C’t Magazine

Tips voor de leukste mobiele games

- Julius Beineke en Alieke van Sommeren

Bij mobiele games hoor je vaak dat ze saai zijn, snel in elkaar geflanst worden en bol staan van de reclame en microtrans­acties. En voor een groot aantal games is dat (helaas) het geval, maar er zijn zeker genoeg positieve uitzonderi­ngen. We steken zelf (te) veel tijd in games, en willen je een aantal leuke mobiele games aanraden voor onderweg of op vakantie.

Mobiele games som worden gezien als een tweederang­s soort spellen. Maar veel makers en bedenkers worden er behoorlijk rijk van, merendeels door in-app-aankopen en reclame. De mobiele game-markt doet nog steeds goede zaken. Naast de krakers als Candy Crush en Clash of Clans zijn er ontzettend veel mooie, goed in elkaar gezette games te vinden. En dat voor een eerlijke prijs en zonder hinderlijk­e reclame en microtrans­acties.

Op de volgende pagina’s stellen we 12 van onze favoriete mobiele games aan je voor. Op Virtual Virtual Reality na draait alles zowel op Android als iOS. Van een aantal games moet je zeker wel eens gehoord hebben, zoals PUBG Mobile en Pokémon Go. Enkele games waren ook al dikke hits op de pc en zijn succesvol omgezet in een mobiele versie.

In-app-aankopen en microtrans­acties zijn voor veel gamers een grote no-go. Veel gratis (freemium) games vallen je vrijwel continu lastig met irritante pop-ups of een game die nauwelijks nog speelbaar is zonder dat je je portemonne­e (flink) trekt.

Bij de instelling­en van je iOS- of Androidsma­rtphone (of tablet) is het aan te raden het kopen van apps en alles wat daaraan gekoppeld zit in elk geval af te schermen met een wachtwoord. Dit om te voorkomen dat bij gamende kinderen de rekening onverwacht hard oploopt of dat je zelf te snel per abuis doortikt en opeens wat euro's armer bent.

Omdat die vaak sneaky in-app-aankopen veel gamers afschrikke­n, kiezen veel game-ontwikkela­ars weer voor het ouderwetse model waarbij je alleen een eenmalig bedrag betaalt om te kunnen spelen. Het grootste deel van de games die wij voorstelle­n vraagt om een (bescheiden) bedrag om zonder belemmerin­gen en ergernisse­n te spelen. Als je ziet hoeveel uren je er zoet mee kunt zijn, is die paar euro zeker wel de moeite waard. Er zijn games in onze lijst die uitzonderi­ngen zijn op de 'vaste prijs', namelijk Pokémon Go en PUBG Mobile. Deze games vragen tot aan 200 euro (!) voor allerlei items, cosmetisch­e upgrades en ingame tokens of valuta.

Maar echt nodig om het spel te spelen zijn ze niet. Want ook zonder alle poespas valt er lekker te gamen. Bij Minecraft koop je voor echt geld content zoals speelwerel­den, items of speelmodi die de investerin­g meestal wel waard zijn.

RECHTEN EN TOEGANG

Net als elke andere app hebben games verschille­nde rechten nodig om goed te werken. Soms is het wat lastig na te gaan waar al die rechten voor nodig zijn. Achteraf zijn de rechten weer in te trekken, maar dan heb je kans dat er iets niet goed meer werkt.

De meeste rechten zijn als je logisch nadenkt niet zo vreemd, zoals PUBG dat toegang wil tot je microfoon om ingame met medespeler­s te communicer­en. Augmented-reality-games zoals Pokémon Go willen toegang tot gps en de camera om jouw positie in de spelwereld en de echte wereld te vergelijke­n en ARelemente­n over het camerabeel­d te leggen. We snappen alleen niet waarom Minecraft je contacten wil bekijken.

BEDIENING EN EXTERNE CONTROLLER­S

De mobiele games zijn gericht op het bedienen via touch-input. Een aantal racegames gebruiken de bewegingss­ensors zodat je je telefoon als een stuur kunt bewegen.

Veel games hebben de optie om in plaats van de toch wel priegelige touchbedie­ning een draadloze gamepad te gebruiken of andere controller­s. Dit zorgt meestal voor een stuk meer spelplezie­r en je vingers dekken niet zo irritant een deel van het scherm af. En nog een bijkomend voordeel: je voorkomt vetvlekken op je scherm.

Vooral bij de game Riptide GT: Renegade is een controller zeer handig. De standaard bediening via de sensors van je smartphone is erg wennen, met een gamepad speelt het een stuk soepeler. Dat geldt ook voor Minecraft en de survivalga­me Don’t Starve. Daarin zitten namelijk kleine bedienings­knoppen en vervelende touchbedie­ning.

Alhoewel je bij shooters zoals PUBG Mobile voordeel hebt van dodelijke precisie, ondersteun­t de game alleen accessoire­s die direct met de touchbedie­ning samenwerke­n. Er zijn controller­fabrikante­n die via emulators en extra software nog wat extra’s bieden.

CONCLUSIE

Mobiele games zijn echt lang niet allemaal matte, saaie en dure bezigheids­therapie, dat is wel duidelijk. Als je een beetje goed rondkijkt en onze gametips bekijkt, zul je zien dat je uren zoet kunt zijn en daarbij niet financieel leeg hoeft te bloeden. Als je niet zo happig bent op touchbedie­ning, lees dan het artikel vanaf pagina 94. We bespreken daar producten die bij gamen op een smartphone of tablet meer ergonomie en comfort bieden en het gamen zelfs een stuk makkelijke­r kunnen maken. In het volgende artikel bespreken we smartphone­s die door hun krachtige hardware en accessoire­s zeer geschikt zijn voor een potje gamen onderweg.

 ??  ??

Newspapers in Dutch

Newspapers from Netherlands