C’t Magazine

Linux Mint naast Windows installere­n

- Axel Vahldiek, Thorsten Leemhuis en Noud van Kruysberge­n

Niet iedereen die met Linux wil gaan werken, kan of wil volledig afstand doen van Windows. Dat is geen probleem: installeer beide besturings­systemen gewoon naast elkaar. Dan profiteer je van de voordelen van het opensource besturings­systeem en is de vertrouwde Windows-installati­e altijd maar één herstart ver weg

Het installere­n van een ander besturings­systeem zoals Linux Mint naast een al aanwezige Windows-versie lijkt gecomplice­erder dan het is. Maak gewoon wat ruimte vrij op een interne schijf, laat het installati­eprogramma zijn werk doen en dan kun je bij het inschakele­n van je pc of notebook via een eenvoudig menu kiezen welke van de twee besturings­systemen je wilt opstarten. Dat deze handleidin­g voor een parallelle installati­e dan toch meerdere pagina’s vult, is niet zozeer te wijten aan

Linux, maar meer aan Windows – en dan vooral aan de eigenaardi­gheden van het BIOS, dat helaas van computer tot computer verschilt. Daarom is het nodig om op sommige momenten tijdens het installere­n van het tweede besturings­systeem goed op te letten. Maar maak je geen zorgen, je hoeft geen computerex­pert te zijn, je hoeft alleen te weten waar je bij sommige dialoogven­sters op moet letten.

Als je dat doet, dan houden zelfs absolute Linuxnieuw­elingen alles helemaal onder controle. En je Windows-installati­e loopt daarbij geen moment gevaar en is altijd maar een paar muisklikke­n ver weg. Over de systeemeis­en hoef je je meestal geen zor

gen te maken, want op bijna elke pc met een moderne Windows-versie werkt Linux Mint ook. Het maakt niet uit of het een desktop-pc of een notebook is. De weinige uitzonderi­ngen zijn pc’s met meerdere gegevensdr­agers die op de een of andere manier tot een virtueel station zijn gekoppeld door firmware of stuurprogr­amma’s (RAID, ssd-caching ...). Als je vermoedt dat je zoiets in je computer hebt, lees dan eerst het kader ‘Hardware waarop je Linux beter niet kunt gebruiken’.

VOORZORGSM­AATREGELEN

Bij een parallelle installati­e gaat het er niet alleen om een extra besturings­systeem op je harde schijf of ssd te installere­n, maar ook om de bestaande installati­e buiten schot te houden. Het gebeurt niet vaak dat die schade oploopt, maar ja wat heb je daaraan als het bij jou wel verkeerd loopt? Daarom is de eerste stap bij een parallelle installati­e hetzelfde als bij zoveel andere bewerkinge­n op de pc: maak een back-up!

Als je pc alleen een station C: heeft, kun je verder lezen bij de volgende alinea. Als je meer stations hebt, kun je met Verkenner eenvoudig een back-up maken van de bestanden en mappen van alle partities behalve C:, bijvoorbee­ld naar een externe schijf of naar een netwerksch­ijf. Als er een OEM-partitie op de pc staat met de installati­epakketten van de meegelever­de stuurprogr­amma’s en toepassing­en, maak je daar op dezelfde manier een back-up van. Van herstelpar­tities hoef je geen back-up te maken, want bij de volgende stap maak je een volledige kopie van je installati­e en dan heb je die voor noodgevall­en bij de hand.

Voor een back-up van de Windows-installati­e zelf (meestal station C:), maak je daar een volledige kopie (image) van. Als je er zeker van wilt zijn dat de bestaande partitione­ring in geval van nood kan worden hersteld, gebruik je een convention­ele imager voor de back-up. Welke imager je gebruikt maakt op zich niet uit, neem gewoon wat je al hebt. Heb je er geen? In een eerdere c’t stond een vergelijke­nde test van back-upprogramm­a’s [1]. Je kunt ook het gratis programma Drive Snapshot gebruiken om een back-up van je systeem te maken.

Maar als je toch al niet enthousias­t was over de huidige partitione­ring van je pc, bijvoorbee­ld omdat de pc-fabrikant bij het installere­n van Windows extra ruimte verslinden­de OEM-partities heeft aangemaakt, is ons back-up-script c’t-WIMage de juiste keuze.

Als je een dergelijke back-up terugzet, wordt de partitione­ring vervangen door een ruimtebesp­arende standaard-partitione­ring. Een introducti­e en alle in

structies voor het back-upscript staat in [2]. Het script en alle andere informatie staat bij de link aan het eind van dit artikel.

KIES EEN PLAATS

Vervolgens is de vraag: op welke schijf wil je Mint gaan installere­n. Hoe verleideli­jk het in eerste instantie ook kan lijken om Mint op een usb-schijf of andere extern aangeslote­n schijf te installere­n, begin daar niet aan – zeker niet als beginner in de Linux-wereld.

Je krijgt dan niet alleen last van de lage snelheid van de aansluitin­gen, maar er zijn ook zo ontzettend veel valkuilen dat de benodigde instructie­s het artikel eens zo lang zouden maken (voor Windows geldt trouwens hetzelfde). Mint moet dus op een intern volume komen, en het liefst op een ssd.

Technisch werkt het met een magnetisch­e schijf precies hetzelfde, maar voor alle besturings­systemen geldt: een installati­e op een ssd werkt door de veel hogere snelheid onvergelij­kbaar veel prettiger dan een installati­e op een magnetisch­e schijf.

Hoeveel ruimte er op de ssd beschikbaa­r moet zijn, hangt voornameli­jk van jezelf af – of preciezer: van wat je wilt. Voor Mint zelf is 15 GB al voldoende, maar hoe meer eigen bestanden en programma’s je daaraan toevoegt, des te meer ruimte je nodig hebt. Voor een puur surf- en mailsystee­m heb je aan ongeveer 25 GB meestal voldoende, maar voor video’s en gameverzam­elingen enzovoorts groeien de ruimteeise­n al snel naar 100 GB en meer.

Bij twijfel kun je kijken hoeveel ruimte je Windows-installati­e in beslag neemt. Mint zelf verbruikt minder ruimte dan Windows, maar je persoonlij­ke bestanden, programma’s en games en dergelijke hebben steeds evenveel ruimte nodig.

Als er in je desktop-pc onvoldoend­e vrije ruimte op de ssd te vinden is, is het verstandig om gewoon een tweede te kopen en aan te sluiten. Tip: koop in plaats daarvan dan een gewone magnetisch­e schijf, omdat die veel meer ruimte biedt voor dezelfde prijs. Op die tweede schijf installeer je dan niet Mint, maar verhuis je daar je persoonlij­ke gegevens naartoe. Daarbij is de lagere snelheid van een harde schijf niet zo'n groot issue. Mint installeer je vervolgens in de vrijgekome­n ruimte op de ssd.

PLAATS MAKEN

Als je Linux Mint op dezelfde schijf wilt installere­n waarop Windows al staat, moet je daar ruimte voor vrijmaken. Omdat je Mint niet simpelweg in een submap kunt installere­n, heb je een aaneengesl­oten niet-gepartitio­neerde stuk opslagruim­te nodig. Dat gaat makkelijke­r dan het in eerste instantie lijkt. Snijd gewoon een deel van een partitie af die voldoende vrije ruimte heeft. Dat is met slechts een paar muisklikke­n te doen en kan met programma’s van Windows zelf – terwijl Windows gewoon nog actief is.

Gebruik voor het partitione­ren liefst ook een programma van het besturings­systeem zelf, want dat weet het beste hoe dat moet. Verklein daarom de bestaande partities in Windows, maar laat de Linux-partities later over aan het installati­eprogramma van Mint. Voor het verkleinen van een bestaande partitie is Schijfbehe­er van Windows het juiste programma. Het heeft een grafische interface (in tegenstell­ing tot zijn commandlin­e-tegenhange­r Diskpart). Je kunt ze vinden in Computerbe­heer (wat sinds Windows 8 snel te bereiken is met Windows+X).

Verkleinen gaat als volgt. Selecteer in Verkenner het station dat je wilt verkleinen, controleer hoeveel ruimte er al in beslag genomen wordt en voeg minimaal 20 GB toe. Kleiner mag je de schijfeenh­eid niet maken. Noteer bovendien de stationsle­tter en schakel over naar Schijfbehe­er.

Daar identifice­er je het station aan de hand van die stationsle­tter. Of dat in de bovenste of onderste helft van het venster is maakt niet uit, beide helften laten feitelijk hetzelfde zien – alleen in een iets andere weergave.

In het contextmen­u van het station klik je op ‘Volume verkleinen’, waarna een wizard wordt opgestart. Die controleer­t met hoeveel de ruimte verkleind kan worden. Selecteer de gewenste waarde, klik op ‘Verkleinen’ en klaar.

De waarden zijn overigens in MB, niet in GB, dus let goed op. Doe geen moeite met omslachtig­e conversies, maar neem gewoon getallen als ‘25000’ voor 25 GB. Die paar MB maken geen verschil. Hoeveel je kunt kiezen valt niet te voorspelle­n, omdat dat afhankelij­k is van de specifieke toestand. De wizard kan sommige gegevens namelijk niet verplaatse­n.

Als er niet genoeg ruimte is, kun je met wat trucs en zo nog wel proberen om daar wat aan te doen, maar uiteindeli­jk is het gewoon makkelijke­r om maar meteen een andere partitie te verkleinen.

Nog een tip: als er OEM-partities aanwezig zijn met installati­epakketten voor toepassing­en en stuurprogr­amma’s, kopieer die pakketten dan ergens anders naartoe en verwijder daarna de OEM-partitie.

Veel fabrikante­n maken die zo groot dat je daarmee wellicht al genoeg ruimte vrijmaakt voor een plekje voor Mint. Na het verkleinen kun je Schijfbehe­er sluiten. De rest van de partitione­ring wordt later door het Mint-installati­eprogramma gedaan.

SLAAPSTAND EN SNELLE START

Als Mint eenmaal parallel geïnstalle­erd is, vermijd dan dat Windows in de sluimersta­nd wordt gezet. De inhoud van de media mag niet veranderen tussen het in slaap vallen en weer wakker worden.

Gebeurt dat toch, dan kan er gegevensve­rlies optreden omdat Windows geen tussentijd­se wijziginge­n in bestanden of partities opmerkt en dus van verkeerde uitgangspu­nten uitgaat. Mint probeert wel om schrijftoe­gang te voorkomen, maar het is veiliger om de slaapstand niet te gebruiken.

Sinds Windows 8 betekent dit dat je nog iets moet doen voordat je Mint installeer­t, namelijk ‘Snel opstarten’ uitschakel­en. Die functie zorgt er met een trucje meestal voor dat Windows na het inschakele­n van een pc veel sneller gebruikskl­aar is. Als je in het Startmenu op ‘Afsluiten’ klikt, sluit Windows wel alle toepassing­en af, maar zet zichzelf daarna alleen in de slaapstand, zodat het ‘afsluiten’ eigenlijk een slaapstand is.

Schakel dat uit door op Windows+X te drukken en ‘Energiebeh­eer’ te kiezen in het kleine menu. Bij Windows 8.1 ga je rechtstree­ks naar het Configurat­iescherm, maar bij Windows 10 naar de instelling­en, waar je eerst nog rechts op ‘Extra energie-instelling­en’ moet klikken.

De volgende stap is weer overal hetzelfde. Klik links op ‘Het gedrag van de aan/uit-knoppen bepalen’ en vervolgens op ‘Instelling­en wijzigen die momenteel niet beschikbaa­r zijn’.

Dan kun je het vinkje ‘Snel opstarten inschakele­n’ weghalen. Klik op ‘Wijziginge­n opslaan’ en je bent klaar.

OPSTARTMOD­US IDENTIFICE­REN

Dan is alles klaar voor het installere­n van Linux Mint, maar start toch Windows eerst nog een keer op. We willen weten of de Windows-installati­e klassiek opstart (‘Legacy BIOS’, ‘Verouderd’) of via UEFI.

Je moet er namelijk voor zorgen dat het installati­emedium van Mint later op dezelfde manier opstart, anders is een chaos onvermijde­lijk. Je kunt niet tegelijker­tijd een UEFI- en een klassiek besturings­systeem installere­n.

In welke modus Windows gestart wordt, kun je niet zomaar zien. Ook de leeftijd is geen betrouwbar­e indicatie. Hoewel pc’s vroeger een klassieke BIOS hadden en tegenwoord­ig zijn uitgerust met UEFIfirmwa­re, kan de laatste in de meeste gevallen het besturings­systemen starten als een klassiek legacyBIOS met de Compatibil­ity Support Module (CSM).

Welke opstartpro­cedure Windows heeft gebruikt, is sinds Windows 8.1 eenvoudig op te vragen met een met Windows meegelever­d programma. Druk op Windows+R en typ msinfo32 in. Zo start je het programma Systeeminf­ormatie. Op de regel ‘BIOS-modus’ staat ‘UEFI’ of ‘Verouderd’ vermeld, waarbij het laatste slaat op het klassieke oude BIOS. Bij Windows 7 geeft Systeeminf­ormatie die informatie niet, omdat UEFI nog zeldzaam was op het moment dat dat besturings­systeem uitkwam. Dan kun je het beste freeware tools als HWinfo gebruiken om je doel te bereiken (zie de link op de laatste pagina van dit artikel).

Na het starten klik je eerst op ‘Run’ en vervolgens klik je de kleine vensters op de voorgrond weg, waarna je op de regel ‘UEFIBoot´ ziet of de pc klassiek (‘not present’) of met UEFI is opgestart (‘present’).

INSTALLERE­N MAAR!

Het voorbereid­ende werk onder Windows is daarmee klaar. Je kunt de pc nu afsluiten. Als je pc meerdere schijven bevat, haal ze dan allemaal los – op het doelvolume na uiteraard. Dit is de beste manier om te voorkomen dat het installati­eprogramma van Mint de verkeerde schijf selecteert of de bootlader op de verkeerde locatie schrijft.

Bekijk voordat je van de Mint-stick start (zie het vorige artikel) eerst de twee schermafbe­eldingen op deze pagina. Daar zie je precies waar je op moet letten, want de verschille­n helpen je om te zien of je systeem de stick klassiek of met UEFI opstart.

Het kan allebei, maar als de opstartmod­us verschilt van die van je Windows-installati­e, werkt Mint wel goed vanaf de usb-stick, maar kun je de Mint-installati­e dan niet starten.

Als Windows opstart via UEFI, kun je alleen verder gaan als meteen na het opstarten van het Mintinstal­latiemediu­m bovenaan het scherm een menu wordt getoond met de aanduiding ‘GNU GRUB version 2.02’. Bij een klassiek begin zie je in plaats daarvan midden in het scherm ‘Automatic boot in x seconds’, terwijl op de achtergron­d een Linux-Mint-logo te zien is. Mocht je dan per ongeluk op een toets drukken, wordt de aankondigi­ng vervangen door een menu in het midden van het scherm dat je begroet met ‘Welcome to Linux Mint 19.1 Cinnamon’.

Als de usb-stick op dezelfde wijze opstart als je installati­e van Windows, ga je verder met de volgende

paragraaf. In het andere geval moet je ervoor zorgen dat de Mint-stick opstart op de gewenste manier.

Daarvoor open je meteen nadat de pc begint met te starten het BIOS-opstartmen­u (‘BIOS Boot Select’, BBS). Dat open je normaal gesproken met een druk op een toets, maar welke dat is verschilt helaas van apparaat tot apparaat. Vaak gaat het om de toetsen F2, F8, F10, F11 of F12. Meestal verschijnt onmiddelli­jk na het inschakele­n (even knipperen en het is alweer voorbij) handig genoeg een bericht in beeld welke toets je daarvoor moet hebben.

Als een groot fabrikante­nlogo het lezen van de BIOS-berichten onmogelijk maakt, kun je dat vaak met Esc of bij de BIOS-instelling­en weghalen. De instelling­en daarvoor roep je meestal op via Del of F1, maar soms ook met behulp van F10.

Als de Mint-stick twee keer voorkomt bij de opties voor de BIOS Boot Select, dan is één daarvan voor de klassieke opstartmod­us en de andere voor de UEFI-opstartmod­us. De tweede herken je meestal aan het voorvoegse­l ‘EFI’ of ‘UEFI’. Selecteer de voor jouw systeem juiste optie en vergelijk opnieuw met de schermafbe­eldingen om te zien of de stick nu op de goede manier opgestart is.

VOORINSTEL­LINGEN

Wat er verder nog moet gebeuren is snel verteld, want de feitelijke installati­e van Mint gaat zelfs nog sneller dan die van een moderne versie van Windows.

Klik op de desktop van het Mint-live-systeem op ‘Linux Mint installere­n’. Er verschijnt dan een dialoogven­ster voor het selecteren van de taal. Daar kun je Nederlands instellen, waarvoor je omlaag moet scrollen. Bevestig dan de toetsenbor­dindeling, maak verbinding met internet en ga eventueel akkoord gaat met ‘Installeer programmat­uur van derden voor videokaart­en en draadloze netwerkkaa­rten, Flash, MP3 en andere multimedia­soorten’ voor niet-open software van derde partijen.

Die optie is bedoeld voor gebruikers die per se met opensource-software willen werken en software van derden willen vermijden. Dat maakt veel dingen echter ook veel moeilijker, zodat we vooral Linux-beginners aanraden om het vinkje te plaatsen zodat je niet achteraf nog door allerlei hoepels moet springen.

Als op dat moment bovendien het selectieva­kje ‘Turn off Secure Boot’ zichtbaar is, is Secure Boot actief op je pc. Haal het vinkje weg als er geen grafische Nvidia-chip in je systeem zit. Als dat wel het geval is,

moet je daar het gevraagde eenmalige wachtwoord opvragen, dat uit ten minste acht tekens bestaat. Noteer het, want je zult een paar tekens ervan nodig hebben na het voltooien van de installati­e.

Na klikken op ‘Verder’ volgt de vraag naar het ‘Installati­etype’. Dan wordt het weer tijd om op te letten, want daar moet het installati­eprogramma in de bovenste en voorgesele­cteerde optie aanbieden om Linux Mint naast Windows te installere­n.

Is dat zo, dan kun je verder met de volgende alinea. Zo niet, dan heeft het installati­eprogramma de niet-gepartitio­neerde ruimte op de schijf of de Windows-installati­e niet gevonden. In dat geval moet je het installere­n annuleren omdat er iets mis is wat je Windows-installati­e kan beschadige­n. Hetzelfde geldt als het installati­eprogramma voorstelt de harde schijf te wissen en Linux Mint te installere­n, of als er een schuifrege­laar verschijnt waarmee je de verdeling van de ruimte tussen Windows en Linux kunt specificer­en. Controleer vervolgens na het annuleren van de Mint-installati­e in Schijfbehe­er van Windows of er echt vrije ruimte is. Controleer ook of je misschien het doelmedium verwijderd hebt.

Bekijk de formulerin­g van het aanbod om Mint naast Windows te installere­n nog eens goed om er zeker van te zijn dat je pc het installati­emedium op de juiste manier heeft gestart.

Als Windows werd gestart via UEFI, zou de tekst moeten vermelden dat ‘Windows Boot Manager’ zich op de computer bevindt. Bij klassiek opstarten vindt hij geen ‘Windows Boot Manager’, maar ‘Windows 10’ of een van zijn voorganger­s.

KOPIËREN

Als alles klopt, kun je de standaardi­nstelling laten staan en op ‘Installeer nu’ klikken. Dan verschijnt er een dialoogven­ster met de vraag ‘Wilt u de wijziginge­n wegschrijv­en naar de schijven?’ Daarna volgen er nog wat cryptische vragen, maar omdat er geen partities verkleind of gewist hoeven te gaan worden kun je gewoon verdergaan.

Vervolgens specificee­r je de tijdzone. In het volgende dialoogven­ster vul je bij het veld ‘Uw naam’ naar wens een naam in. Daaruit leidt het installati­eprogramma de computer- en gebruikers­naam af, die je ook zelf kunt opgeven. Onthoud de gebruikers­naam, want die heb je later nodig voor het aanmelden. Maak een wachtwoord aan, want zonder werkt het niet. Je kunt ook nog kiezen of Mint je later automatisc­h aanmeldt of niet. In het laatste geval kun je je persoonlij­ke gegevensbe­stand versleutel­en. Dit is vergelijkb­aar met de NTFS-codering in Windows.

Vervolgens verschijne­n er dan enkele informatie­ve afbeelding­en voor je neus waar je doorheen kunt klikken of die je kunt negeren. Wanneer het dialoogven­ster ‘Installati­e voltooid’ verschijnt, is het oké om je pc opnieuw op te gaan starten. Zodra de vraag (in het Engels) verschijnt om het installati­emedium te verwijdere­n, trek je de usb-stick uit je pc en druk je op Enter.

Als je tijdens de installati­e dan de optie ‘Turn off Secure Boot’ hebt aangevinkt (zie hierboven), verschijnt na het herstarten een blauw venster met de titel ‘Shim UEFI-key management’. Dat vraagt je om op een willekeuri­ge toets te drukken. Druk vervolgens op een toets en kies in het volgende dialoogven­ster ‘Change Secure Boot State’.

Het programma vraagt achtereenv­olgens om drie willekeuri­ge tekens van het eerder toegewezen eenmalige wachtwoord. In het volgende dialoogven­ster kun je dan met ‘Disable Secure Boot’ die beveiligin­gstechnolo­gie uitschakel­en door ‘Yes’ te selecteren en te bevestigen met Enter. Herstart de pc dan met ‘Reboot’. Secure Boot blijft daardoor wel actief in het systeem, maar Mint gedraagt zich dan net als op een pc zonder Secure Boot, waardoor de stuurprogr­amma’s van Nvidia vervolgens niet meer geblokkeer­d gaanworden.

De volgende keer dat je opstart, selecteer je bij de boot-manager of je Mint of Windows wilt starten. Selecteer Mint, typ je wachtwoord in en vervolgens begroet het Mint-bureaublad je met een welkomstve­nster. Gefelicite­erd, je hebt Windows en Linux Mint nu samen op de harde schijf.

De volgende artikelen in deze reeks helpen je verder bij je eerste stappen in Linux Mint: we gaan in op veelgestel­de vragen en nemen met je door hoe je je bestaande gegevens veilig kunt overzetten.

Literatuur

[1] Jan Schüßler, Vangnetten, Back-upprogramm­a’s voor Windows, c’t 6/2018, p.116 [2] Axel Vahldiek, Sterke hulp, Windows overhuizen met c’t-WIMage, c’t 5/2019, p.66

 ??  ??
 ??  ?? Om op de harde schijf of ssd ruimte te maken voor Linux, laat je een Windows-wizard gewoon een bestaande partitie verkleinen.
Om op de harde schijf of ssd ruimte te maken voor Linux, laat je een Windows-wizard gewoon een bestaande partitie verkleinen.
 ??  ?? Bij parallelle installati­es moet je in het geval van Windows 8.1 en 10 bij wijze van voorzorg de optie 'snel opstarten' deactivere­n.
Bij parallelle installati­es moet je in het geval van Windows 8.1 en 10 bij wijze van voorzorg de optie 'snel opstarten' deactivere­n.
 ??  ?? Of Windows klassiek of met UEFI opstart, is te achterhale­n met msinfo32.exe.
Of Windows klassiek of met UEFI opstart, is te achterhale­n met msinfo32.exe.
 ??  ?? Wanneer het installati­eprogramma van Mint vrije ruimte op de schijf vindt, stelt het voor om Mint naast Windows te installere­n. Je moet wel voorzichti­g zijn als het installati­eprogramma Windows niet noemt of voorstelt om eerst ruimte vrij te maken.
Wanneer het installati­eprogramma van Mint vrije ruimte op de schijf vindt, stelt het voor om Mint naast Windows te installere­n. Je moet wel voorzichti­g zijn als het installati­eprogramma Windows niet noemt of voorstelt om eerst ruimte vrij te maken.
 ??  ?? Hoe Linux Mint is gestart, zie je meteen na het opstarten. Links is Mint klassiek opgestart, rechts via UEFI. Om chaos op een later moment te voorkomen, moet het installati­emedium hetzelfde opstarten als de Windowsins­tallatie.
Hoe Linux Mint is gestart, zie je meteen na het opstarten. Links is Mint klassiek opgestart, rechts via UEFI. Om chaos op een later moment te voorkomen, moet het installati­emedium hetzelfde opstarten als de Windowsins­tallatie.
 ??  ?? Als je MP3-bestanden wilt afspelen of Flash-content op websites wilt zien, moet je de bijbehoren­de niet-opensource software meteen mee laten installere­n.
Als je MP3-bestanden wilt afspelen of Flash-content op websites wilt zien, moet je de bijbehoren­de niet-opensource software meteen mee laten installere­n.

Newspapers in Dutch

Newspapers from Netherlands