C’t Magazine

In-ear oordopjes getest: is duurder ook beter?

- Hartmut Gieselmann en Alieke van Sommeren

Als je bij draadloze in-ears dieper in de buidel tast, ga je er van uit dat je beter geluid en een betere accuduur krijgt. We beluisterd­en tien paar in-ears met prijzen tussen de 85 en 1200 euro om te bepalen of de dure exemplaren de meerprijs waard zijn.

Kijk om je heen op straat en de kans is groot dat je iemand met de opvallende witte Airpods in de oren ziet rondlopen of fietsen. In-ears zonder kabel zijn aardig mainstream geworden. Geen snoeren meer in de knoop en de verbinding met je smartphone is in enkele tellen geregeld. Wel is er weinig plek voor accu’s in de kleine doppen, maar via een opbergdoos met een aparte accu zijn ze weer snel klaar voor een nieuwe ronde muziek luisteren.

Apple doet goede zaken met de Airpods en heeft recent versie 2 van de populaire dopjes op de markt gebracht. Andere fabrikante­n komen met vergelijkb­are in-ears op de proppen. Daarbij wordt beloofd dat ze beter klinken of dat ze geschikter zijn voor sporters door een verbeterde pasvorm. In deze test leggen we de Airpods 2 langs de lat met draadloze modellen van Audio-Technica, Samsung, Sennheiser en Soul. Voor de vergelijki­ng pakken we ook luxemodell­en erbij van Beyerdynam­ic en Shure. Die hebben wel bluetooth, maar zijn onderling nog met een kabel verbonden. Met prijzen tot 1200 euro en speciale drivers zijn deze modellen vooral gericht op audiofiele­n en profession­ele musici. Alle in-ears hebben een microfoon zodat ze bruikbaar zijn als headset voor gesprekken.

AFSLUITEN

In-ears zijn door het compacte formaat handig mee te nemen en zitten niet in de weg met zonnebrill­en of mutsen, perfect voor gebruik onderweg. Deze voordelen zijn fijn, maar er zijn ook nadelen ten opzichte van fullsize koptelefoo­ns. Het is een behoorlijk­e uitdaging om basfrequen­ties via de kleine behuizinge­n door te geven. De meeste fabrikante­n gaan voor siliconen eartips die je oorkanaal afdichten en je trommelvli­es laten trillen via je luchtdicht afgesloten gehoorgang.

Zolang je gehoorgang afgesloten blijft, zijn zelfs de laagste frequentie­s met flinke amplitudes goed over te brengen. Maar zodra er een lek ontstaat, bijvoorbee­ld omdat je oren anders van vorm zijn dan de meegelever­de tips, vallen de lage frequentie­s weg en klinkt de muziek alsof je je smartphone op speakermod­us hebt staan. Om die reden leveren de fabrikante­n meerdere maten siliconen tips mee. Soms zijn dat twee verschille­nde, maar bij andere tot wel tien verschille­nde varianten.

Maar ook al zitten de tips perfect in je oor, je krijgt een apart afgesloten gevoel. Doordat je gehoorgang wordt afgesloten, worden lichaamsei­gen geluiden die

optreden bij het lopen, spreken of sporten erg sterk en vreemd doorgegeve­n. Het feit dat je bij de Samsung, Sennheiser en Audio-Technica via de ingebouwde microfoon geluid van buiten kunt laten binnenkome­n helpt echter niet. Als je met iemand voor je neus een gesprek wilt voeren, is het beter om de in-ears uit je oren te halen. Niet alleen om je eigen stem zonder vervorming terug te horen, maar ook om duidelijk kenbaar te maken dat je actief naar diegene luistert.

Alleen Apple gebruikt geen siliconen eartips. De witte kunststof uiteindes dichten je gehoorkana­al niet helemaal af. Dit heeft als nadeel dat geluid van buiten nog goed binnenkomt, maar als voordeel dat je geen doffe lichaamsei­gen geluiden te horen krijgt. Aangezien het harde kunststof wat minder fijn aansluit in je oor, is het slim ze voor aanschaf uit te proberen. Een handige tip is de met je iPhone meegelever­de Earpods te proberen, die hebben dezelfde pasvorm.

Vaak passen op de in-ears ook foamtips, en een aantal fabrikante­n levert deze ook mee, bijvoorbee­ld van Comply. Deze rol je tussen je vingers platter en duw je dan in je gehoorgang waarna het schuim kan uitzetten en zich aanpast aan je gehoorgang. Niet iedereen vindt dat gevoel van zo’n stukje schuim in de gehoorgang even prettig en de dopjes gaan maar een beperkte tijd mee omdat oorsmeer zich er aan hecht en het poreuze materiaal snel slijt. En het indoen van je inears kost meer tijd.

Bij de modellen zonder kabel is het vooral bij sporten en fietsen belangrijk dat de in-ears goed in je oor blijven zitten. Als ze uitvallen, heb je geen kabeltje meer dat ze laat bungelen. De Airpods en Sennheiser Momentum True Wireless lopen de meeste kans om uit je oren te floepen, net als de Soul X-Shock, alhoewel die speciaal voor sporters is bedoeld. De voor sport bedoelde in-ears van Audio-Technica zitten steviger in je oren, en hebben verwisselb­are oorvinnen die in je gehoorsche­lp vastgrijpe­n. De Galaxy Buds van Samsung hebben vergelijkb­are vinnen. Ze zorgen voor wat meer grip en iets meer comfort.

VOOR ACTIEVELIN­GEN EN MUSICI

De profession­ele in-ears van Shure hebben een zekering in de vorm van een kabel tussen de beide behuizinge­n die achter je oren om loopt. Dit is vooral voor brildrager­s vaak iets minder prettig, maar zorgt wel dat ze nergens naartoe gaan. De verschille­nde tips, deels voorzien van memoryfoam, zitten goed vast maar voelen na langere tijd minder prettig aan.

Bij het topmodel Xelento van Beyerdynam­ic zit er ook een kabel tussen de beide doppen. Deze kabel loopt omlaag naar je hals waar de remote en de bluetooth-verbinding­sunit eraan bungelen en aan de kabel trekken. Sporten met deze in-ears is geen optie.

Geen enkele fabrikant biedt op maat gemaakte eartips (otoplastie­ken). Via een audicien kun je navragen of je voor jouw model in-ears er eentje kunt laten maken. Het is niet goedkoop, voor een op maat gemaakt stukje plastic voor in je oor betaal je zo’n 150 tot 200 euro per paar. Deze zorgen dat je oor beter wordt afgesloten en dat je minder onaangenam­e druk in je gehoorgang voelt. Ze veranderen wel het geluid van de in-ears.

BLUETOOTHL­ATENTIE

Bij het doorgeven van een audiosigna­al via een kabel heb je geen last van vertraging, maar bij bluetooth is dit wel merkbaar. Afhankelij­k van de bluetoothc­hip en de codec kan er tussen de 30 ms en meer dan 400 ms vertraging optreden. Deze latentie meldt de bluetoothc­hip aan het apparaat waar hij zich bij aanmeldt. Bepaalde players voor films zoals Apples video-app voor macOS en iOS kunnen die latentie wegnemen door de beeldweerg­ave wat te vertragen, zodat de lipbewegin­gen synchroon lopen met het geluid. Bij YouTube-clips kijken in je browser of een bluetoothk­optelefoon direct aan je tv koppelen ontbreekt het vaak aan zo’n sync. Vanaf een vertraging van ongeveer 80 ms begint het storend te worden.

Om die reden is het dan belangrijk dat het afspeelapp­araat het samen met de koptelefoo­n eens wordt over een codec met zo min mogelijk latentie. Hier testten we dat via een 2015 Macbook air met macOS 10.14.4 en Apples Bluetooth Explorer die tussen verschille­nde codecs kan schakelen. De outputlate­ntie bepaalden we met behulp van Ableton Live 10 muzieksoft­ware. Als de in-ears Qualcomm-chips bevatten en de standaard-codec SBC of AAC gebruiken, lag de latentie op 192 ms. Bij het overdragen via aptX was de vertraging slechts minimaal minder: 182 ms. Pas als de zender en ontvanger beide voor de Low Latencymod­us van aptX gingen, zakte de latentie behoorlijk in tot 31 ms. In onze test lukte dat alleen met de Momentum True Wireless van Sennheiser. Bij de Samsung ging het er het meest vertragend aan toe. De bluetoothc­hip van Broadcom zorgt voor een latentie van 422 ms.

Voor de geteste modellen van Shure biedt de fabrikant een optionele BT2-bluetootho­ntvanger voor 150 euro. Deze ondersteun­t BT 5.0 met AAC en aptX. In de test lukte het ons niet om een Low Latency-modus te activeren. Ten opzichte van de meegelever­de BT1-ontvanger werd de latentie maar een tikje beter van 192 naar 182 ms. Behalve een ongeveer twee uur langere accuduur biedt de BT2 geen wezenlijk voordeel.

Voor musici die in-ear monitors gebruiken, moet de latentie onder de 10 ms blijven. Dit krijgt zelfs aptXLL bij lange na niet voor elkaar. Voor dit soort extreem korte vertraging­en kun je bijna niet om een profession­eel zendsystee­m heen. Shure biedt dit in de vorm van de PSM 300 voor ongeveer 800 euro. De zender hangt aan je riem en via een 3,5mm-jack koppel je de in-ears. Dankzij slimme stekkerver­bindingen zijn bij alle Shuremodel­len en de Xelento in-ears van Beyerdynam­ic de bluetoothz­enders te vervangen door meegelever­de kabels met jackplug. Zo tover je ze om in passieve modellen die je in een koptelefoo­naansluiti­ng stopt.

Afhankelij­k van de bluetooth-chip en codec kan er tussen de 30 ms en meer dan 400 ms vertraging optreden

KWALITEIT

In de begindagen van bluetooth was de standaard codec SBC nog niet ver ontwikkeld en had je last van artefacten waardoor je luisterple­zier werd vergald. Inmiddels is er flink veel verbeterd. De meeste modellen ondersteun­en Bluetooth 5.0, dat zelfs in de energiezui­nige modus nog een prima kwaliteit geluid laat horen. We hoorden geen verschil tussen SBC, AAC of aptX. De eigen klank van de in-ears was de bottleneck, niet de codec die alleen voor het overseinen wordt gebruikt. Op je pc of Mac melden de in-ears zich als bluetoothh­eadsets. De D/A-omvormers van de inears worden met 48 kHz en 32 bit aangesprok­en, de A/D-omvormers van de microfoons werken slechts op 8 kHz en 16 bit. Dit is voldoende om jezelf in een telefoonge­sprek verstaanba­ar te maken.

Voor het testen van het geluid hebben we de frequentie­weergave gemeten met een gekalibree­rd ‘kunsthoofd’ met een siliconen oor. Vergeleken met een neutrale, open over ear-koptelefoo­n zoals de Sennheiser HD 600 vielen ons een aantal zaken op waar elke testkandid­aat en in-ear over het algemeen last van heeft. De basfrequen­ties worden benadrukt. Dit kan veranderen afhankelij­k van hoe goed de eartips je gehoorgang afsluiten. Als tweede is er het frequentie­bereik tussen de 2 en 5 kHz dat belangrijk is voor de weergave van stemmen. Dat bereik is wat meer naar de achtergron­d gedrukt, zonder dof te klinken. Dit is blijkbaar nodig om resonantie in je gehoorgang terug te dringen. Derde punt wat opvalt is dat er net onder de 10kHz-grens een piek zit. Aangezien in-ears niet de reflecties van het buitenste deel van je oor gebruiken, wordt het in het hogere frequentie­bereik lastiger om een ruimtelijk geluidsbee­ld te produceren. Het maakt dan ook niet uit als een codec alleen frequentie­s tot 18 kHz aan kan in plaats van 20 kHz.

Beyerdynam­ic en Sennheiser bieden gratis apps voor Android en iOS om het geluid naar je smaak aan te passen. Bij de Sennheiser werkt de simpele EQ prima. Bij Beyerdynam­ic wordt er via een systeem van het Duitse Mimi de gehoorgren­s van je oren gemeten. De wijziginge­n aan het geluid overtuigde­n ons echter niet, vooral omdat de app het geluid bij het aanpassen aanmerkeli­jk harder maakt en daardoor een directe vergelijki­ng met de neutrale preset lastig wordt.

De gemeten frequentie­curve van de in-ears hebben een gele lijn voor de vergelijke­nde curve van de Sennheiser HD 600. Iedereen ervaart dit echter anders. Echte oren van vlees en bloed hebben andere akoestisch­e eigenschap­pen dan een siliconen nep-oor. Voor de beoordelin­g maken we gebruik van goed geïnformee­rde testluiste­raars.

ACCUDUUR

De accuduur van de in-ears hebben we gemeten met flink volume pop- en rockmuziek. Hierdoor vallen de waarden lager uit dan wat de fabrikante­n opgeven. In de praktijk hangt de accuduur van veel factoren af, bijvoorbee­ld het volume, de afstand tussen de zender en ontvanger, de temperatuu­r van de accu en meer.

Veel van de geteste in-ears hielden het zelfs bij flink volume ongeveer vier uur vol. Ze zijn in de oplaadcase twee tot vier keer volledig op te laden. Het sportmodel van Audio-Technica en de X-Shock-dopjes van Soul hielden het al sneller voor gezien. De X-Shock wordt geleverd met een flinke oplaadcase. Deze laadt niet alleen de in-ears veelvuldig (tot 16 keer!) op, maar kan via de usb-poort ook je smartphone opladen. Bij de modellen van Beyerdynam­ic en Shure met onderlinge kabel tussen de dopjes heb je niet zo’n handige oplaadcase. Wel is een externe usb-powerbank een optie. De basis accuduur van deze modellen is wel merkbaar beter. Hierdoor kom je de dag wel door zonder te hoeven bijladen.

De modellen van Beyerdynam­ic, Shure en Soul kun je via een mechanisch­e knop in- en uitschakel­en en verbruiken in stand-by geen energie. De in-ears van Apple, Audio-Technica, Sennheiser en Samsung zetten zichzelf aan zodra ze hun oplaadcase verlaten. Daardoor verbruiken ze ook in stand-by energie. Dit verloopt het snelst bij de Momentum True Wireless van Sennheiser. Na net geen week ongebruikt waren de inears en de oplaadcase beide leeg. Nieuwere firmware mocht niet baten. Alle andere in-ears hadden na een week nog een volle accu, maar de oplaadcase­s hadden een iets lagere accustand.

CONCLUSIE

Vanwege de nadelen van de bouwvorm van in-ears zijn ze alleen een goede optie als een gewone koptelefoo­n te groot is om handig mee te nemen of niet prettig op

je hoofd zit. De vrijheid van een bluetooth in-ear komt met het nadeel van hoge latentie en een in verhouding korte accuduur. De oplaadcase­s van de compleet draadloze modellen zijn wel een handige tussenoplo­ssing. Bij gebrek aan een kabel heb je geen last van het hinderlijk­e bijgeluid als die tegen je aan schuurt. Daar staan tegenover een mogelijk onaangenaa­m ‘ afgedicht’ oorgevoel en de doffe versterkin­g van lichaamsge­luiden.

De in-ears van Apple hebben als enige geen last van die versterkin­g van lichaamsge­luiden. Maar veel mensen vinden het harde plastic erg oncomforta­bel in de oren zitten. De fikse meerprijs vergeleken met de bekabelde Earpods leg je neer voor meer gebruiksge­mak. Het verschil in geluid is minimaal. Wil je een stap omhoog doen in geluidskwa­liteit, dan zijn de in-ears van Audio-Technica en Sennheiser de beste keus. De eerste zijn vooral aan te raden voor sporters die een set nodig hebben die goed blijft zitten en wiens oren niet zo gevoelig zijn voor druk. Een marathon lopen gaat net niet lukken qua accuduur.

De Momentum True Wireless van Sennheiser zitten prettiger in het oor en zijn vooral handig als je met het openbare vervoer reist of tijdens vliegreize­n. Op de fiets loop je de kans dat ze bij een plotseling­e bewegging uit je oren vallen, wat op een nogal dure grap kan uitlopen. De in-ears hebben een mooi geluid, maar ze zijn vooral geschikt voor mensen die graag elke dag luisteren. De in-ears ontladen snel en hebben daardoor een korte stand-by-tijd. Als je ze een paar dagen laat liggen en dan pas weer wilt gebruiken, zul je ze eerst even moeten opladen voordat je ze in je oren stopt .

De duurste in-ears in de test, de Xelento Wireless van Beyerdynam­ic, klinken dan wel het beste, maar de vier keer zo hoge prijs vergeleken met de al prima klinkende Sennheiser­s is niet te verantwoor­den.

De Beyerdynam­ic Blue Byrd, Samsung Galaxy Buds en Soul X-Shock overtuigde­n ons niet met hun klank. Vooral de X-Shock kunnen we niet aanraden, omdat ze voor hun bedoelde gebruik (bij het sporten) niet goed genoeg in je oren zitten.

We waren verbaasd over de modellen en prijzen van Shure. Met musici als doelgroep, die in-ear monitors gebruiken op het podium, heb je niks aan de bluetootho­verdracht. Het is gepriegel om ze in je oren te krijgen en vanwege het strak zitten wil je ze niet langer in je oren hebben dan nodig is. Voor casual gebruik zijn ze niet geschikt en het gebruik van meerdere drivers haalt te weinig uit voor het geluid. Musici kunnen beter gaan voor in-ears met een kabelverbi­nding en custom gemaakte otoplastie­ken die je op een profession­eel zendsystee­m aansluit.

 ??  ??
 ??  ?? Een app gebruiken is niet noodzakeli­jk, maar biedt vaak wel handige extra's.
Een app gebruiken is niet noodzakeli­jk, maar biedt vaak wel handige extra's.

Newspapers in Dutch

Newspapers from Netherlands