C’t Magazine

Asus Chromebook C434

- Marco den Teuling

Tussen de goedkope Chromebook­s van minder dan 300 euro en Googles Pixelbook van 1000 euro zit een behoorlijk gat. Asus’ nieuwe Chromebook probeert die ruimte te vullen met verschille­nde uitvoering­en.

De Chromebook Flip C434 maakt een goede eerste indruk als je hem uit de doos haalt: de slanke, glimmend metalen behuizing gee een premium indruk en het apparaat voelt solide aan. Het gewicht van bijna anderhalve kilo (1,45 kg) draagt daar aan bij. Dat is voor een 14”-notebook niet erg veel, maar de metalen body is zwaarder dan een goedkopere plastic behuizing.

De Flip C434 is verkrijgba­ar in verschille­nde uitvoering­en, die verschille­n qua processor en hoeveelhei­d geheugen en opslagcapa­citeit. We hebben de uitvoering met een Intel Core m3-8100Y dualcore-processor, 8GB-werkgeheug­en en 64GB-flashopsla­g getest. Die kost 595 euro.

Er zijn ook snellere uitvoering­en met een Core i5-8200Y (650 euro) of Core i7-8500Y (700 euro). Dat zijn allemaal dualcore-processors met HyperThrea­ding en TurboBoost. Ze verschille­n alleen wat betre kloksnelhe­den bij normaal gebruik en TurboBoost.

De Flip is compact en lekker dun, met afmetingen van 32,1 bij 20,2 centimeter en 1,75 cm op het dikste punt. De aansluitin­gen bevinden zich allemaal aan de zijkanten.

Rechts vind je een USB 3.1 type-C poort en een microSD-kaartlezer, links een tweede USB type-C poort en een type-A poort, plus volumeknop, aan-uitknop en audiopoort. Je kunt beide Type-C poorten gebruiken om de laptop op te laden met de bijgelever­de adapter en voor externe schermen of andere randappara­tuur. Als je de Flip openklapt, vallen de 5 mm dunne schermrand­en aan weerszijde­n op. Die zorgen voor een moderne uitstralin­g. Ze zorgen er ook voor dat er binnen de compacte afmetingen toch een 14”-scherm past. Het full-hd-display is kleurrijk en helder, maar spiegelt wel.

Overigens schaalt Chrome OS de resolutie standaard naar 1536 × 864 om de elementen van de interface niet te klein te laten worden. Dat hee geen invloed op de getoonde (full-hd) afbeelding­en en video's en is vergelijkb­aar met een 125% schaalfact­or in Windows.

Het touchscree­n reageert beter dan bij de goedkopere Chromebook­s, wat fijn is bij Android-apps en bij het afspelen van media.

Daardoor is ook het gebruik van het notebook in tent- of tabletmodu­s, met het scherm bijna of helemaal naar achteren geklapt, een stuk prettiger. Erg handig in die stand is ook de knop aan de zijkant om het volume snel aan te passen.

Als je het scherm verder openklapt dan loodrecht omhoog, tilt het scharnier het toetsenbor­d iets omhoog. Die ‘ErgoLi ’ is afgekeken van Asus’ ZenBooks, maar de ophoging is bij de Flip zo miniem dat het weinig uitmaakt voor het typen op het verder prettig en stil tikkende toetsenbor­d. Wel klinkt het geluid van de onderop geplaatste stereo speakers daardoor beter. Zeldzaam voor Chromebook­s is de toetsenbor­dverlichti­ng. Die gaat vanzelf aan bij gebruik en is zo subtiel dat hij alleen opvalt in een erg donkere ruimte. Het gladde touchpad is redelijk groot en reageert goed.

De Core m3-processor is nog een reden dat de Flip stukken beter presteert dan de goedkopere Chromebook­s. Die hebben vaak een Celeron-processor of nog tragere processor aan boord. De 8 GB aan werkgeheug­en draagt bij aan de goede prestaties en zorgt ervoor dat ook Linux-programma's zoals Gimp goed te gebruiken zijn.

Met 64 GB opslagruim­te kun je de nodige Android-apps en Linux-programma's kwijt, zodat je ook zonder continu actieve internetve­rbinding veel mogelijkhe­den hebt. Daarnaast heb je nog de o line en cloudfunct­ionaliteit van Chrome OS.

Beschik je over een Microso O ice 365-account, dan kun je met het scherm en toetsenbor­d van de Flip prima werken met de bijbehoren­de Android-apps.

De passief gekoelde Core m3 zorgt dat je lekker stil aan de slag kunt en ook lang door kunt gaan met werken. Asus gee een accuduur op van 10 uur en dat was in de praktijk ook goed haalbaar.

De prijs ligt wel stukken hoger dan die van een budget-Chromebook, maar zolang je geen Windows-toepassing­en nodig hebt is de Flip een volwaardig en lekker compact en licht notebook.

 ??  ?? processor Intel Core m3-8100Y
geheugen 8 GB
opslag 64 GB flashopsla­g
display 14 inch full hd
aansluitin­gen 2 × USB 3.1 type-C, 1 × type-A, 1 × microSD, 1 × audio gewicht 1,45 kilo
asus.nl € 600
processor Intel Core m3-8100Y geheugen 8 GB opslag 64 GB flashopsla­g display 14 inch full hd aansluitin­gen 2 × USB 3.1 type-C, 1 × type-A, 1 × microSD, 1 × audio gewicht 1,45 kilo asus.nl € 600

Newspapers in Dutch

Newspapers from Netherlands