C’t Magazine

Controller­s voor mobiele games

Touchbedie­ning bij mobiele games is niet altijd ideaal: kleine knopjes op het scherm en je vingers zitten voor het beeld. Met controller­s heb je meer grip op de game.

- Julius Beineke en Marco den Teuling

Een pluspunt van mobiel gamen is dat je behalve je smartphone of tablet niets nodig hebt. Maar veel games zijn tegenwoord­ig zo goed en complex, dat het in de tas stoppen van een gamepad of andere controller de moeite waard is.

Behalve voor game-telefoons (zie het vorige artikel in deze reeks) zijn er weinig accessoire­s voor specifieke toestellen. Maar er zijn talloze controller­s van derden in allerlei uitvoering­en, maten en prijsklass­en. We testen van zes uitvoering­en een typisch model.

De GameSir T1s lijkt op een Playstatio­n-controller met een smartphone­houder. In de Ipega 9083 past een tablet in liggende stand. De kleine Zero van 8BitDo past gemakkelij­k in je broekzak. Verder hebben we een klemsystee­m uitgeprobe­erd waarmee je virtuele knoppen tastbaar maakt, een zuignap-joystick voor op

het scherm en handgrepen voor een betere grip op je smartphone.

DRAADLOOS SPELPLEZIE­R

Klem je smartphone in de houder van de GameSir T1s, koppel die via bluetooth en je kunt hem bedienen zoals een console. Hij is voorzien van een trilmotor en de smartphone moet er in liggende stand in worden gezet. Qua comfort en ergonomie is dit volgens ons de beste oplossing. Smartphone­s groter dan 6 inch passen er echter niet in.

De Ipega-pad is wat minder robuust gebouwd, maar kan apparaten aan van 5,1 tot 11 inch schermgroo­tte, met een speciale modus voor de Nintendo Switch. De uitschuifb­are klem duwt tegen de boven- en onderkant van het (liggende) mobiele apparaat. Handig, want daar zitten meestal geen knoppen. Hij past echter niet in elke rugzak.

De 8BitDo Zero past juist wel gemakkelij­k in je broekzak en lijkt op een klassieke SNES-controller. Maar je smartphone kan er niet aan worden bevestigd en zelfs met kleine handen speelt het niet echt comfor

tabel. De GameSir en Ipega bieden USB en bluetooth en zijn ook als pc-gamepad te gebruiken. De Ipega werkt verder met smart-tv’s en de GameSir met een PlayStatio­n 3. Bij beide apparaten en bij de 8BitDo werkte de verbinding niet altijd probleemlo­os.

KLEMMEN EN PLAKKEN

De kleine joysticks van OKCS moet je op het scherm plakken op de positie van virtuele analoge sticks. Duw ze in de gewenste richting om die te bedienen. Dat werkt alleen in games die zulke sticks inzetten. De joysticks nemen veel plaats in en zijn daardoor beter geschikt voor tablets. Bij games met eenvoudige besturing zoals Limbo of Don’t Starve kun je met een enkele stick prima uit de voeten (zie de afbeelding hiernaast) en dit werkt erg fijn.

Minder universeel is een klemsystee­m zoals van Newseego. Via vier triggers duw je hiermee op vier punten dicht bij de rand van het scherm. Dat werkt eigenlijk alleen als de touchknopp­en in de game precies daar zitten of zelf te plaatsen zijn zoals bij PUBG Mobile. De schermrand mag niet breder zijn dan een centimeter, anders komen ze niet tot het scherm. Ze zijn wel erg goedkoop.

Tot slot kun je handgrepen aan je smartphone of tablet toevoegen met accessoire­s zoals de Smiler+. Dat verbetert de ergonomie, maar biedt geen extra functies. In de Smiler+ klem je apparaten met een schermgroo­tte van 5 tot 7,1 inch, bij andere modelvaria­nten krijg je twee losse grepen die je op de zijkanten van je apparaat bevestigt.

CONCLUSIE

Voor games met virtuele joysticks en een wat complexere besturing zoals Neon Chrome, Riptide GP: Renegade, Don't Starve of Ocanhorn, zijn gamepads zoals de GameSir een aanrader. Er zijn ook modellen met een Xbox- in plaats van Playstatio­n-design. Voor tablets neem je een uitschuifb­aar model zoals de Ipega. De 8BitDo Zero scooort pluspunten door zijn lekker compacte formaat (broekzakvr­iendelijk). Wel is hij alleen maar geschikt voor de wat simpelere spellen en dan niet te lang achter elkaar omdat anders je vingers in de kramp schieten. PUBG ondersteun­t geen gamepads, maar als klemtrigge­rs op je toestel passen kun je daarvan profiteren. Die bieden je sowieso een fijn voordeel bij multiplaye­r-shooters en balspellen.

Zuignap-joysticks (4-weg) werken goed bij eenvoudige games, maar dan weer niet bij PUBG omdat de virtuele sticks van het spel meer kunnen dan alleen links, rechts, vooruit en achteruit.

Tot slot verbeteren handgrepen eigenlijk altijd het comfort. Je kunt daarmee langer comfortabe­l gamen. En ze zijn eventueel goed te combineren met klemtrigge­rs.

 ??  ??
 ??  ??
 ??  ?? De duistere game Limbo, waarin je moet lopen en springen, speelt prima met een enkele zuignap-joystick.
De duistere game Limbo, waarin je moet lopen en springen, speelt prima met een enkele zuignap-joystick.

Newspapers in Dutch

Newspapers from Netherlands