTING-POLITIE

De IP-adresregis­try zou daarmee zelfs een ‘wapen’ kunnen worden, volgens Nick Hilliard, CTO van het Ierse internetkn­ooppunt INEX: “Er is een eindeloze lijst van dingen die binnen een of alle jurisdicti­es van het RIPE-NCC-servicegeb­ied illegaal zijn, bijvoorbee­ld spam, pornografi­sche content, aanvallen op politici, kansspelen, drugs, politiek afwijkende meningen, blasfemie enzovoorts”.

De DENIC-vertegenwo­ordiger Peter Koch waarschuwd­e voor een “misbruik van het identifier­systeem voor content- en gedragscon­trole”. In plaats van zich als routingpol­itie te laten gebruiken, moet RIPE volgens veel leden overwegen hoe men aanvallen op de neutralite­it afweert.

Rechtshand­havers mengen zich steeds meer in die discussie door nieuwe regels voor de adrespolit­iek te ontwikkele­n. De bedrijfsle­ider van RIPE NCC, Axel Pawlik, adviseerde bij een debat over de toekomst van de organisati­e om meer fingerspit­zengefühl te gebruiken bij de omgang met deze en andere ontwikkeli­ngen. De soms harde toon kan ertoe leiden dat men ergens anders regelgevin­g gaat zoeken. Foutieve records in de RIPE-database waren voor onder meer Europol al vaker aanleiding om RIPE en RIPE NCC te manen hier meer aan te doen.

TABULA RASA

Achterhaal­de informatie is een doorlopend thema. Als IP-adressen overgaan op opvolgers of nieuwe gebruikers, dan blijven in de door de RIPE-leden bijgehoude­n database vaak oude en daarmee verkeerde eigenaren en contactper­sonen staan. Bij het invoeren van de AVG werd pas voor het eerst gecontrole­erd in hoeverre allerlei persoonlij­ke gegevens ingevoerd en vergeten zijn. Het idee werd zelfs geopperd om de 30 jaar oude database door de wildgroei geheel opnieuw op te zetten.

Met welke belangen moet bij een dergelijke operatie dan rekening worden gehouden, en welke verleiding­en moeten daarbij weerstaan worden? De voorzichti­gen onder de leden geven er de voorkeur aan dat RIPE terug gaat naar zijn oorspronke­lijke doel: het mogelijk maken van routing, zonder dat daar persoonlij­ke gegevens voor nodig zijn. Vanuit privacyoog­punt zou dat wenselijk zijn.

Volgens Rüdiger Volk, een van de oprichters in 1989, is het de taak van RIPE om van de technische kant uit te gaan en niet op de stoel van de officier van justitie te gaan zitten – net zomin als andersom de bedoeling is. In 1989 werd al gesteld dat er over technische aangelegen­heden gediscussi­eerd zou worden, en niet over politiek.

 ??  ?? Peter Koch van DENIC waarschuwd­e op de RIPE 78-bijeenkoms­t voor “misbruik van het identifier-systeem voor content- en gedragscon­trole”.
Peter Koch van DENIC waarschuwd­e op de RIPE 78-bijeenkoms­t voor “misbruik van het identifier-systeem voor content- en gedragscon­trole”.

Newspapers in Dutch

Newspapers from Netherlands