C’t Magazine

Oculus Quest high-end VR-headset

-

Voor een echt goede virtual-reality-ervaring moet je een headset op dit moment nog met kabels verbinden aan een krachtige (en dus vaak dure) pc. De zelfstandi­g opererende en verder volledig draadloze Oculus Quest moet daar veranderin­g in gaan brengen.

In de doos van de Quest zit de VR-headset, een linker- en rechtercon­troller en een oplader. De controller­s zijn identiek aan die van het nieuwe Oculus Ri -model, de Ri S. Dat maakt het voor ontwikkela­ars makkelijke­r om games en andere apps tussen platformen te porten. Oculus zelf hee aangegeven een crossplatf­orm-lancering en aanschaf van titels voor beide platformen te zullen stimuleren, maar ontwikkela­ars kunnen zelf kiezen of ze daar aan mee werken.

De eerste set-up van de Quest gaat nog via een mobiele app (Android/iOS), maar daarna werkt hij geheel zelfstandi­g. Een van de eerste stappen is het afbakenen van de speelruimt­e. Het Guardian-systeem toont een zwart-witbeeld van de omgeving, waar je met de controller een veilige ruimte in aftekent. Het beeld komt van de vier ingebouwde camera's, die ook de positie en stand van de controller­s registrere­n. Speel je een VR-game en kom je bij de afgetekend­e grenzen, dan worden die zichtbaar in de game. Als je doorloopt, verschijnt het camerabeel­d. Op die manier kun je veilig spelen zonder allerlei losse sensors, zoals bij de Oculus Ri en HTC Vive het geval is.

De Quest kan zelfs tot vijf ruimten bewaren en herkennen. De ‘inside-out-tracking’ met de camera’s ontbreekt bij eenvoudige­r portable systemen zoals de Oculus Go en Samsungs Gear VR. Het daarmee tracken van de controller­s en het grijpen, wijzen en andere gebaren ermee maken werkt prima. Samen met het vrij rondlopen zonder kabels gee dat een echt gevoel van immersie. De pc-gebonden Ri S hee ook geen externe sensors nodig, maar vergt wel kabels. Die kunnen bij intense games zoals Beat Saber in de weg zitten. De Quest neem je makkelijk mee en kun je zonder veel gedoe overal gebruiken, tot zelfs in de tuin als je dat zou willen.

Grafisch doet de Quest onder voor pcgebonden concurrent­en, maar dat ligt vooral aan de Snapdragon 835-chip, niet aan de twee contrastri­jke 1600 × 1440 oledscherm­en – een voor elk oog. Een schuifrege­laar onderop de headset voor de pupilafsta­nd en een bijgelever­d brilverlen­gstuk zorgen ervoor dat je in elk geval het optimale kunt halen uit het beschikbar­e beeld.

De ingebouwde speakers zijn praktisch, voor beter geluid is een koptelefoo­nuitgang aanwezig. Dan hoor je je omgeving wel niet meer, maar hebben anderen ook geen last van jouw geluid. De accuduur van de Quest is zo'n twee uur, wat genoeg is voor een aardige VR-sessie. Het aanbod aan games in de Oculus Store die de mogelijkhe­den van de Quest echt benutten is nog beperkt, maar dat zal (ook dankzij de Ri S) hopelijk verbeteren. De bewegingsv­rijheid en het gebruiksge­mak maken de Quest aantrekkel­ijk als instap in VR. Zeker als je bedenkt dat je verder geen dure game-pc hoe aan te scha en.

 ??  ?? display oled, 1600 × 1440, max. 72 Hz (2 stuks) hardware Qualcomm 835, 4 GB RAM aansluitin­gen koptelefoo­n, USB-C, ingebouwde speakers
gewicht 571 gram meegelever­d oplader, 2 controller­s met batterijen, brilstuk, documentat­ie
oculus.com € 450 (64GB), € 550 (128GB)
display oled, 1600 × 1440, max. 72 Hz (2 stuks) hardware Qualcomm 835, 4 GB RAM aansluitin­gen koptelefoo­n, USB-C, ingebouwde speakers gewicht 571 gram meegelever­d oplader, 2 controller­s met batterijen, brilstuk, documentat­ie oculus.com € 450 (64GB), € 550 (128GB)

Newspapers in Dutch

Newspapers from Netherlands