C’t Magazine

Mercku Hive mesh-wifi

-

Het Mercku-meshsystee­m hee een originele invalshoek: het M2 Hive-netwerk is gebaseerd op een bijenzwerm met een bijenkonin­gin (Queen) en een aantal werkbijen (Bees). Dat bijenvolk moeten met zijn allen dan je hele huis van wifi kunnen voorzien.

Het installere­n van het Queen-basisstati­on is erg simpel: sluit het met een kabel aan op je router en sluit de voeding aan. Maak met een mobiel apparaat verbinding met het Mercku-wifinetwer­k en vul bij de Mercku-app een wifinaam en wachtwoord in en klaar. Er wordt automatisc­h een gecombinee­rd 2,4/5GHz-wifinetwer­k opgezet, waarbij vanzelf de sterkste band wordt gekozen.

De Queen hee mogelijkhe­den om als complete router te fungeren, waaronder port-forwarding en een (PPTP/L2TP-)VPN, maar in de praktijk zul je hem bij de ‘Advanced settings’ waarschijn­lijk meteen in ‘Bridge mode’ zetten. Je verliest dan echter ook de mogelijkhe­id een gastenwifi te activeren.

Door de functie ‘Smart Connect’ is er maar één wifi-SSID en wordt automatisc­h de beste wifiband gekozen. Dat werkte vrij goed, het overschake­len ging vanzelf en zonder haperingen. Als je die functie uitzet, wordt de oorspronke­lijk opgegeven SSID voor de 2,4GHz-band gebruikt en krijgt die SSID de toevoeging ‘-5G’ voor de 5GHz-band.

Het installere­n van de M2 Bee-nodes gaat overeenkom­stig simpel: stop de Bee in een stopcontac­t, druk op de resetknop en klik in de app of bij de webinterfa­ce van mywifi. mercku.tech op ‘Add a node’. De Bee wordt vanzelf gevonden en ingesteld. Het positioner­en van een Bee is wel van belang. De enkele antenne moet dat immers wel aankunnen. En er moet natuurlijk net een stopcontac­t in de buurt zijn – dat je dan ook niet meer kunt gebruiken. Even experiment­eren loont dus. Met de functie ‘Increase Mesh coverage’ kun je het 2,4GH-bereik wat vergroten, maar dat gaat dan ten koste van wat snelheid.

Hoe eenvoudig het systeem ook te installere­n is, het staat of valt natuurlijk met de resultaten in de praktijk. Daaruit blijkt waar de sterke en zwakke punten van het Hivesystee­m zitten: dichtbij het basisstati­on gaat het lezen van een 200 MB groot bestand met een snelheid van 140/412 Mbit/s (2,4-/5GHz). Op een grotere afstand door een paar muren zakt dat tot 67/48 Mbit/s. Zet je daar dan een hulp-Bee tussen, dan stijgt die snelheid weer naar 125/89 Mbit/s. Als je dat dan vergelijkt met een Linksys Velop-mesh met respectiev­elijke waarden van 94/376 Mbit/s dichtbij, 53/79 Mbit/s veraf en 79/318 Mbit/s met een mesh-Velop, dan blijkt dat het Mercku-systeem eigenlijk het best scoort op het 2,4GHz-gebied.

De prijs voor een bijenzwerm kan wel een struikelbl­ok zijn: een Queen kost alleen 129 euro en een Bee 69 euro. Een Hive-set met een basisstati­on en vier nodes komt op 329 euro. Een driepak Linksys Velop kost dan wel alsnog 30 euro meer, maar levert met minder componente­n meer dekking en een hogere 5GHz-snelheid.

 ??  ?? wifi 2,4 GHz: 300 Mbit/s (802.11a/b/g/n), 5 GHz: 867 Mbit/s (802.11a/n/ac) WAN / LAN Gigabit / Gigabit
afmetingen Queen: 10 × 10 × 12,5 cm
Bee: 6 × 6 × 6,5 cm
www.mercku.nl € 129 (Queen), € 69 (Bee)
wifi 2,4 GHz: 300 Mbit/s (802.11a/b/g/n), 5 GHz: 867 Mbit/s (802.11a/n/ac) WAN / LAN Gigabit / Gigabit afmetingen Queen: 10 × 10 × 12,5 cm Bee: 6 × 6 × 6,5 cm www.mercku.nl € 129 (Queen), € 69 (Bee)

Newspapers in Dutch

Newspapers from Netherlands