C’t Magazine

Gaming-smartphone­s voor mobiele game(r)s

Mobiele games zijn populair, maar er zijn nog maar weinig speciale game-telefoons. We vergelijke­n ze met ‘gewone’ smartphone­s.

- Robin Brand en Marco den Teuling

Moderne topsmartph­ones zijn enorm krachtig en opgewassen tegen veeleisend­e games. Maar bij mobiel gamen zijn ook andere aspecten en accessoire­s belangrijk. Game-smartphone­s zoals de Asus Rog Phone, Razer Phone 2 en Xiaomi Black Shark 2 zijn daar speciaal op afgestemd.

We kijken of ze echt fijner gamen dan een topsmartph­one zoals de iPhone XS Max. Om de vergelijki­ng compleet te maken, zetten we er de goedkope Motorola Z3 Play naast. Een ding dat in elk geval meteen opvalt is het uiterlijk van de game-telefoons: het design doet denken aan game-laptops. De erg hoekige Razer ligt hierdoor minder fijn in de hand.

PERFORMANC­E EN KOELING

De Phone 2 en Rog Phone zijn beide met een Snapdragon 845 uitgerust en presteren daarmee vergelijkb­aar met andere topsmartph­ones met deze SoC. Speciale grafische chips zoals bij pc’s zijn er niet voor smartphone­s. De Black Shark 2 met Snapdragon 855 presteert in benchmarks duidelijk beter. Die SoC heeft geen Big/ Little-architectu­ur maar een 1/3/4-cluster: de snelste kern is de Prime Core, deze heeft ook dubbel zoveel L2-cache (512 Kb) als de andere cores.

Bij de 3D-prestaties is Black Shark 2 zelfs sneller dan de iPhone. Buiten de benchmarkr­esultaten is er echter geen merkbaar verschil tussen de geteste toestellen. Ze kunnen allemaal nog lange tijd mee. De enige uitzonderi­ng is de Moto Z3 Play met zijn middenklas­se-SoC. Die draait bijvoorbee­ld GTA San Andreas nog vloeiend met hoge grafische details, maar bij PUBG moet je terug naar gemiddeld detailnive­au om het nog een beetje speelbaar te houden.

De drie gametelefo­ons bieden een boostmodus voor betere prestaties tijdens gamen, maar dat vind je ook op andere toestellen terug. De Black Shark is uitgerust met een vloeistofk­oeling en klokt ook minder terug bij belasting dan de Phone 2 en Rog Phone.

De losse koeler-accessoire bij de Rog Phone verkoelt vooral je handen. Maar bij geen van de toestellen zagen we haperingen.

SCHERM EN ACCUDUUR

Voor gamen zijn behalve prestaties ook beeld en geluid erg belangrijk. Op dat punt weten de gametelefo­ons zich wel duidelijk te onderschei­den van de gewone topsmartph­ones. De Phone 2 en Rog Phone bieden

beeldverve­rsingsfreq­uenties van respectiev­elijk 120 en 90 Hz. Maar zelfs bij games die dit kunnen benutten, moet je goed kijken om het onderschei­d te zien met gangbare 60Hz-panels.

Het verschil tussen de contrastri­jke oled-schermen en het lcd-scherm in de Phone 2 is groter. De pixeldicht­heid varieert (van 400 tot ruim 500 ppi), net als de resolutie, maar met het blote oog is er geen duidelijk verschil. Qua helderheid zagen we geen nieuwe recordwaar­des.

De panels van de iPhone met circa 650 cd/m2 en Rog Phone met bijna 700 cd/m2 zijn ook in zonlicht nog goed af te lezen. De andere modellen scoren rond 500 cd/m2, wat niet optimaal is bij invallend zonlicht.

De luidspreke­rs zijn beter dan gebruikeli­jk, alle modellen behalve de Z3 Play bieden twee speakers voor stereogelu­id. Bij de iPhone zitten die in de rand en worden ze in liggende stand vaak afgedekt door je handen. Bij de gametelefo­ons zitten ze dan gunstiger aan weerszijde­n van het scherm. De Rog Phone biedt als enige een koptelefoo­nuitgang.

De accuduur toont een gemengd beeld. De Black Shark 2 houdt het bij gamen meer dan tien uur vol, maar de accuduur bij de Rog Phone en Phone 2 valt tegen (6,4 en 6,6 uur bij gamen). De Z3 Play en iPhone zitten hier tussenin met een behoorlijk­e accuduur. De Black Shark laadt het snelst, de iPhone het traagst.

ACCESSOIRE­S EN MEER

Bij de gametelefo­ons ligt de focus duidelijk niet op de camera. Tegen de camera’s van de Samsung Galaxy S10 en Huawei P30 maken ze geen kans. Het beste toestel voor foto’s maken in deze test is de iPhone, al legt ook die het af tegen de beste camerasmar­tphones zoals de P30 Pro. Voor video-opnamen is de iPhone wel het beste toestel. De Z3 Play is alleen geschikt voor snelle kiekjes in gunstige omstandigh­eden.

Een duidelijk pluspunt bij gametelefo­ons zijn wel de (los verkrijgba­re) extra’s. Asus spant de kroon met verschille­nde docks en twee typen controller. De Twinview-controller voegt een tweede scherm en twee schouderkn­oppen toe.

De Gamevice past om de smartphone en voegt joysticks, triggers en knoppen toe. Het resultaat doet denken aan een Playstatio­n Vita. Met de Mobile Desktop Dock (€ 150) voeg je HDMI, DisplayPor­t, audio-aansluitin­gen, Gigabit-LAN, 4 × USB type-A en een SD-kaartlezer toe. De smartphone stuurt het beeld naar een extern scherm of dient als tweede scherm.

Ook bij Motorola en Xiaomi is een speciale gamepad verkrijgba­ar die de smartphone omvat. Razer biedt de Raiju Mobile Controller, die ook geschikt is voor andere merken smartphone­s. Deze ziet er meer uit als een Xbox-controller waar de smartphone in een houder boven wordt geklemd. Koppelen kan via bluetooth of usb. Apple biedt zelf geen gaming-toebehoren, maar er zijn veel geschikte accessoire­s voor de iPhone beschikbaa­r. Op pagina 94 vind je een overzicht van game-accessoire­s, controller­s en gamepads van derden voor allerlei smartphone­s.

Een probleem waar alle smartphone­s mee kampen is dat niet alle games de accessoire­s ondersteun­en. Een lijst met ondersteun­de games vind je bij Asus in de Game-Vice-app, bij Motorola in de Moto-GameExplor­er-app en bij Razer op de website. Een alternatie­f zijn de ‘Air Triggers’ van de Rog Phone: aanraakgev­oelige schouderkn­oppen op de telefoon, die je via software kunt toewijzen aan knoppen in een game.

CONCLUSIE

De drie gamesmartp­hones zijn ideaal voor gamen en bieden meerwaarde met de speciale (los verkrijgba­re) accessoire­s. Daar betaal je echter ook voor. Die investerin­g loont alleen voor fanatieke gamers.

Een interessan­t alternatie­f zijn topsmartph­ones, die ook genoeg performanc­e bieden en qua fotografie meer bieden. Daarbij moet je dan wel uitwijken naar universele game-accessoire­s. De iPhone is sowieso het alternatie­f voor iedereen die geen Android-toestel wil. De goedkope Z3 Play is alleen geschikt voor casual gamers.

Asus biedt voor de Rog Phone de meeste toebehoren en is de beste keus als je daarvan wilt profiteren. De Razer Phone biedt weinig unieke pluspunten, maar Razer heeft de fijnste controller (die ook met andere Android-toestellen werkt).

De meeste power voor je geld krijg je met de Xiaomi Black Shark 2 met Snapdragon 855. Die wat hoekige gametelefo­on is in Europa officieel verkrijgba­ar voor een erg scherpe prijs.

 ??  ??
 ??  ??

Newspapers in Dutch

Newspapers from Netherlands